פגר של כרישה הרה נפלט לחוף בחדרה • צפו
מקרה מצער בחוף חדרה: פגר של כרישה הרה נפלט לחוף סמוך לתחנת הכוח. למרות ניסיונות ההצלה, שבעת העוברים מתו • צפו בתיעוד
בעקבות דיווח של אזרחים לרשות הטבע והגנים על נקבת כריש סנפירתן שנסחפה מתה לחוף אולגה, הגיעו אתמול (שלישי) למקום אנשי רשות הטבע והגנים
"קיבלנו דיווח ממוקד רשות הטבע והגנים על נקבת כריש סנפירתן שמוטלת על חוף הים בין ארובות של תחנת הכוח בחדרה לאולגה", אומר שי קבסה, פקח היחידה הימית ברשות הטבע והגנים. "חיפשנו אותה ולאחר שמצאנו אותה, התחלנו בטיפול והעברתה למרכז להצלת צבי ים במכמורת".
"הכרישה הייתה באורך של כשני מטר, ללא רוח חיים ועם דימום בפה", מוסיף גיא איבגי, המטפל הראשי במרכז להצלת צבי ים במכמורת. " במרכז ההצלה, ביצענו נתיחה זריזה כדי לבדוק האם ישנם עוברים. הצלחנו להוציא שבעה עוברים וניסינו לבצע בהם החייאה, אך לצערנו, לא הצלחנו".
ד"ר עדי ברש, פוסט דוקטורנטית במוזיאון הטבע על שם שטיינהרדט בתל אביב ומנכ"לית עמותת "כרישים בישראל", הגיעה למרכז ההצלה לאחר הדיווח על המקרה וציינה כי מדובר בנקבה המוכרת לחוקרים.
"בתיעוד שהגיע אליי מרשות הטבע והגנים, ניתן היה לראות בבירור כי מדובר בנקבה בהיריון מתקדם", היא מסבירה. "לחדרה מגיעים כיום כרישים ממין סנפירתן ועפרורי, כאשר הסנפירתן מצוי כיום בכל ים התיכון ובסכנת הכחדה. לחדרה מגיעים בעיקר זכרים ומדי פעם נקבות בודדות, נכון להיום נצפו שתי נקבות הריוניות העונה באזור חדרה ואני מעריכה שהיא אחת מהן".
שבעה עוברים הוצאו מנקבת הכריש, ארבע נקבות ושלושה זכרים. לדברי ברש, "הם היו קטנים באורך של 30 ס"מ לערך, ללא שיניים ולהערכתי, לא שרדו עד שהגיעו לחלץ את נקבת הכריש מהחוף, משך הריון של סנפירתניות הינו כ-20 חודשים וייתכן שהעוברים לא היו מפותחים דיים".
לדברי ד"ר אביעד שיניין, ראש תחום טורפי על בתחנת מוריס קהאן לחקר הים, בית הספר למדעי הים ע"ש צ'רני באוניברסיטת חיפה, "בים התיכון העוברים נולדים באורך של כ-60 ס"מ והגודל הנוכחי שלהם מעיד כי הם רק בחצי הדרך בהיריון ומתאים לממצאים ולידוע לנו", הוא מגלה ומציין כי לרוב נקבות הסנפירתנים בים התיכון מולידות במהלך חודשי יוני עד יולי.
שיינין מוסיף כי כיום מתקיים מחקר פעיל למעקב אחרי כרישי הסנפירתן. "בעשור האחרון תייגנו 40 זכרים ו-6 נקבות בלבד , ואנחנו רואים כי הנקבות לא חוזרות כל שנה לישראל, לעומת הזכרים שכן שבים מדי שנה", הוא מפרט.
לדבריו, "כל נקבה שנתפסת לתיוג למטרות מעקב, אנחנו בודקים את הורמוני הדם שלה. במסגרת מחקר רביית הכרישים של ד"ר לי ליבנה קרוגר, אנחנו נעזרים בציוד אולטרה סאונד כדי להעריך את המצב ההריוני של נקבות הכרישים. אנחנו מעריכים כי להגעה למים החמים יש יתרון בהיבט של ההיריון של הנקבות ואנחנו מנסים להבין זאת לעומק במחקר שלנו".
ברשות העריכו כי עקב הדימום שאותר בפה של נקבת הכריש יתכן ומקור הפציעה בקרס דיג. לדברי הפקח שי קבסה, בתצפיות שנערכו בימים האחרונים על הכרישים באזור חדרה, תועדו מספר כרישים עם קרסים בפה.
ברשות הטבע והגנים ביצעו אתמול נתיחה לאחר המוות במרכז ההצלה ע"י ד"ר דני מוריק, ראש החוג לביוטכנולוגיות כחולות וחקלאות ימית מקיימת, בית הספר למדעי הים ע"ש צ'רני באוניברסיטת חיפה וראש תחום פטולוגיה ימית בתחנת מוריס קהאן לחקר הים.
הנתיחה התבצעה במטרה לזהות את סיבת המוות, וזאת במסגרת מחקר ארוך טווח על אוכלוסיית הכרישים המקומית. במהלך הנתיחה הוצאו מקיבת נקבת הכריש שני קרסי דיג ופיתיון טרי. לדברי מוריק, " לא נראו סימנים חיצוניים המרמזים על סיבת המוות. נמצאו בקיבה שני קרסי דיג בגודל של 7 ס"מ כל אחד. אחד הקרסים חדר את דופן הקיבה וכנראה גרם לנזק משמעותי. מלבד זאת נלקחו מספר רב של דגימות ממספר איברים ונשלחו למעבדות שונות על מנת לבדוק גורמי מחלה שאינם נראים בעין".
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 5 תגובות