י' טבת התשפ"ה
10.01.2025
מרתק

דיון ראשון מסוגו: האם רופאי הגסטרו ילמדו לדבר חרדית? • צפו

ביוזמת ארגון 'עזרי מעם לקרוהן וקוליטיס' התקיים מושב מיוחד במסגרת הכנס השנתי של האיגוד הישראלי לגסטרואנטרולוגיה ומחלות כבד בו נדונה השאלה כיצד יש להתייחס לחולים חרדים בתחום ה-IBD • מרתק

דיון ראשון מסוגו: האם רופאי הגסטרו ילמדו לדבר חרדית? • צפו
רופאים בבית החולים בנצרת צילום: Moshe Shai/FLASH90

במסגרת הכנס השנתי של האיגוד הישראלי לגסטרואנטרולוגיה ומחלות כבד, בו השתתפו מאות רופאים, פרופסורים, מומחים בעלי שם עולמי בתחום, נציגי חברות תרופות ועוד, התקיים מושב מיוחד בו נדונה השאלה כיצד יש להתייחס לחולים חרדים בתחום ה-IBD.

ארגון 'עזרי מעם לקרוהן וקוליטיס', העמותה היחידה בישראל המספקת סיוע לחולים החרדים החולים במחלות ה-IBD, הובילו את המושב וסקרו בפני בכירי הרופאים בתחום את הזווית החרדית של החולים הניגשים לקבל טיפול במערכת הבריאות הישראלית.

את הנושא הציג יצחק בנימין זלמנוב, מתנדב בכיר ב'עזרי מעם' ואח במערך הגסטרו של בית החולים שערי צדק. "אדם שמדבר הונגרית לא יוכל להבין רופא שמדבר סינית, גם אם יהיה זה הרופא הכי טוב בעולם", הסביר לרופאים. "השפה היא שונה, הרגש שונה, הגישה לדברים היא שונה. הרופא לא יכול להבין את הצרכים האמיתיים של החולה הזה והחולה לא יכול לסמוך על הרופא ולגבש אמון מול הרופא; הם פשוט דוברים שפות שונות".

עזרי מעם לקרוהן וקוליטיס צילום: ארגון עזרי מעם

"לפי נתוני מחקרים שונים, החרדים הם הקבוצה שמשקיעה הכי הרבה כסף ברפואה, הם מאמינים ברפואה וגדלים על הציווי האלוקי של פיקוח נפש - אבל לא פעם פערי תפיסה ושפה מהווים מכשול מהותי בינם לבין הרופאים ובין הטיפול הרפואי והחשוב מכל האמון מול הרופא – וחבל".

"אבן היסוד בהצלחה של טיפול רפואי, מה שיגרום לחולה להקפיד על הוראות הטיפול הרפואי, להתמיד בטיפול כמו שצריך ולהגיע לרמת הרפואה המקסימלית האפשרית תלויה באמון שבינו לבין הרופא או הרופאה המטפלים, ובשביל זה הם צריכים לדבר באותה שפה", הדגיש זלמנוב.

יחזקאל אשכנזי, חבר הנהלת ארגון 'עזרי מעם', העניק לרופאים סקירה מרתקת על אורח החיים החרדי בכל הנוגע להתייחסות בתחום הרפואה. בין היתר התייחס לסוגיית 'שאלת רב', החוסר במידע במגזר בעקבות מגבלות הגישה לאינטרנט ופערי השפה והסגנון.

אשכנזי הסביר את המושג 'שאלת רב' עבור ציבור בני התורה: "רבים בציבור החרדי לא יעשו אף צעד ללא קבלת ברכת הדרך מהרב שלהם ויהי מה. אם הרב אומר לא לעשות הליך מסוים הם לא יעשו אותו גם אם הרופא שלהם יכעס מאוד, ולעומת זאת ברגע שהרב יחליט לעשות משהו גם מידה והרופא עצמו יהיה אמביוולנטי לעניין הם ילכו על זה ללא היסוס של רגע. לכן, חשוב לדעת שכשחולה אומר 'אני רוצה לשאול רב' הוא לא מטיל ספק ברופא או ברפואה, הוא עושה את זה כדרך חיים".

בהתייחס לפערי הידע הוסיף, "כל ילד בן 8 שמתחיל ללמוד גמרא גדל על הטלת ספק במה שאומרים לו, על ניסיון ללמוד כל דבר באופן עצמי ולהבין אותו עד הסוף. הוא רוצה להבין הכל – אבל כמעט אין לו את הכלי האלמנטרי ביותר ב-2024 – האינטרנט. מה שקורה שזה מתגלגל בשורה התחתונה אליכם, הרופאים. שאלות שלפעמים יכולות להראות טרחניות או שאלות המביעות חוסר אמון ולא היא; אלו שאלות של אדם שרגיל ללמוד את מה שלפניו. אתם הכתובת שהוא סומך עליה לתת לו את המענה ואת התשובות לשאלות שלו".

ההשתתפות בכנס הינה פרי שיתוף פעולה של ארגון 'עזרי מעם לקרוהן וקוליטיס' עם יו"ר האיגוד הישראלי לגסטרואנטרולוגיה ומחלות כבד ד"ר אורי סגול. הארגון פועל מזה למעלה מעשור לסייע לחולים חרדים ודתיים במחלות קרוהן וקוליטיס.

בימים אלו מקיים הארגון פעילות הסברה ייחודית למגזר החרדי להגברת המודעות למחלות קרוהן וקוליטיס, בהשתתפות בכירי הרופאים בישראל, כשירות לציבור בחסות חברות התרופות 'אבווי - AbbVie', 'פייזר - Pfizer, ו'טקדה - Takeda', ללא מעורבות בתכנים.

לפרטים נוספים היכנסו לאתר 'עזרי מעם לקרוהן וקוליטיס':

https://ezri.co.il

 

המידע הוא מידע כללי בלבד. אין לראות בו ייעוץ רפואי כלשהו או המלצה לטיפול, ואינו מהווה תחליף לחוות דעת מקצועית או לטיפול רופא מוסמך. באם הנך חולה, אנו ממליצים על פניה לרופא מוסמך לצורך קבלת אבחנה וייעוץ. לפרטים, הכוונה ותמיכה ניתן לפנות לקו החם של ארגון עזרי מעם בטלפון: 02-6449170

רופא

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}