בישראל עדיין מפגינים חשדנות בנוגע למורדים בסוריה, בניגוד לאמריקנים
התבטאויות פייסניות של מנהיג סוריה לא משכנעים את ישראל בעוד שגורמים איסלאמיסטים קיצוניים נמצאים בעמדות כוח
- ישראל לפקוביץ
- כ"ד כסלו התשפ"ה
- 1 תגובות
בישראל חוששים מהמורדים וממנהיגם אל-ג'ולאני שנראה מחייך עם חליפה ועניבה בראיונות ובמפגשים דיפלומטיים. בין ארצות הברית למורדים מתקיים דיאלוג ישיר מאז נפילת המשטר, שבשיאו הוסר הפרס בסך 10 מיליון דולר שהיה על ראשו של אל-ג'ולאני עקב פעילות ג'יהאדיסטית בעבר.
בישראל אומרים שהאמריקנים אמנם מבינים את צורכי הביטחון של ישראל ודאגותיה, אך חושבים שעליה לתת יותר סיכוי למשטר החדש - כשמנגד הגישה הישראלית חשדנית בהרבה. "חובת ההוכחה היא על א-שרע ואנשיו", אומרים בישראל. "אסור לשכוח מה הבסיס האידאולוגי שלהם", כך מדווח איתמר אייכנר בווינט.
בימים אלה צה"ל פועל באזור החיץ ובחרמון הסורי, שטחים שעליהם השתלט מיד עם נפילת הרודן אסד. לצד שיתוף פעולה עם כוחות צה"ל ואף מסרים אופטימיים החלו לאחרונה גם חיכוכים. רשת "קול הבירה" הסורית דיווחה, כי אל הכפר ג'ובתא אל-חשב נכנסו אתמול כוחות צה"ל שדרשו מהמקומיים לאסוף את כלי הנשק ולהביאם לידי החיילים.
המקומיים, אמרו כי הם מחויבים למורדים, וימסרו את כלי הנשק רק להם. צה"ל, נתן לתושבים אולטימטום של 48 שעות להשיב את כלי הנשק לפני שיפעל צבאית - וזו רק תקרית אחת. בווינט דווח, כי אירוע דומה התרחש גם באזור המערבי של הכפר ח'דר בסוריה ובמקומות נוספים בימים האחרונים. באזור הכפר מעריה אף הייתה בשבוע שעבר הפגנה שהסתיימה בעימותים.
בישראל סבורים שאי אפשר באמת לדעת בשלב הזה לאן מועדות פניו של מנהיג סוריה החדש, ומה תהיה היכולת שלו לשמר את סוריה מאוחדת ודמוקרטית. תחת אסד, סוריה הייתה מאוחדת בכוח הזרוע, אך א-שרע רוצה "סוריה אחרת", שבה יש נציגות בפרלמנט לכל העדות. לטענתו, הוא לא רוצה עימות עם אף אחד, הוא ואנשיו מנסים להרגיע את הרוחות כרגע ולאחד את סוריה.
ההערכה בישראל בכל מקרה היא שהמורדים לעת עתה לא כל כך מתעניינים בשהייה הישראלית באזור החיץ, על אף שקראו לקהילה הבינלאומית לפעול נגדה. ההנחה היא שככל שהשלטון החדש יחזק את הריבונות שלו בסוריה, השהייה הישראלית תפריע לו יותר - ואז יחל השיח על מימוש הסכם הפרדת הכוחות מ-1974.
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות