'אוויר הרים': המבצע הסודי שהחזיר את העליונות האווירית בצפון לצה"ל
מבצע מורכב ומתוחכם של חיל האוויר, שבוצע בעיצומה של הלחימה בעזה, הצליח לפגוע ביותר מ-100 סוללות נ"מ של חיזבאללה ולהסיר את האיום האסטרטגי על טייסי צה"ל. במקביל, הושמד גם מערך הנ"מ הצפוף של סוריה, כשהטייסים חזרו לטוס בחופשיות בשמי לבנון וסוריה
מבצע "אוויר הרים" החזיר לישראל את השליטה האווירית בצפון והשמיד את מערכי הנ"מ שהיו לחיזבאללה ולסוריה, תוך שינוי דרמטי במאזן הכוחות האזורי. המבצע, שהחל מתוך הבנה שישראל עשויה להתמודד עם מלחמה בשתי חזיתות, התמקד בהשגת עליונות אווירית שהתערערה בשנים האחרונות עקב פריסת מערכות נ"מ מתקדמות בגזרת לבנון וסוריה.
חיזבאללה, שבנה בשנים האחרונות מערך נ"מ ייחודי ומשמעותי מתוצרת רוסיה ואיראן, הציב איום משמעותי על טייסי חיל האוויר הישראלי. הארגון פרס סוללות נ"מ גדולות בשלוש גזרות עיקריות: ביירות, הבקאע ודרום לבנון. המערך כלל מערכות כמו SA-22, SA-6 וטילים ממשפחת "ציאד" ו"תאהר" האיראניים. בעקבות כך, חיל האוויר נאלץ להיערך מחדש, תוך שימוש בלוויינים ואמצעי איסוף מרוחקים שהיוו חלופה מוגבלת ביעילותם. במקביל, התאמנו טייסי חיל האוויר על תרחישים מורכבים שכללו נטישת מטוסים.
במוצאי ה-7 באוקטובר 2023, כאשר תשומת הלב הישראלית הופנתה לעזה, הוחלט על יציאה למבצע "אוויר הרים", שמטרתו להשיב את העליונות האווירית בצפון. קצינים צעירים בחיל האוויר פיתחו שיטות פעולה מתוחכמות שכללו הטעיות ומארבים מתוכננים היטב, במטרה לאתר ולהשמיד את סוללות הנ"מ של חיזבאללה. יואב זיתון מדווח ב-Ynet כי המבצע התקדם באופן שיטתי, והושמדו יותר מ-100 סוללות נ"מ שנסראללה רכש כחלק מתכנית העל שלו.
במהלך המבצע, חיל האוויר השתמש בטקטיקות ייחודיות, כמו יצירת בומים על-קוליים בשמי ביירות, שגרמו לשבירת חלונות והפצת פחד ובלבול בקרב אנשי חיזבאללה. הטקטיקה הזו הייתה כה יעילה, שחיזבאללה דרש לכלול את הפסקת הבומים בהסכם הפסקת האש. על אף ההצלחה, נותרו איומים טקטיים כמו טילים זעירים נגד מטוסים ורקטות מבוססות חיישנים שממשיכים לסכן את מסוקי חיל האוויר.
לאחר סיום הטיפול במערך הנ"מ של חיזבאללה, הופנתה תשומת הלב הישראלית למערך הנ"מ הסורי, הנחשב לאחד הצפופים בעולם. בשבועות האחרונים, חיל האוויר פעל באופן ממוקד להשמדת מערך זה, תוך יישום שיטות שנלמדו במערכה מול חיזבאללה.
מבצע "אוויר הרים" מוכיח את יכולותיו האסטרטגיות והחדשנות של חיל האוויר הישראלי. עם זאת, האתגרים הביטחוניים באזור נמשכים, והיכולת לשמר את העליונות האווירית תמשיך לעמוד במרכז המאמץ הישראלי.
הוספת תגובה
לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות