י' טבת התשפ"ה
10.01.2025
חשיבות השילוב

שיתוף פעולה מקצועי בבנייה ותכנון נדל"ן: התיאום הקריטי בין עורכי דין לאנשי מקצוע

מאת שלמה דרעי – עורך דין ומומחה לליווי משפטי בפרויקטים נדל"ניים. פרויקטים בתחום הבנייה והנדל"ן הם מהמורכבים והיקרים במשק, ודורשים תיאום ושיתוף פעולה בין מגוון רחב של אנשי מקצוע. מתכננים, אדריכלים, שמאים ויועצים אחרים ממלאים תפקיד קריטי בתהליך, אך ללא ליווי משפטי נכון, הפרויקט עלול להיתקל בקשיים משמעותיים. מאמר זה יציג את חשיבות השילוב בין עורכי דין מקצועיים לבין יתר הגורמים המעורבים בפרויקט, תוך הדגשת התיאום החיוני בין כל הצדדים

שיתוף פעולה מקצועי בבנייה ותכנון נדל"ן: התיאום הקריטי בין עורכי דין לאנשי מקצוע
שיתוף פעולה מקצועי בבנייה צילום: pixabay

שיתוף פעולה כבסיס להצלחה בפרויקט

ליווי משפטי משלב בתוכו את ההבנה של תהליכי תכנון ובנייה עם היכולת לנהל סיכונים משפטיים, לפקח על חוזים ולמנוע עיכובים בירוקרטיים. תפקידם של עורכי דין בפרויקטים כאלה מתמקד לא רק בניסוח והגנה משפטית, אלא גם ביצירת חיבור אפקטיבי בין כל בעלי התפקידים בפרויקט. להלן כמה נק' למחשבה מטעם משרד עו"ד שלמה דרעי

  1. מתכננים ואדריכלים
    האדריכלים והמתכננים אחראים להיבטים הפיזיים והתכנוניים של הפרויקט. הם עובדים על עיצוב המבנים, התאמתם לתקנות, ועמידה בדרישות התב"ע (תוכנית בניין עיר).
    כאן נכנס תפקיד עורך הדין, שמוודא שהעבודה של האדריכל עומדת בהוראות החוק ושאין חריגות שעלולות לעכב את הפרויקט או לגרום לקנסות. במקרים רבים, עורך הדין משתלב בצוות כבר בשלבים הראשונים, כדי להבטיח שהחזון האדריכלי מתיישב עם המסגרת המשפטית.

  2. שמאים
    תפקיד השמאים הוא להעריך את שווי הקרקע או הנכס ולהבטיח שהפרויקט ישתלם מבחינה כלכלית. אך מה קורה כאשר הערכת השמאי לא תואמת את ציפיות היזם או את מגבלות התקציב?
    עורך הדין מסייע במקרים אלו לנהל משא ומתן מול שמאים ורשויות, ולהבטיח שהערכות השווי נבחנו ונבנו בצורה שקופה. בנוסף, הוא דואג שכל עסקת רכישה, מכירה או חכירה של הקרקע תעמוד בדרישות החוק.

  3. יועצים מקצועיים נוספים
    פרויקטים מורכבים כוללים יועצים בתחומים כמו הנדסה, איכות סביבה, ופיננסים. כל אחד מהיועצים מביא מומחיות ייחודית, אך ללא תיאום בין הגורמים השונים, הפרויקט עלול להיתקל בבעיות.
    ליווי משפטי איכותי מאפשר לוודא שהחוזים מול היועצים מפורטים, ברורים ומסדירים את תחומי האחריות שלהם.

מקרי בוחן: הצלחות מול כישלונות

מקרה לדוגמה: בפרויקט מגורים רחב היקף בצפון הארץ, עורך דין שליווה את היזם הצליח לגלות חוסר תאימות בין תוכניות האדריכליות לדרישות השמאי. בזכות ההתערבות המוקדמת, נמנע עיכוב של חודשים רבים בפרויקט.
לעומת זאת, בפרויקט אחר ללא ליווי משפטי, חוסר תיאום בין המתכננים לשמאי הוביל לשינויי תוכניות יקרים, שהסתיימו בהפסדים כספיים ליזם.

טיפים לתיאום מוצלח בפרויקטים נדל"ניים

  1. קבעו פגישות תיאום שוטפות – הפגישות צריכות לכלול את כל אנשי המקצוע הרלוונטיים, תוך תיעוד סיכומי דיונים.

  2. בחרו עורך דין מנוסה בתיאום צוותים – לא כל עורך דין מתמחה בניהול תקשורת בין גורמים מקצועיים. ודאו שאתם בוחרים עורך דין בעל ניסיון ספציפי.

  3. נסחו חוזים מפורטים ומותאמים אישית – כל חוזה בפרויקט צריך לכלול הגדרות ברורות של תחומי אחריות, מועדי ביצוע ותנאי תשלום.

סיכום: ליווי משפטי כגורם מאחד

בסופו של דבר, ליווי משפטי הוא הדבק המחבר בין כל החלקים בפרויקט נדל"ני. תיאום נכון בין אדריכלים, מתכננים, שמאים ויועצים הוא מה שמבטיח את הצלחת הפרויקט, וללא ליווי משפטי מקצועי, הסיכוי לעיכובים ולבעיות משפטיות גדל משמעותית.
השקיעו בתיאום נכון – וודאו שלצידכם יש עורך דין שמבין את המורכבות של עולם הנדל"ן ושמסוגל לשלב בין כל בעלי המקצוע. תוכלו לשוחח עמנו, נשמח לעמוד לרשותכם בכל שאלה ופניה. בברכה משרד עו"ד דין שלמה דרעי

 

עו"ד שלמה דרעי

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}