י' טבת התשפ"ה
10.01.2025
אוצרות העם היהודי

שטח של 5,880 מ"ר יהווה בית למיליוני מסמכים מהשואה

יד ושם חנך הבוקר קמפוס חדש שיאכלס את אוצרות העם היהודי מתקופת השואה. המשכן, המשתרע על שטח של 5,880 מ"ר, מהווה בית למיליוני מסמכים, תצלומים, עדויות, דפי עד, יצירות אמנות וחפצים

שטח של 5,880 מ"ר יהווה בית למיליוני מסמכים מהשואה
הקמפוס החדש צילום: עמית גרון

יד ושם חנך הבוקר את קמפוס מורשת השואה ע"ש משפחת מושל. הקמפוס החדש כולל בתוכו את משכן האוספים ע"ש משפחת דוד ופלה שאפל ובו ישמרו כל אוספי יד ושם שנאספו במשך עשרות שנים מיום הקמתו. המבנה החדשני יבטיח את שימורם של מיליוני הפריטים לדורות הבאים ויציע אפשרויות נוספות לחשיפת אוצרות אלו לציבור.

אירוע חנוכת קמפוס מורשת השואה ובליבו משכן האוספים התקיים הבוקר ביד ושם במעמד נשיא המדינה יצחק הרצוג ורעייתו מיכל, שר המורשת עמיחי אליהו, יו"ר מועצת יד ושם ניצול השואה הרב ישראל מאיר לאו, יו"ר יד ושם דני דיין, יו"ר יד ושם לשעבר אבנר שלו, שורדי שואה ומשפחות התורמים.

״מאז ייסודו יד ושם שאף להיות המקום הזה; המקום שיאגור, יאצור ויספר את סיפורם של אחיותינו ואחינו שנרצחו בשואה; והיום אנחנו מציינים עוד אבן דרך משמעותית ביותר, במסע הארוך הזה - הקמפוס ומשכן האוספים על שם משפחות מושל ושאפל" אמר נשיא המדינה הרצוג. "רבים מהחפצים האלה הופקדו לאורך השנים ביד ושם, מתוך מטרה שישיבו לנספים את קולם, את זהותם. כל חפץ נושא עמו סיפור. סיפור של חיים, של תקווה ושל כאב. החפצים הללו מחברים אותנו לעבר, מזכירים לנו את האחריות שלנו לזכור ולהזכיר. כל אחד מהם הוא עמוד זיכרון שאי אפשר להפילו, מסר שהעבר שולח להווה ולעתיד. חובתנו היא להמשיך ולשמור על הזיכרון הזה חי, לתת לו את הכבוד הראוי לו ולשמר ולהנגיש אותו, למען אלו שהיו, למען אלו שיהיו ולמען האנושות כולה".

עמית גרוןנשיא המדינה קובע מזוזהצילום: עמית גרון

המשכן, המשתרע על שטח של 5,880 מ"ר, מהווה בית למיליוני מסמכים, תצלומים, עדויות, דפי עד, יצירות אמנות וחפצים שנאספו על ידי יד ושם מיום הקמתו וכן לפריטים שנמסרו במסגרת פרוייקט "לאסוף את השברים" לאיסוף פריטים מתקופת השואה מהציבור. זאת מתוך תפיסה לפיה כל פריט מספר סיפור ייחודי של אנשים, של משפחות ושל קהילות, בתקופת השואה ובסמוך אליה, ומהווה חלק נוסף בפאזל המהווה את סיפור השואה במלואו.

כיום אוספי יד ושם כוללים מגוון עצום של פריטים בעלי ערך היסטורי, מחקרי, תיעודי ורגשי. אלו כוללים כ-227 מיליון עמודי תיעוד, 135,000 עדויות שורדי שואה, 541,500 תצלומים מתקופת השואה, 33,000 חפצים וכ-14,000 יצירות אמנות.

המתחם בו יישמרו האוספים כולל ארבע קומות ייעודיות תת קרקעיות וכן קומה נוספת הכוללת חמש מעבדות שימור מהמתקדמות בעולם לשימור נייר, תצלומים, חפצים, טקסטיל ואמנות. המבנה מאובזר בטכנולוגיות חדשניות שיבטיחו את שימורם האופטימלי של האוצרות הלאומיים: מערכת סינון אוויר, מערכות בקרה אקלימית, מערכת רידוד חמצן למניעת שריפות ומערכות בקרה וניטור דיגיטליות השומרות על תנאי אחסון אופטימליים.

"מיום הקמתו עמלים ביד ושם על איסוף ושימור פריטים של קורבנות ושורדי שואה במטרה להבטיח כי קולם ישמע" אמר יו"ר יד ושם דני דיין "האוצרות הלאומיים שישוכנו כאן מעתה, הינם בעלי משמעות עבורנו כיהודים וכבני אדם. הם מהווים עדות דוממת הנושאת בחובה סיפורים של יהודים בשואה. בעיני, האוספים שבמשכן שבקמפוס, הם יהלומי הכתר של העם היהודי, הם עצבינו החשופים ביותר, הם ה-DNA שלנו. הם יהיו כאן לדורות הבאים".

עוד כולל משכן האוספים את מיצב הוידאו ארט של האמן רן סלוין "122,499 קבצים". המיצב מאפשר הצצה נוספת ושונה לאוספי יד ושם. בדרך ויזואלית מקורית יצר סלוין פסיפס דיגיטלי נבחר מתוך מאות אלפי פריטים.

מסך של 8 מטרים חושף את המתבונן לקולאז׳ מפתיע ורוחש של תיעוד מקורי שנוצר בתקופת השואה ובמהלך החיים היהודיים שקדמו לה, בין מלחמות העולם. צפיה בפריטים השונים במיצב, שאורכו המלא כ-45 דקות, שופכת אור על העולם שאבד וממחישה את גודל השבר אל מול עוצמת החיים. אוצרת המיצב: מדי שביד, ראש מערך האוספים, יד ושם.

יד ושם השואה

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}