י' טבת התשפ"ה
10.01.2025
קדחת מערב הנילוס

המחלה הנגיפית הגיעה לתל אביב: אלו הממצאים שאובחנו

המשרד להגנת הסביבה לכד יתושות שאובחנו לאחר מכן במעבדות משרד הבריאות כנגועות בנגיף קדחת מערב הנילוס. היתושות נלכדו בתל אביב, ברמת השרון, במועצה אזורית מטה יהודה ובמועצה אזורית יואב

המחלה הנגיפית הגיעה לתל אביב: אלו הממצאים שאובחנו
מחלה צילום: Canva

בפעולת ניטור לכד המשרד להגנת הסביבה יתושות שאובחנו לאחר מכן במעבדות משרד הבריאות כנגועות בנגיף קדחת מערב הנילוס. היתושות נלכדו בתל אביב, ברמת השרון, במועצה אזורית מטה יהודה ובמועצה אזורית יואב. 

המשרד להגנת הסביבה מנחה את כלל הרשויות בישראל, בדגש על הרשויות בהן נמצאו יתושות נגועות ו/או בני אדם מאומתים למחלת קדחת מערב הנילוס, להרחיב עוד יותר את מערך הניטור וההדברה.

ד"ר שי רייכר, מנהל אגף מזיקים והדברה במשרד להגנת הסביבה הסביר: "המשרד להגנת הסביבה ממשיך בפעולות ניטור ולכידה נרחבות של יתושים בכל רחבי הארץ, זאת במטרה לבדוק נגיעות בווירוס קדחת מערב הנילוס. במהלך השבוע האחרון נלכדו יתושות הנושאות את וירוס קדחת מערב הנילוס בתל אביב, ברמת השרון, במועצה אזורית מטה יהודה ובמועצה אזורית יואב".

רייכר מוסיף כי "בהתאם לתוצאות הניטור, המשרד להגנת הסביבה הנחה את כל הרשויות להרחיב עוד יותר את מאמצי הניטור וההדברה, הן במרחב האורבני והן באזורים הלא מיושבים שבתחומי הרשות. במקביל, המשרד להגנת הסביבה מבקש מהציבור להתמגן בהתאם להנחיות המשרד, זאת במטרה להפחית את הסיכון להיעקץ מיתושים. שיתוף הפעולה של כלל הגורמים נדרש כדי לייבש את מקומות הדגירה של היתושים, לצמצם את אוכלוסייתם ובכך להימנע מעקיצות מיותרות ומתחלואה".

למעשה, צוות מזיקים והדברה של המשרד להגנת הסביבה מבצע לאורך כל השנה אלפי ניטורים של זחלי יתושים במקורות מים וכן מאות לכידות של יתושים בוגרים. היתושים מועברים לזיהוי ולבדיקה במעבדות משרד הבריאות. כאשר הבדיקה הווירולוגית מעידה על כך שהיתושות נגועות בווירוס הגורם למחלת קדחת מערב הנילוס, מוציא המשרד להגנת הסביבה לרשות הרלוונטית התראה ודרישה מיידית לטיפול במפגע. במחזור הלכידה שנערך במהלך השבוע האחרון נמצאו כאמור יתושות הנושאות את הווירוס בתל אביב, ברמת השרון, במועצה האזורית מטה יהודה ובמועצה האזורית יואב. המשרד הנחה את הרשויות המקומיות האמורות להרחיב עוד יותר את מערך הניטור וההדברה בשטחן.

בקיץ מקורות של מים עומדים (אפילו בנפח קטן), במקביל לתנאי מזג אוויר חם ולח, עלולים להוות כר פורה לרבייה ולהתפתחות של יתושים. האחריות לצמצום מפגעי היתושים בשטח הציבורי מוטלת על הרשות המקומית אך הציבור נדרש גם הוא להירתם למשימה ולייבש מקורות של מים עומדים במרחב הפרטי (חצרות, גינות, מרפסות וכו'). רק מאמץ משותף של כלל הגורמים יביא לפתרון מהיר וארוך טווח שיאפשר לצמצם באופן משמעותי את מטרדי היתושים בסביבה, ובכך יקטין את הסיכון להיעקץ וחלילה אף לחלות. 

כבכל שנה, מתחילת חודש יוני ועד לסוף חודש נובמבר עולה שכיחות מציאתן של יתושות הנושאות את ווירוס קדחת מערב הנילוס. מסתמן כי בשנה זו, ככל הנראה עקב טמפרטורות גבוהות ולחות גבוהה, מספר היתושות הנושאות את הנגיף גבוה ביחס לשנים קודמות. יש לציין כי הצבת המלכודות ברחבי הארץ היא מדגמית ועל כן גם אם לא נלכדו יתושות נגועות באזור מסויים, אין בכך להבטיח שהאזור נקי מיתושות הנושאות את הווירוס. בהתאם, המשרד להגנת הסביבה מבקש מכלל הרשויות בישראל לתגבר את תדירות הפעולות שהן מבצעות לצורך ניטור זחלי יתושים, ובמידת הצורך להדבירם בטרם מתפתח מפגע. כמו כן, בסמכותו של מדביר להחליט גם על הדברה של יתושים בוגרים, בהתאם לצורך. המשרד קורא לרשויות המקומיות לרענן את ההנחיות הניתנות לתושבים, זאת במטרה לסייע להם למנוע את התפתחותם של יתושים בסביבת המגורים. 

מחלה קדחת הנילוס המערבי נגיף

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}