י' טבת התשפ"ה
10.01.2025
האירוע בשפרעם

פעם אחת ולתמיד: האם הממ"ד בביתכם יגן עליכם במקרה של פגיעה ישירה?

רציחתה של אשת החינוך ספאא עוואד במטח הרקטות שנורה לעבר שפרעם, חרף העובדה שעוואד שהתה במרחב מוגן בשעת נפילת הרקטה, העלה מחדש לדיון ציבורי נרחב את יעילותם של הממ"דים במניעת פגיעות טילים

פעם אחת ולתמיד: האם הממ"ד בביתכם יגן עליכם במקרה של פגיעה ישירה?
הזירה בה נהרג הילד עידו אביגל ז"ל צילום: דוברות עיריית שדרות

המרחב המוגן: עד כמה הוא באמת בטוח? רציחתה אמש (שני) של אשת החינוך ספאא עוואד במטח הרקטות שנורה לעבר שפרעם ועקב העובדה שעוואד שהתה במרחב מוגן בשעת נפילת הרקטה, העלה מחדש לדיון ציבורי את יעילותם של הממ"דים במניעת פגיעות טילים.

כזכור, אין מדובר במקרה הראשון בו נהרגו אזרחים בממ"ד כתוצאה מפגיעת טילים ורקטות. בשנת 2021 חווה היישוב שדרות טראומה קשה, כאשר עידו אביגל ז"ל, ילד בן 6, נהרג מפגיעת רקטה ששרידיה חדרו לחלון הממ"ד בביתו. האירוע הקשה הוביל גם אז לדיון ציבורי נרחב שביקש לבחון את יעילותם של הממ"דים במקרים של נפילת רקטות.

באדיבות המשפחהעידו אביגל הי"דצילום: באדיבות המשפחה

למעשה, ממצאי התחקיר שהובילו למותה של עוואד עדיין לא פורסם. במקרה של אביגל ז"ל, הטענה המרכזית הייתה שהרסיס נכנס בזווית שונה, בשיפוע, דרך פלטת הפלדה בניצב. כלומר, הסיכוי שזה יקרה הוא אפסי, אבל זה קרה. ברגע שהרסיס חדר את הפלדה, הוא עבר את חלון הזכוכית. האירוע הזה לימד אותנו דבר אחד: במקרה של אזעקה, כדאי להיות צמודים לרצפה.

מומחים כמו האלוף במיל' יאיר גולן, שמכהן כיום כיו"ר מפלגת הדמוקרטים (כיהן בעבר כמפקד פיקוד העורף ומעבר לתפקדו הפוליטיים היה סגן הרמטכ"ל ומפקד פיקוד הצפון) הדגיש בזמנו שהממ"דים, אשר הותקנו על פי תקנים מחמירים, אכן מצילים חיים. "הממ"ד הוא הדבר הבטוח ביותר כיום," אמר גולן בראיון לביזפורטל וציין מקרים שבהם ממ"דים הצילו משפחות שלמות מפגיעות רקטות. אך הוא גם מסייג: "הממ"ד לא תוכנן לעמוד בפני פגיעות ישירות, אלא מפני הדף ורסיסים בטווח סביר."

עפ סעיף 27אזירת הנפילה בשפרעםצילום: עפ סעיף 27א

האתגרים שישראל חווה כיום בדמותם של טילים מדויקים וכבדים יותר, במיוחד מצפון, (שלא לדבר על איראן ותימן) מעוררים חשש בקרב הציבור. הח"כית גלית דיסטל ציינה בראיון שהעניקה לוואלה בזמנו, כי טילים כאלה עשויים לגרום לנזק קטלני לממ"דים וליושביהם. 

ישראל דוד, מבכירי המהנדסים בארץ וממלא מקום יו"ר איגוד המהנדסים לבנייה ולתשתיות הסביר כי הממ"דים נועדו במקורם לעמוד באיומים מהתקופה שלאחר מלחמת המפרץ – בעיקר מפני הדף ורסיסים, ולא מפגיעות ישירות של פצצות כבדות.

חשוב לציין כי לפי נתוני פיקוד העורף, מרחבים מוגנים כמו מקלטים וממ"דים מציעים את ההגנה הטובה ביותר שישנה כיום! אך יחד עם זאת חשוב להדגיש כי הם אינם חסינים לחלוטין. גם מבחינה סטטיסטית, ההסתברות לפגיעה ישירה במרכז ממ"ד היא נמוכה, אך קיימת. במלחמת המפרץ, לדוגמה, טיל פגע במבנה ברחוב אבא הלל ברמת גן, וגרם לנזק רב.

עפ סעיף 27 אזירת הנפילה בשפרעםצילום: עפ סעיף 27 א

בהינתן מידע זה, לפי פיקוד העורף מקלט הוא אכן עדיף יותר על מרחב מוגן דירתי, אך גם הוא אינו מגן ב-100%. טיל שפגע אז בנקודה הכי חזקה במבנה המקלט הצליח "לחתוך" את המקלט בבית דני שבשכונת התקווה בתל אביב.

כדי לשפר את סיכויי ההישרדות במקרה של אזעקה, מומחים ממליצים לשבת במקומות הנמוכים בממ"ד ולהיצמד לרצפה מתחת לחלון (במקלט מתחת לאדמה זה לא רלוונטי).

דוד סיכם ואמר: "לכן חוץ מעניין של חוזק קונסטרוקטיבי יש גם עניין של הסתברות. הסתברות הדיוק במרחב התלת ממדי וההסתברות על פי הסטטיסטיקה שבדיוק יפול טיל במרכז ממ"ד היא יחסית נמוכה, אבל בסטטיסטיקה יש, גם סטיית תקן".

עידו אביגל ממ"ד מקלט פגיעה ישירה מלחמת חרבות ברזל

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 5 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}