י' טבת התשפ"ה
10.01.2025

איזה סוגי השתלות שיניים קיימים? ד"ר יהונתן צ'יפר עונה

השתלות שיניים הן הפתרון המוביל והפופולרי ביותר בישראל להשלמת שיניים חסרות או פגועות שאינן ניתנות לשיקום, בזכות טכנולוגיות מתקדמות המאפשרות השבה של החיוך, המראה האסתטי והביטחון העצמי של המטופלים, לצד תפקוד מלא ואופטימלי של שיניים חזקות ובריאות • פנינו לד"ר יהונתן צ'יפר, כירורג פה ולסת ורופא שיניים מוביל, לקבלת מידע על הטיפול, שיטות השתלה שונות וההבדלים בניהן, סיכונים אפשריים ומידע נוסף שחשוב להכיר

איזה סוגי השתלות שיניים קיימים? ד"ר יהונתן צ'יפר עונה
ד"ר יהונתן צ'יפר צילום: ד"ר יהונתן צ'יפר

סוגי השתלות שיניים נפוצות

על מנת להבין את ההבדלים בין סוגי ההשתלות, חשוב להבין קודם לכן את ההליך המשמש לביצוע של השתלות השיניים המסורתיות, באמצעות שתלי שורש (Root Form).

לפני הכל, מדגיש ד"ר צ'יפר כי השתלות שיניים הן המענה המיועד לבעלי שיניים חסרות, שיניים חולות, פגועות ושבורות שלא ניתן להציל ולשמר בשיטות הטיפול האחרות. ככל וקיימת אפשרות טיפול להצלה ולשיקום שן קיימת- אפשרות זו תזכה לעדיפות.

השתלת שיניים באמצעות שתלים בצורת שורש (Root Form) מבוססות על החדרת שתל זעיר בתצורת בורג, מחומרים בעלי אימות ביולוגית ויכולת להיטמע ברקמות, כתמיכה למבנה ולכתר שן שיבואו מעליה. השתלות שיניים בשיטה זו מאפשרות השלמת שן יחידה או מספר שיניים בפה, קדמיות או אחוריות. השתלות שיניים אלו מציגות אחוזי הצלחה גבוהים במיוחד, ומעניקות למטופלים שיניים קבועות וחזקות, חיוך החושף שיניים לבנות, מראה בריא וטבעי, ותפקוד מיטבי של השיניים.

השתלות שיניים בשיטה זו דורשות התאמה של המטופל במספר פרמטרים רפואיים, ובראשם עצם צפופה וחזקה, לקליטת השתל ולתמיכה בו. הליך קליטת השתלים וחשיפתם אורך כ 3-6 חודשים.

סוגי ההשתלות הנוספות, מיועדים ברובם לספק מענה למטופלים בעלי צפיפות עצם נמוכה, במטרה לאפשר את ההשתלה והמענה למרות זאת.

שתלים בצורת פלטה (Plate Form)- שתלי פלטה הם שתלים קצרים יותר, במבנה שטוח, אשר מותאמים להשתלה אצל מטופלים בעלי לסת קצרה וצרה. במסגרת הליך כירורגי קפדני ומדויק, חושף הרופא את עצם הלסת באזור הרצוי, ויוצר את ההתאמה הנדרשת לשתל, על פי האורך והמבנה הייחודי לו, להטמעה ולאחיזה אופטימלית. שתלי פלטה מהווים פתרון מוכח ויעיל לצרכי השתלה עבור מטופלים בעלי אנטומיית לסת צרה ומגבילה, אשר לא ניתן לשקם ולהגביר את צפיפות העצם גם באמצעות ניתוחי השתלת עצם הנהוגים בענף.

זמן הטיפול והליך ספיגת השתלים בשיטה זו דומה לשיטה המסורתית, ואורך כ 3-6 חודשים.

השתלת שיניים בזאלית- השתלה בזאלית מספקת מענה למטופלים בעלי מחסור חמור בעצם לסת, לרוב לאחר אובדן של שיניים טבעיות, שחיקה וספיגת עצם מהותית. שיטה זו מאפשרת להימנע מהשתלת עצם, בהליך כירורגי פולשני אשר דורש המתנה של חודשים ארוכים עד לספיגה ולאפשרות לביצוע השתלה. השתלת שיניים בזאלית מבוססת על התאמה של שתלים ייחודיים, והחדרתם לעצם הבזאלית, שהיא העצם החזקה והצפופה יותר שבעצמות הלסת. מדובר בהליך המתאים בעיקרו להשלמת שיניים בודדות, בעל התערבות כירורגית מופחתת והחלמה מהירה יחסית, ויחד עם זאת, בהשתלה שדורשת רמת מיומנות גבוהה במיוחד, התאמה מדויקת, ויעילותה מופחתת ביחס לשיטות ההשתלה הנוספות.

השתלת All-on-4/6- השתלות שיניים ALL ON  4 או ALL ON 6 מוכרות גם כשיטת העמסת שתלים, ומיועדות להשתלת שיניים בכל הלסת העליונה, התחתונה, או בכל הפה. במסגרת השיטה מוחדרים שתלים חזקים במיוחד לשני צדי עצמות הלסת, שניים או שלושה שתלים בכל צד, ועל גביהם מותקן גשר שקוף וסמוי מן העין, המהווה את הבסיס להתקנת כותרות שן חדשות וחזקות. השתלה זו מספקת מענה למחוסרי עצם בזכות ניצול עצמות הלסת החזקות יותר, ומאפשרת העמסה מהירה של השתלים, ללא הצורך בהמתנה. השתלות אלו ידועות באחוזי הצלחה גבוהים ובחוויית מטופל אופטימלית, ניתנות ליישום ביום אחד ומציעות שיקום מהיר ומענה למטופלים הסובלים ממחסור ומצורך בהשלמת מספר רב של שיניים.

גורמים המשפיעים על בחירת סוג השתל

לצד היתרונות והחסרונות הטמונים בכל שיטה, ד"ר יהונתן צ'יפר ממשיך ומסביר כי יש מספר גורמים המשפיעים על בחירת השתל, ולמעשה במרבית המקרים, ההחלטה על סוג ההשתלה היא החלטה רפואית, המתקבלת כמובן בהתייעצות עם המטופל ותוך הבנת האפשרויות והחלופות

בין הגורמים המשפיעים על הבחירה בשיטת הטיפול וההשתלה:

  1. כמות ואיכות העצם- כאמור, מטופלים בעלי צפיפות עצם גבוהה ומיטבית יוכלו לקבל מענה באמצעות שיטת ההשתלה המסורתית והיעילה.
  2. מספר השיניים החסרות- חלק משיטות ההשתלה יציעו מענה אופטימלי להשלמת שן יחידה או מספר קטן של שיניים, בעוד שאחרות יספקו פתרון להשלמת שיניים בכל הפה, או להשלמת שיניים מרובות, בצורה טובה יותר.
  3. ציפיות המטופל- במקרים מסוימים מטופלים יבחרו בשיטות העמסת שתלים או בשיטות אחרות המאפשרות השתלה מהירה ושיקום מהיר, בשל חרדה דנטלית, רצון בהליך מהיר ומקל ומסיבות אחרות. ככל שהדבר ניתן מבחינה רפואית- שיקולי הנוחות והעדפת המטופל יהוו גורם מכריע בהחלטה.
  4. תקציב- מטבע הדברים כל שיטה מבוססת על חומרים, סוגי שתלים, טכנולוגיות ומיומנות רפואית- אשר משפיעים גם על עלות הטיפול. 

האם השתלת שיניים היא בטוחה?

השתלות שיניים הן הליך כירורגי-ניתוחי, המתבצע תחת הרדמה מקומית, סדציה ובמקרים מסוימים גם תחת הרדמה מלאה. מטבע הדברים מדובר בהליך הטומן בחובו סיכונים, וחובתו של רופא השיניים הוא לשקף לכל מטופל מבעוד מועד את הסיכונים האמורים, לרבות סיכויי ההצלחה, התוצאה החזויה והחלופות האפשריות. בין הסיכונים הקיימים בטיפול ניתן למצוא סכנת דחייה של השתלים על ידי הגוף, סכנת זיהום ודלקת וסיכונים נלווים להרדמה. יחד עם זאת, חשוב לדעת שמדובר בטיפולים הנחשבים לבטוחים במיוחד, והסיכונים האמורים הם מזעריים ונדירים. חשוב כמובן לבצע את הטיפול במרפאה מקצועית, בסביבה סטרילית ועל ידי רופא שיניים מנוסה ומיומן.

לפרטים נוספים: https://www.drrb.co.il/

ד"ר יהונתן צ'יפר השתלות שיניים

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}