י' טבת התשפ"ה
10.01.2025
אחים בצל המהפכה

יהודי תושב דמשק מספר על מצב הקהילה היהודית בסוריה

לראשונה מאז נפילת משטר אסד, יהודי תושב סוריה, מתייחס למצב בדמשק. כשהמורדים עלו לשלטון הייתה אנרכיה והיו גניבות של מכוניות ושל בתים, אבל ליהודים לא קרה דבר. בראיון מדמשק אומר תושב יהודי: "אני נמצא פה, ואף אחד לא נכנס לנכסים ולבתי הכנסת של היהודים"

יהודי תושב דמשק מספר על מצב הקהילה היהודית בסוריה
בית כנסת מנשה בדמשק צילום: אוסף תמונות ד"ר נתן חביב יליד דמשק

הקהילה היהודית בסוריה הייתה אחת הקהילות המפוארות ביותר במשך שנים רבות, בין הבירה דמשק לעיר חלב ועד קאמישלי, אבל תחת שלטון הברזל של משפחת אסד משנות הששים היא די נכחדה. 

מצד אחד יש אתרי מורשת ובתי כנסת שנותרו על תילם, אך מאידך את מספר אנשיה אפשר לספור כיום על כף היד. כיום יש כמה יהודים בודדים המתגוררים בדמשק. 

בסיבוב הקודם של המלחמה ב-2015 והניסיון להפיל את אסד, היו בתי כנסת שנפגעו בעקבות קרבות עזים בין המורדים לבין כוחותיו. הפעם זה קצת שונה כי הפלתו של אסד עברה יחסית חלק ללא מרחץ דמים בייחוד כשהמורדים נכנסו לדמשק והשתלטו עליה ללא קרב.  

גורם בקהילה היהודית הקטנה בדמשק סיפר לרועי קייס בכאן חדשות הבוקר, כי ביום הראשון כשהמורדים עלו לשלטון הייתה אנרכיה והיו גניבות של מכוניות ושל בתים, אבל ליהודים לא קרה דבר. "אני נמצא פה ואף לא נכנס לנכסים ולבתי הכנסת של היהודים".

יש לציין שתחת אסד היהודים זכו למעיין חסות מצד השלטון. בספטמבר 2022 הלך לעולמו בגיל 80 אלברט קמעו, מי שהיה ראש הקהילה היהודית הקטנה. הוא קיבל את המינוי שלו ממשטר אסד ב-2006. אותו גורם בקהילה היהודית הקטנה בדמשק טען בראיון לכאן חדשות, כי על אף האוריינטציה האסלאמיסטית של השלטון החדש, אין חשש: "אנחנו לא מפחדים. בימים האחרונים הלכתי ברחוב ואחד מאנשי המורדים אמר לי שלום. הכל שגרתי. ייתכן שיהיה טוב יותר ממה שהיה". 

אותו גורם שנמצא בדמשק בימים אלה לא עושה דמוניזציה לשלטון שהיה קודם לכן: "הייתי מרוצה גם בימי אסד וגם עכשיו הכל בסדר". הוא כן מביע אופטימיות שעם השלטון החדש אולי יהיה אפשר להתקרב לשלום עם ישראל על אף שהפעילות הישראלית בימים אלה מעבר לגבול לא מתקבלת בקורת רוח. 

אתמול מנהיג המרד המוצלח נגד אסד, אחמד א-שרע, התייחס לראשונה לישראל בריאיון. לדבריו, הטענות של ישראל לגבי איומים לא מבוססות ולא מצדיקות את ההפרות האחרונות של הריבונות הסורית, שמהוות איום להסלמה באזור. אך במקביל אמר כי המצב בסוריה כעת המותשת משנים של מלחמה לא מאפשר כניסה לסכסוכים חדשים. בראש סדר העדיפויות עומדים הבנייה והיציבות.

על פניו, נדמה שרוחות חדשות מנשבות בסוריה, אבל זה יצטרך להיבחן לאורך זמן גם מצד ישראל וגם מצד המיעוטים הדתיים שנותרו שם בהם היהודים הבודדים.

נפילת משטר אסד סוריה אסד

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}