י' טבת התשפ"ה
10.01.2025
קריסת המשטר

נשק כימי וטילים מתקדמים: האיום החדש על ישראל מסוריה המתפרקת

ב-27 בנובמבר 2024, פתחו ארגונים חמושים המתנגדים למשטרו של נשיא סוריה במתקפה. המורדים השתלטו גם על בסיסי צבא, שדות תעופה צבאיים ומתקנים ביטחוניים שפעלו בחסות משמרות המהפכה של איראן וחיזבאללה. האם ישראל צריכה להיות מודאגת?

נשק כימי וטילים מתקדמים: האיום החדש על ישראל מסוריה המתפרקת
אבו מחמד אלג’ולאני מנהיג ההשתלטות צילום: חשבון X של מִנְהָל המבצעים הצבאיים

ב-27 בנובמבר 2024, פתחו מספר ארגונים המתנגדים למשטר הסורי, בהובלת הארגון האסלאמי-ג’האדי היאת תחריר אלשאם במבצע “הרתעת התוקפנות” נגד כוחות הצבא הסורי ובעלי בריתם בצפון-מערב סוריה. להלן ההתפתחויות המרכזיות:

המורדים יצאו ממרחב אדלב, שם הם פעלו בחסות תורכית, והתקדמו לעבר חלב, העיר השנייה בגודלה בסוריה. המורדים ניצלו את נסיגת כוחות המשטר הסורי, שהופתעו מהמתקפה, והשתלטו על עשרות כפרים ומתחמים צבאיים וביטחוניים וכן הם ניתקו את הכביש המרכזי שמחבר את חלב עם הבירה דמשק. ב-30 בנובמבר 2024, השלימו המורדים את ההשתלטות על חלב, שהייתה תחת שליטת כוחות המשטר מאז דצמבר 2016.

ענב בלדיהמורדים במצודת חלב לאחר שחרור העירצילום: ענב בלדי

בשלב הבא של מבצע “התרעת התוקפנות”, התקדמו כוחות המורדים לעבר העיר חמה. כוחות המשטר הסורי הציבו קווי הגנה במרחב הכפרי של חמה ונעזרו בסיוע אווירי של מטוסי קרב רוסיים כדי להאט את תנועת המורדים לעבר העיר. ב-4 בדצמבר 2024, דווח כי כוחות הצבא הסורי נסוגו מחמה וכוחות המורדים השתלטו על העיר. בסוף השבוע המורדים השלימו את ההשתלטות סופית, הנשיא אסד ברח ליעד לא ידוע, והבירה דמשק הפכה לעיר משוחררת מהמשטר הסורי הרצחני.

חשבון X של מצ’רמשוריין של המורדים בכניסה לחמהצילום: חשבון X של מצ’ר

 

במהלך ההתקדמות במבצעי “הרתעת התוקפנות” ו”שחר החירות”, הצליחו ארגוני המורדים להשתלט על מפקדות של הצבא הסורי, אמצעי לחימה רבים, על שדה התעופה הבינלאומי של חלב ועל ארבעה שדות תעופה של חיל האוויר הסורי.

  • שדה התעופה הצבאי כוירס: שוכן במזרח האזור הכפרי של חלב וכולל מסלול טיסה מרכזי ועשרה האנגרים. המורדים השתלטו במקום על מספר מטוסי קרב ועל אמצעי לחימה רבים, בהם מערכת הגנה אווירית פנציר מתוצרת רוסיה.
  • שדה התעופה הצבאי מנע’: שוכן ליד העיר אעזאז בצפון האזור הכפרי של חלב. השדה מיועד למסוקים ויש בו שני מסלולים, אחד מהם באורך של 1.2 ק”מ.
  • שדה התעופה הצבאי אבו אלט’הור: הבסיס האווירי השני בגודלו בצפון סוריה ממוקם בין מחוזות חלב, חמאת ואדלב ומתפרש על פני שטח של 16 קמ”ר.
  • שדה התעופה הצבאי אלנירב: שוכן ליד נמל התעופה הבינלאומי של חלב שבו הוצבו מספר מטוסי קרב. שימש את צבא סוריה והמיליציות הפרו-איראניות עבור אמצעי לחימה שהגיעו מאיראן. במקום מספר מטוסי קרב.

להערכת מרכז המידע למודיעין ולטרור על שם אלוף מאיר עמית, על אף שהמורדים התמקדו בלחימה נגד משטר אסד ובעלי בריתו, ההשתלטות של גורמים אסלאמיים-ג’האדיסטיים על אמצעי לחימה מתקדמים, כולל מטוסי קרב, עלולה להוות איום על ישראל בטווח הארוך. כמו כן, חוסר היציבות הגובר בסוריה עלול לעורר גל חדש של עקורים שעלולים להתקדם גם לעבר גבול ישראל.

עם זאת, מתקפת המורדים גם מהווה איום על איראן ו”ציר ההתנגדות” שהשתמשו בסוריה כנתיב להעברת אמצעי לחימה לחזבאללה בלבנון ולביצוע תקיפות נגד ישראל. ההתמקדות של איראן והמיליציות בלחימה נגד המורדים, שגם השתלטו על אתרים בעלי חשיבות אסטרטגית עבור “ציר ההתנגדות”, עשויה להקשות עליהם לסייע לחזבאללה בתהליך השיקום לאחר הלחימה נגד ישראל.

ב-5 בדצמבר 2024, דווח כי המורדים הצליחו להשתלט על מערכת המכ”ם הרוסית פודלט K1 (Podlet-K1) הרוסית שהייתה מוצבת במפקדת דיוויזיית הכוחות המיוחדים ה-25 של צבא סוריה באזור חמאת. המכ”ם המתקדם מהווה חלק חיוני במערכות הגנה אווירית מדגם S-300 ו-S-400 ומסוגל לזהות מטרות בטווח של עשרה עד 30 ק”מ ובגובה של עד עשרה ק”מ.

חשבון X של נדאא’ פוסטמערכת המכ”ם הרוסית שנפלה לידי המורדיםצילום: חשבון X של נדאא’ פוסט

ארגוני המורדים המשתתפים במתקפה

היאת תחריר אלשאם (המטה לשחרור אלשאם)

הארגון המוביל את קואליציית המורדים במבצע “הרתעת התוקפנות” בהנהגת אבו מחמד אלג’ולאני (אחמד אלשרע). אלג’ולאני היה חבר בארגון המדינה האסלאמית בעיראק, הגלגול המוקדם של דאעש אך טוען כי השתנה לחלוטין.

אחראר אלשאם (תנועת חופשיי הלבנט)
  • הארגון הוקם בשנת 2011 כמיזוג של ארבעה ארגונים אסלאמיים המתנגדים למשטר אסד ופועלים להקמת מדינה אסלאמית בסוריה.
אלג’בהת אלוטניה ללתחריר (החזית העממית לשחרור)
  • החזית הוקמה בשנת 2018 אחרי איחוד בין 11 פלגים של הצבא הסורי החופשי. דווח כי יש לה כשלושים אלף פעילים שממוקמים במחוז אידליב.
ג’יש אלע’זה (צבא התהילה)
  • הארגון הוקם על ידי ג’מיל אלצאלח, קצין שערק מצבא סוריה, והוא ממוקם בצפון האזור הכפרי של חמה
הצבא הלאומי הסורי
  • קואליציה שמורכבת מקרוב לשלושים פלגים חמושים אשר פועלים בחסות תורכית ומהווים את המשכו של הצבא הסורי החופשי, הכוח הרשמי של כוחות האופוזיציה הסורית לאחר פרוץ מלחמת האזרחים. הצבא הלאומי הסורי היה מעורב בעבר בלחימה נגד דאעש ובמבצעים קודמים של הצבא התורכי נגד כוחות ה-SDF הכורדיים באזור הגבול התורכי-סורי.
חיזבאללה איראן סוריה נפילת משטר אסד מכון מאיר עמית

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}