י' טבת התשפ"ה
10.01.2025
הרחבת האופק הטיפולי

מעל 3,000 ישראלים מאובחנים עם סרטן הערמונית בשנה

ד"ר דניאל קייזמן, מנהל במערך האונקולוגי באיכילוב מציג את החידושים האחרונים בטיפול בסרטן הערמונית הגרורתי, שהוצגו בכנס האונקולוגי האירופי השנתי, שכוללים תרופה בעלת יעילות מרשימה ופרופיל תופעות לוואי מצומצם ובדיקת רקמת הגידול להתאמה אישית של הטיפול

מעל 3,000 ישראלים מאובחנים עם סרטן הערמונית בשנה
טיפול כימותרפי צילום: pixabay

סרטן הערמונית הגרורתי:

סרטן הערמונית הוא הסרטן השכיח ביותר בקרב גברים בעולם המערבי. ד"ר דניאל קייזמן, מנהל במערך האונקולוגי במרכז רפואי תל אביב ע"ש סוראסקי (איכילוב) מסביר כי סרטן הערמונית מתפתח בעיקר בעשור השביעי ומעלה לחיים, וכיום מאובחנים מדי שנה מעל 3,000 ישראלים עם המחלה. "רוב גידולי הערמונית מאובחנים בשלב מוקדם. אולם אצל 10% מהחולים, המחלה מאובחנת לאחר שהגידול כבר שולח גרורות לאברים אחרים, ואצל 10% נוספים, המחלה חוזרת והופכת לגרורתית לאחר הטיפול הראשוני", אומר ד"ר קייזמן.

בבסיס תהליך המחלה, מעורב ההורמון הגברי, טסטוסטרון, השייך למשפחת ההורמונים האנדרוגנים. "הטסטוסטרון מעודד את התהליך הגידולי, כולל התחלקות התאים הסרטניים, שיפור יכולתם לשרוד ועוד, ולכן השלב הראשון בטיפול במחלה הגרורתית הוא  טיפול הורמונלי שמפחית את רמת הטסטוסטרון, לרוב בזריקות", מוסיף ד"ר קייזמן.

לטיפול ראשוני זה, מוסיפים לרוב גם טיפול הורמונלי מתקדם בכדורים, ובחלק מהמטופלים גם כימותרפיה. "המטרה של הוספת טיפולים אלו היא להאריך משמעותית את משך הזמן שבו הגידול רגיש לטיפול ההורמונלי הראשוני. מחקרים הראו כי הוספת טיפולים אלו מאריכה  משמעותית את הישרדות המטופלים", אומר ד"ר קייזמן.

בכנס האחרון של האיגוד האונקולוגי האירופי, ESM0 2024, הוצג מחקר שבדק שימוש בתרופה חדשה, בשם דרולוטמיד (נובקה). תרופה זו מהווה טיפול הורמונלי מתקדם. היא חוסמת את הקולטן לאנדרוגנים ובכך מעכבת את התהליך הגידולי. תרופה זו מתאפיינת מחד ביעילות רבה, ומאידך בפרופיל תופעות לוואי קל ובטוח יחסית. בפרט, היא נוטה פחות לחצות את מחסום הדם-מוח ולגרום לפחות תופעות לוואי נוירולוגיות ומוחיות", מסביר ד"ר קייזמן.

סרטן הערמונית מאובחן לרוב בגיל מתקדם יחסית, בו מטופלים רבים נוטלים תרופות קבועות לבעיות רפואיות אחרות כגון  יתר לחץ דם, סוכרת, מחלות לב ועוד. יתרון נוסף של התרופה הוא אינטרקציות מעטות עם תרופות אחרות שנוטל המטופל.

במחקר שהוצג בכנס, נמצא שהוספת התרופה יעילה מאוד בעיכוב התקדמות סרטן הערמונית הגרורתי. "הממצאים מראים שהוספת התרופה האריכה משמעותית את משך הזמן להתקדמות המחלה, והפחיתה באופן יחסי ב-50% את הסיכון להתקדמות מחלה במהלך המעקב. השיפור הזה נצפה גם במטופלים עם מחלה גרורתית בנפח גבוה", מספר ד"ר קייזמן.

"בהמשך צפויים פרסומים נוספים לאחר מעקב ארוך טווח של המטופלים, אבל כבר כעת מסתמנת נטייה חיובית להארכת זמן ההישרדות הכוללת. בנוסף הטיפול האריך משמעותית את הזמן עד החמרה בתסמיני הכאב ועד הצורך בטיפול אונקולוגי נוסף".

בדיקה המנבאת מי מהחולים צריך כימותרפיה

פרסום נוסף בכנס 2024 ESMO , מספר ד"ר קייזמן, מציע גם הוא בשורה לחולי סרטן ערמונית גרורתי, על ידי בדיקה המנבאת מי מהמטופלים צריך ומי אינו צריך הוספת טיפול כימותרפי שכרוך בתופעות לוואי משמעותיות. "בחלק מהמקרים של סרטן ערמונית גרורתי,  אנו שוקלים להוסיף טיפול כימותרפי לטיפולים ההורמונליים על מנת להאריך את משך הזמן עד התקדמות מחלה", מסביר האונקולוג המומחה. לפי הפרסום, בעזרת בדיקה גנומית של רקמת הגידול ששמה דיסייפר ניתן לאפיין מטופלים עם סרטן ערמונית גרורתי בהם תועיל הוספת כימותרפיה וכאלו בה תוספת זו לא נדרשת.

"תוצאות אלו מאפשרות להגיע להחלטות טיפוליות מותאמות אישית", מסביר ד"ר קייזמן. "חולים עם דרגת סיכון נמוכה לפי הבדיקה יטופלו ללא כימותרפיה בשלב הראשון. ומנגד  בחולים עם בדיקה בסיכון גבוה, נשקול להוסיף טיפול כימותרפי כבר מלכתחילה".

סרטן הערמונית ד"ר דניאל קייזמן ישראל

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}