י' טבת התשפ"ה
10.01.2025
"סדום זה כאן"

ח"כ חנוך מילביצקי בדיון על 'חוק פלדשטיין': "מטרתינו לשחרר את הנגד העצור"

ועדת החוץ והביטחון קיימה דיון ראשון ב"חוק פלדשטיין". ח"כ מלביצקי: "חלק ממטרות החוק היא לגרום לזה שאותו נגד ישוחרר מהכלא". אשתו של איש המילואים: "הוא בתנאים מאוד קשים. מחבלים צועקים לו בכלא שהמדינה בגדה בו"

ח"כ חנוך מילביצקי בדיון על 'חוק פלדשטיין': "מטרתינו לשחרר את הנגד העצור"
עמית הלוי וחנוך מילביצקי צילום: דוברות הכנסת - נועם מושקוביץ

ועדת החוץ והביטחון בראשות ח"כ יולי אדלשטיין קיימה דיון ראשון בהצעת חוק מסירת מידע סודי לראש הממשלה ולשרים, של חברי הכנסת דב מלביצקי ועמית הלוי.

בהצעת החוק מוצע לקבוע כי עבירות מסירת ידיעה סודית או מסירת ידיעה ללא היתר לא יחולו על מסירת מידע לראש הממשלה, לשר הביטחון או לשר שהעניינים הסודיים מצויים בתחום סמכותם, לפי העניין, אף אם הדבר נעשה תוך חריגה מסמכות או ללא רשות או הסמכה.

ח"כ מלביצקי מיוזמי ההצעה: "ע"פ חוק ראש הממשלה זכאי לראות כל מסמך, מסווג ככל שיהיה. הוא גם יכול להחליט שמידע יכול להפסיק להיות מסווג. אין ולא יכול להיות שום נימוק שמצדיק אי העברת מידע לראש הממשלה או לשר הביטחון. הצעת החוק הזו זכתה לכינוי "חוק פלדשטיין", אולי כי זה יותר קל להדביק לה עניין פוליטי, אבל היא לא עוסקת בפלדשטיין. 

"היא כן רלוונטית לנגד, שראה שמידע חיוני לא עולה למעלה, לכן הוא העביר חומר דרמטי, לא ניכנס למהות שלו כי זו ישיבה פתוחה. כתוצאה מזה פרצו לו לבית, לקחו אותו לחקירה, מנעו ממנו עו"ד, התייחסו אליו הרבה יותר גרוע משמתייחסים להרבה אחרים. בעקבות החלטות ערלות לב ופרקליטות שכבר מזמן לא ברור מה היא מחפשת להשיג, הוא עדיין במעצר עד תום ההליכים. אף אחד לא מאשים אותו בפגיעה בביטחון המדינה או בכוונה לעשות את זה, אלא בהעברת מידע ללא סמכות וכתוצאה מזה רוצים להשית עליו 15 שנות מאסר.

"זו מציאות שנבחר ציבור שמשלים איתה לא ראוי לתפקידו. כשמדברים על סדום, עינוי דין, חושך ורוע זה כאן מול העיניים שלנו. המטרה היא לוודא שהדברים הללו לא חוזרים ושאף אחד לא יהיה מאוים יותר מלהעביר מידע לדרג מדיני מוסמך. חלק ממטרות החוק היא לגרום לזה שאותו נגד ישוחרר מהכלא בגלל שהעבירה שהוא ביצע תחדל מלהיות עבירה".

ח"כ עמית הלוי: "אנחנו ניצבים בפני אחת הפרשיות החמורות בתולדות המדינה בהקשר של ביטחון ישראל. עומד ראש ממשלה במדינה דמוקרטית במסיבת עיתונאים ואומר ממדרים אותי, וממה ממדרים אותו? מחומרים ביטחוניים קריטיים ולא בפעם הראשונה במלחמה הזו. ניצבים אנשים שלא נבחרו שאין להם יכולת לקבל החלטות ובעיקר אין להם את המנדט לקבל החלטות, והם ממדרים את ראש הממשלה, והם חופשיים, הם לא בכלא ואפילו לא נחקרו. החוק הזה נועד להסיר תופעות כאלה. הסיבה שהנגד היום בכלא היא רק מנקמנות בזויה שמידרה את ראש הממשלה ורוצה לשמר את הטוטליטריות שהידע יהיה אצלה".

יו"ר ועדת החוץ והביטחון, ח"כ יולי אדלשטיין: "אותי יעניין לשמוע איך אנחנו ע"י ההצעה הזו לא נגרום למצב שחומר מסווג מאוד יזרום לגורמים שלא מוסמכים לקבל את החומר ושאין להם סיווג ביטחוני מתאים. ושעם כל ההבנה לגיוון ופלורליזם בצה"ל, שלא ייגרם מצב ששמים פס על הממונים ופונה ישירות לגורמים מחוץ למערכת".

אביטל, אשתו של הנגד (איש המילואים) א': "באתי להעביר את הקול של בעלי שלא יכול להישמע. הפעולה שהוא עשה הייתה נטו לטובת מדינת ישראל ואין על זה שום ויכוח. זה אדם שומר חוק שהחטופים לנגד עיניו. זה אדם שיש לו אחריות ציבורית. הוא עשה טעות בצינור אבל מכאן ועד למסכת הקשה שאנחנו עוברים, הוא בתנאים מאוד קשים. מחבלים צועקים לו בכלא שהמדינה בגדה בו. אני פונה לכל חברי הכנסת, אנחנו לא אנשים פוליטיים, הוא רחוק מיזה, זה לא עניין של פוליטיקה אלא של זכויות אדם. אנחנו רק רוצים שיהיה בבית וינהל את המשפט בצורה נורמטיבית. איך קורה שאדם שתרם את הנשמה שלו במשך עשר שנים חווה כזו התעמרות? אני פונה לחברי הכנסת מימין ומשמאל, בבקשה תצילו לנו את הבית, אין לנו כבר למי לפנות".

אשתו של איש המילואים צילום: דוברות הכנסת

תא"ל משה שנייד, קצין מודיעין ראשי במיל': "ראש הממשלה ושר הביטחון חשופים באופן מלא לכל החומרים שנמצאים ברשות אמ"ן, מכל הזירות, מכל המקורות, מכל הפלטפורמות ומכל הסנסורים. העוזרים למודיעין מגישים ישירות, ללא צורך בשום אישור וללא חסמים. מעבר לזה, מידע מודיעני וגם גולמי מועבר דרך קבע לדרג המדיני, מעבר לזה הוא יכול לבקש כל סקירה והוא מקבל מענה. 

לדבריו: "העברת מידע מסווג באופן לא מסודר, עלולה לגרום לחשיפת מקורות ולדליפת מידע, פירושו סיכון לביטחון האזרחים. הצעת החוק פוגעת בתפיסת הפיקוד הבסיסית בכך שהיא קובעת נורמות שמאפשרות לחיילים לעקוף את שרשרת הפיקוד בצה"ל ולפנות ישירות לדרג המדיני. יש מהות גדולה בהפרדה בין הדרג הצבאי למדיני. 

"לפיכך העמדה של צה"ל וקהילת המודיעין היא שהחוק לא נדרש מכיוון שיש מנגנונים לשיתוף והעברת מידע ובנוסף החוק עלול להזיק ולפגוע באופן חמור בביטחון המדינה משום שהוא ישבש את עבודת המודיעין".

ח"כ גדי איזנקוט: "החוק שהוגש והשיח כולו עלה סביב הנגד א', אני ממליץ שזה לא יהיה סביב המצב של א' או הרגלי צריכת המודיעין של ראש הממשלה. אני 25 רואה חומר גם מהצד של מזכיר צבאי, בעיני זה חוק מגוחך, תלוש ולא רציני. ועדת אגרנט החליטה שהעוזר מודיעין לראש הממשלה יהיה אזרח אבל ראשי ממשלות לקחו בדרך כלל אל"מ. החליטו להקים מחלקת איפכא מסתברא שקיימת היום באמ"ן. 

"ראש הממשלה רואה הכל ויכול לקבל את כל החומר תוך רבע שעה. מה שצריך לטפל זה בפיל שבחדר והוא הכשל המודיעיני של קהילת המודיעין, למרות כל המחמאות שנתי לה, ולא לעוור את הפיל הזה. אני ממליץ ללכת לוועדת בדיקה. אנשים נהרגים כדי לשפר את מקורות המודיעין. אם החוק הזה יעבור כמו שהוא זו החלטה לעוור את מערכת המודיעין הישראלית ולפגוע בליבת הסוד".

עמית הלוי חנוך מילביצקי פרשת הדלפת המסמכים חוק פלדשטיין

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 3 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}