י' טבת התשפ"ה
10.01.2025
סיקור נרחב

חוק הגיוס וקואליציה רחבה: חברי הכנסת חוזרים מהפגרה

המושב השלישי של הכנסת ייפתח בסימן שנה לפרוץ מלחמת 'חרבות ברזל', בהשתתפות ראש הממשלה ונשיא המדינה. למרות התרחבות הקואליציה במהלך הפגרה, בפני הקואליציה עומד אתגר חוק הגיוס. כל הפרטים

חוק הגיוס וקואליציה רחבה: חברי הכנסת חוזרים מהפגרה
מליאת הכנסת צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש 90

המושב השלישי של הכנסת ייפתח היום (שני) בסימן שנה לפרוץ מלחמת חרבות ברזל. בשעה 14:30 יתקיים ברחבת הכנסת טקס זיכרון לנרצחים ולנופלים בשבעה באוקטובר ובמלחמת "חרבות ברזל" והנחת אבן הפינה לאנדרטה לזכר חללי פעולות האיבה.

בשעה 16:00 בדיוק תיפתח ישיבת הכנסת. אורן סמדג'ה, אשר שכל את בנו עומר הי"ד במלחמה, יישא תפילה לשלום החיילים וכוחות הביטחון. יושב ראש הכנסת אמיר אוחנה, נשיא המדינה יצחק הרצוג, ראש הממשלה בנימין נתניהו וראש האופוזיציה יאיר לפיד ישאו דברים.

בפני הקואליציה שהתרחבה במהלך הפגרה ומונה כעת 68 חברים, עומד אתגר משמעותי – העברת חוק הגיוס במקביל למלחמה שנמשכת. במפלגות החרדיות התנו את תמיכתם בתקציב 2025 בממשלה בהעברת חוק הגיוס או לכל הפחות בפריצת דרך משמעותית מה שלא נראה כרגע מציאותי.

לפי חוק יסוד: משק המדינה, על הקואליציה להניח את הצעת החוק הראשונית של התקציב 60 יום לפני שנת התקציב החדשה, כלומר עד לסוף השבוע הקרוב (ה-1 בנובמבר). הממשלה צפויה להתכנס ביום חמישי הקרוב לישיבה ארוכה בה ינסו להעביר את התקציב. כאמור, במפלגות החרדיות דורשים לפני העברת התקציב בממשלה התקדמות משמעותית בחוק הגיוס, מה שכרגע לא נראה ישים.

באופן עקרוני, לקואליציה יש רוב להעברת התקציב בממשלה גם ללא השרים החרדים, אך לכולם ברור שמהלך כזה ייראה "רע". בקואליציה ינסו בימיםמ הקרובים לשכנע את החרדים לחזור בהם מהדרישה להתקדמות בחוק הגיוס, בעיקר בתמורה לחקיקה פרטית בנושא מעונות היום. 

חוק הגיוס חונה כעת בוועדת חו"ב, ובעוד הדיונים בוועדה נראים כרגע חסרי תוחלת ואופק, וגם לא מתקיימים בשבועות האחרונים, מאחורי הקלעים יש דיונים אינטנסיביים המכונים בצמרת הפוליטית: "דיוני השולחן העגול".

מלבד חוק הגיוס, יש לזכור את חוק הרבנים של ש"ס שתקוע בעקבות אולטימטום של השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר. כעת, עם הצטרפותו של גדעון סער ומפלגתו לממשלה, לקואליציה יש רוב להעביר את החוק גם ללא תמיכת עוצמה יהודית.

גם סוגיית מעמדו של שר הביטחון יואב גלנט תעמוד למבחן. ראש הממשלה מתכנן לפטרו אך נמנע מכך כרגע בעקבות המצב הביטחוני, ככל ובחודשי החורף המצב הביטחוני יתייצב, נתניהו צפוי לפטרו ולמנות את ישראל כ"ץ או את גדעון סער לתפקיד מה שגם ייקל על העברת חוק הגיוס.

במקביל, החוק להפסקת הפעילת של אונר"א בישראל שזוכה לתמיכה רחבה בקואליציה ובאופוזיציה צפוי לעלות להצבעה סופית במליאה כבר השבוע.

על פי החוק, ישראל תנתק כל קשר לאונר"א והרשויות לא ישתפו עימו פעולה וכן לא יהיה זכאי להקלות שנהנה מהן עד כה, זאת אחרי שבמתקפת ה-7 באוקטובר, פעיליו לקחו חלק בטבח. עם זאת, למרות התמיכה הרחבה בכנסת לחוק, מופעלים לחצים מדיניים משמעותיים להקפיא את החקיקה.

הקואליציה גם מתכוונת לחוקק שורת חוקים שבאופוזיציה מתנגדים אליהם. בין היתר מתכוונת  ועדת החוקה לקדם בשבועות הקרובים את הצעת החוק לשינוי בחירת נציב תלונות הציבור על השופטים. הצעת החוק אושרה בקריאה הראשונה בכנס הקיץ 2024.

לפי הצעת החוק, נציב תלונות הציבור על השופטים יוצע על ידי שר המשפטים, וייבחר במליאת הכנסת בהצבעה חשאית ברוב של 70 ח"כים, זאת בניגוד לכיום שבו נבחר הנציב על ידי הוועדה לבחירת שופטים לאחר שהוצע על ידי נשיא בית המשפט העליון ושר המשפטים. 

הקואליציה גם צפויה לקדם את הצעת החוק של ח"כ חנוך מילביצקי המעניקה לשר המשפטים את הסמכות לקביעת גובה דמי החבר בלשכת עורכי הדין. כמו כן תקודם  הצעת חוק לפיה שר התקשורת יחליט על שיטת מדידה לבחירת הרייטינג ומספר חוקים נוספים.

מלחמת חרבות ברזל כנס החורף משכן הכנסץ הקואליציה המפלגות החרדיות בנימין נתניהו

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 11 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}