י' טבת התשפ"ה
10.01.2025
הדרמה הפוליטית

למד בישיבה, היה קצין, הורשע בעבירה: כל מה שלא ידעתם על ישראל כ"ץ

מיהו שר הביטחון החדש שיכנס בנעליו של יואב גלנט ובמידה רבה ינהל מעתה את המלחמה? הפרטים שלא ידעתם על השר הוותיק שפילס את דרכו לצמרת הליכוד, ניסיונו הצבאי, ההרשעה בשנת 1988 ועוד | פרופיל

למד בישיבה, היה קצין, הורשע בעבירה: כל מה שלא ידעתם על ישראל כ"ץ
ישראל כץ צילום: Tomer Neuberg/Flash90

מיהו שר הביטחון החדש? ישראל כ"ץ בן 69, מתגורר במושב כפר אחים הסמוך לקרית מלאכי, נשוי לעו"ד רונית כ"ץ ואב לשתי בנות.

כ"ץ נולד בשנת 1955 בעיר אשקלון, להורים ניצולי שואה שעלו מרומניה וגדל במושב כפר אחים, שם כאמור הוא מתגורר גם היום.

בנעוריו למד בישיבה התיכונית אור עציון בראשות הרב חיים דרוקמן זצ"ל וכיום הוא שומר על אורח חיים מסורתי.

התגייס לצה"ל ב-1973 לצנחנים ובהמשך עבור קורס קציני חי"ר, שימש מפקד מחלקה והגיע לדרגת סרן, אותה דרגה אליה הגיע, אגב, רה"מ נתניהו. במלחמת לבנון הראשונה שירת כ"ץ כקצין במילואים.

כ"ץ בעל תואר ראשון במדע המדינה ויחסים בין לאומיים מהאוניברסיטה העברית בירושלים. למד לתואר שני בבר אילן אך לא סיים את התואר.

הקים את 'מחנה שרון' בליכוד אחרי מלחמת לבנון הראשונה והדחת שרון ממשרת שר הביטחון בעקבות המלצת ועדת כהן והוביל את החזרת שרון למרכז הפעילות הפוליטית במפלגה. בהמשך שימש כעוזרו של שרון במשרד התעשייה והמסחר ולאחר מכן מונה לסמנכ"ל המשרד.

בשנת 1988 הוגש נגדו כתב אישום על נהיגה בשלילה ושידול נהג של משרד התעשייה והמסחר להעיד במשטרה עדות שקר על נסיבות תאונה שגרמה נזק לרכב של המשרד, כדי להסתיר את העובדה שהוא נהג ברכב. ביולי 1990 הורשע במסגרת הסדר טיעון שכלל הודאה בנהיגה בפסילה ומחיקת סעיפי המרמה והפרת אמונים מכתב האישום.

בבחירות לכנסת ה-14 הוצב במקום ה-34 ברשימה המשותפת של הליכוד, גשר וצומת. בנובמבר 1998 נכנס לכנסת במקום אהוד אולמרט, כשזה נבחר לראשות עיריית ירושלים. לאחר הבחירות לכנסת ה-16 מונה ב-28 בפברואר 2003 לשר החקלאות.

ב-19 בדצמבר 2005, לאחר שאריאל שרון פרש מהליכוד ועבר לקדימה, התמודד על תפקיד יו"ר הליכוד ומועמדה לראשות הממשלה, אך זכה לאחוזי תמיכה בודדים בלבד. ב-14 בינואר 2006 פרש מהממשלה יחד עם שאר חברי סיעתו. 

בבחירות לכנסת ה-17 נבחר במקום ה-12 ברשימת הליכוד, וכיהן כחבר בוועדת הכספים, ובוועדת הפנים והגנת הסביבה. בבחירות לכנסת ה-18 הוצב במקום ה-11 ברשימת הליכוד ונבחר לכהונה נוספת. עם הקמת הממשלה ה-32 מונה לשר התחבורה. 

בבחירות לכנסת ה-19 נבחר למקום ה-4 ברשימת הליכוד, הוצב במקום ה-8 ברשימת הליכוד - ישראל ביתנו ונבחר שוב. לקראת הבחירות לכנסת ה-20 זכה כ"ץ במקום השלישי ברשימת הליכוד לכנסת ולפיכך למקום הרביעי ברשימה הארצית.

נבחר פעמיים לנשיא ועידת הליכוד ופעמיים כיו״ר מזכירות הליכוד, תפקיד בו הוא משמש עד היום.

במסגרת תפקידיו אלה, הוביל להחלטה על קיום משאל בקרב מתפקדי הליכוד בנושא ההתנתקות, בו הושג רוב נגד התוכנית, (אמנם כ"ץ בעצמו הצביע בעד ההתנתקות).

במרץ 2007, לאחר חקירה שנמשכה שנתיים, המליצה המשטרה להגיש כתב אישום נגד כ"ץ בחשד למרמה והפרת אמונים, בעניין מינוי מקורבים וחברי מרכז הליכוד והתקשרויות לא חוקיות עם ספקים במועצת הצמחים, מועצת הלול, מועצת החלב, בגן הבוטני וברשות לפיקוח חקלאי. בספטמבר 2009 נסגר תיק החקירה נגדו. היועץ המשפטי לממשלה, מני מזוז סגר את התיק בשל קושי בביסוס ראייתי של השיקולים שהנחו את כ"ץ בפעולותיו והשאלה אם הם יכולים לבסס עבירה פלילית.

בממשלה ה-34 המשיך בתפקידו כשר התחבורה, ובנוסף מונה לשר לענייני מודיעין ולחבר בקבינט המדיני-ביטחוני. כ"ץ הוא שר התחבורה שכיהן הכי הרבה זמן בתפקידו.

החל משנת 2015 כיהן כ"ץ כשר לענייני מודיעין. במסגרת תפקידו היה שותף השר כ״ץ עם ראש הממשלה במידע ובאחריות על פעילות גופי המודיעין, המוסד והשב"כ, וליווה את פעילותם. הוא גם היה חבר בקבינט הביטחוני מדיני.

במקביל, ניסה כ״ץ לקדם תוכנית ״האיפרדות״ מעזה, שנועדה לאפשר היפרדות מהאחריות על חייהם האזרחיים של תושבי עזה, תוך הקמת אי מלאכותי בינלאומי ובו נמל ימי ומתקני התפלת מים וייצור חשמל, שיחוברו לעזה בגשר, שאמור לתת לעזה מוצא לעולם, לספק לתושביה שירותים אזרחיים במקום מישראל, תוך שמירה של הביטחון בים והבידוק בנמל בידי ישראל. עם זאת, התוכנית לא יצאה לפועל והסטטוס קוו, שהתקיים בין עזה לישראל, נותר ללא שינוי.

החל מ-17 בפברואר 2019 כיהן כ"ץ כשר החוץ, תחילה כממלא מקום (עד 29 במאי 2019) ובהמשך במינוי של קבע, בנוסף להיותו שר המודיעין.

ביומו הראשון בתפקיד, חולל משבר מדיני עם פולין, כאשר אמר, בראיון לתקשורת הישראלית, כי הפולנים יונקים את האנטישמיות בילדותם. 

בספטמבר 2019, נאם לראשונה בעצרת האומות המאוחדות במקום ראש הממשלה בנימין נתניהו, שהיה עסוק בניסיון להרכבת ממשלה. 

ב-17 במאי 2020 מונה במסגרת ממשלת ישראל השלושים וחמש לשר האוצר.

כ"ץ נבחר לכנסת ה-24 והיה בה חבר האופוזיציה.

במרץ 2022 דורג ב"פַּרלמטר" של "שקוף" כאחד מבין חמשת חברי הכנסת העצלים ביותר.

בספטמבר 2022 יצא לאור ספרו האוטוביוגרפי "הכוח לעשות".

עם הקמת ממשלת ישראל השלושים ושבע מונה כ"ץ לתפקיד שר האנרגיה והתשתיות. סוכם כי כ"ץ יכהן בתפקיד עד דצמבר 2023, תאריך בו ימונה לשר החוץ במקום אלי כהן (שימונה לשר האנרגיה והתשתיות) עד דצמבר 2025, תאריך בו יתחלפו כ"ץ וכהן שוב בתפקידים.

ב-31 בדצמבר 2023 הממשלה אישרה את מימוש הסכם הרוטציה בין כ"ץ ואלי כהן. על פי ההסכמים שנכתבו עם הקמת הממשלה, כ"ץ ימונה לשר החוץ במקומו של כהן. ולאחר מכן יחזור כ"ץ לכהן שנה נוספת כשר האנרגיה וכהן יחזור למשרד החוץ. ב-1 בינואר 2024 החל לכהן כשר החוץ. הפרטים באדיבות ויקיפדיה. 

הערב, כידוע, החליט ראש הממשלה נתניהו למנות אותו לשר הביטחון במקומו של השר יואב גלנט. המינוי יכנס לתוקף בעוד 48 שעות. 

כ"ץ הודה לראש הממשלה ואמר: "אני מקבל את האחריות הזו בתחושת שליחות ובחרדת קודש למען ביטחונה של מדינת ישראל ואזרחיה. נעבוד יחד להצעיד את מערכת הביטחון לניצחון מול אויבינו ולהשגת יעדי המלחמה: השבת כל החטופים כמשימה הערכית החשובה ביותר, השמדת החמאס בעזה, הכרעת החיזבאללה בלבנון, בלימת התוקפנות האיראנית והחזרת תושבי הצפון והדרום לבתיהם בביטחון".

ישראל כ"ץ שר הביטחון הליכוד

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 20 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}