כ"ה טבת התשפ"ה
25.01.2025
כינוס חירום

אלפי נערות חרדיות נושרות ממערכת החינוך ללא מענה

כינוס חירום בוועדת החינוך: אלפי נערות חרדיות נושרות ממערכת החינוך ללא מענה מספק. “לא מעט נערות חרדיות נופלות בין הכיסאות ולא מקבלות מענה מתאים מהרשויות. ישנה אפליה בוטה בהשקעת המדינה"

אלפי נערות חרדיות נושרות ממערכת החינוך ללא מענה
אילוסטרציה צילום: unsplash

לראשונה בתולדות הכנסת, התכנסה היום (שני) ועדת החינוך בראשות ח"כ יוסי טייב לדיון חירום בנושא נשירת בנות חרדיות ממערכת החינוך. הדיון, שיזמה ח"כ לימור סון הר-מלך והשדולה לאישה הדתית והחרדית, העלה תמונת מצב מדאיגה של היעדר מענים מספקים לצד תופעה הולכת וגדלה.

"אני רוצה להודות לך, אדוני היושב ראש," פתחה ח"כ סון הר-מלך את דבריה, "אני יודעת כמה הנושא הזה וכמה המצוקה הזו של נערות בסיכון חרדיות מטרידה את מנוחתך ומדירה שינה מעיניך. אני חושבת שזה לא דרש מאמץ גדול, אלא שזה ממש המשך למה שאתה פועל ועושה, ודברים שבאמת יקרים וחשובים לליבך."

בהמשך דבריה הדגישה ח"כ סון הר-מלך את חומרת המצב: "זהו הדיון הראשון שנעשה בנושא נערות בסיכון חרדיות בכנסת ישראל, וזה מספר על ההזנחה של הנושא. הבנות והנערות בסיכון לא מקבלות מענים, וגם כשיש מענים הם וולונטריים ואזרחיים. אנחנו חייבים לפעול לפני שעוברים את אזור הדמדומים, את הקו שאחריו הרבה יותר קשה לתת מענים".

ח"כ סון הר-מלך הצביעה על בעיה חמורה בתחום איסוף הנתונים: "הנתונים האחרונים שהיו הם משנת 2021. אין לנו שום נתונים על התקופה הנוכחית, ואף אחד לא בדק את התופעה הזאת. בפועל אנחנו יודעים שהתופעה רק הולכת וגדלה, במיוחד אחרי תקופת הקורונה, משפחות מפונות והמציאות הביטחונית שמדינת ישראל מתמודדת איתה."

בהתייחסה למענים הקיימים, שיבחה ח"כ סון הר-מלך את פעילות מרכז נעורים: "כל מי שחינוך נשים ובנות ונערות חשוב לליבו צריך ללכת ולראות מה הם עושים שם. זו הצלת חיים של ממש. אני הולכת לשטח, פוגשת את הבנות והנערות, ושומעת מהן איך המקום נותן להן משמעות, כוח וחוסן נפשי. אני יודעת שלולא המרכז הזה והמרכזים האחרים, שלצערי חלקם על סף סגירה, המצב היה הרבה יותר חמור."

"מדינת ישראל אלופה בלבוא אחר כך, כשהמציאות כבר מורכבת וקשה," הדגישה סון הר-מלך, "אבל אנחנו לא רוצים להיות שם. יש היום מענים, יש מי שבנה את המתווים ויש תוכניות. אנחנו צריכים רק לראות איך מדינת ישראל מתגייסת לטובת העניין. מבחינה כלכלית, השקעה במניעה אפקטיבית היא חסכונית בהרבה מאשר טיפול בבעיה אחרי שהיא מתפתחת".

בסיום דבריה קראה ח"כ סון הר-מלך לפעולה מיידית: "אני רוצה שנצא מהדיון הזה לא רק עם אמירות. הדיון עצמו חשוב והוא תקדימי, אבל אנחנו זקוקים לכלים אופרטיביים. זו לא אפשרות - זו חובה של מדינת ישראל, משרד החינוך ומשרד הרווחה להיות שותפים לבשורה הזו."

מנהלת השדולה, מלכהלי בלוי חנוכה, הוסיפה כי יש לבטל את ההתניה של תקצוב נערות נושרות בלימודי בגרות: "ההתניה הזו משולה להתניית שירותי בריאות בלימודי בגרות. ילדה בסיכון היא ילדה בסיכון והיא שווה כמו כל ילד של חינוך מיוחד."​​​​​​​​​​​​​​​​

ענת גופשטיין מנהלת השדולה: “מצבן של נערות חרדיות בסיכון כואב ודורש התערבות מיידית”

“לא מעט נערות חרדיות נופלות בין הכיסאות ולא מקבלות מענה מתאים מהרשויות. ישנה אפליה בוטה בהשקעת המדינה – בעוד שמענים לבנים חרדים מקבלים עדיפות, הבנות מוצאות את עצמן ללא תמיכה הולמת.

מדינת ישראל חייבת לקחת אחריות ולספק פתרונות ראויים לנערות שנמצאות במצבי סיכון. למרות שיש תקציבים ותכניות נפלאות שמטרתן לסייע, רוב הבנות אינן מקבלות מענה מתאים. נשירה אינה יכולה להיות אופציה. זו לא רק החמצה אישית של הנערה, אלא גם ויתור של המדינה עליה. אסור לנו לאפשר מצב שבו נערות מרגישות שאין להן כתובת ברורה.”

ממרכז נעורים שהשתתף בדיון: בועדת החינוך של הכנסת התקיים דיון עירוני בנושא ״נשירת בנות במגזר החרדי, במרכזו נשמעה ע״י מרכז נעורים זעקתן האילמת של נערות חרדיות המצויות בשלב של הנשירה הסמויה. במהלך הדיון עלה הצורך הקריטי לאתר את הבנות בהיותן שקופות, רגע לפני שחצו את הקווים, כשסיכויי השתקמות והחזרה לקהילה גבוהים הרבה יותר״.

לימור סון הר מלך יוסי טייב

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 5 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}