י' טבת התשפ"ה
10.01.2025
לרגל היום הבינלאומי

מאות אזרחים נושאי תעודת עיוור פונו מבתיהם במהלך מלחמת 'חרבות ברזל'

520 נושאי תעודת עיוור פונו מבתיהם מהדרום ומהצפון במהלך מלחמת 'חרבות ברזל' | במהלך 2023 הוכרו 1,962 אנשים נמצאו זכאים לתעודות עיוור - סך נושאי תעודת עיוור בישראל עומד על 24,086

מאות אזרחים נושאי תעודת עיוור פונו מבתיהם במהלך מלחמת 'חרבות ברזל'
כתב ברייל צילום: freepik

לרגל היום הבינלאומי למודעות ללקויי ראייה ועיוורון (Blind Day) אשר מצויין היום (חמישי) מפרסם משרד הרווחה והביטחון החברתי את תמונת המצב העדכנית בתחום זה. במהלך מלחמת חרבות ברזל, פונו מהצפון והדרום 520 נושאי תעודת עיוור אל המלונות ומרכזי הפינוי. במהלך החודשים האחרונים, בית חינוך עיוורים בסיוע ושיתוף משרד הרווחה פתח את שעריו לאוכלוסייה זו ובמקום התארחו כ- 50 אנשים עם מוגבלות בראייה.

על פי הנתונים, כיום בישראל חיים כ- 24,086 בעלי תעודת עיוור. במהלך שנת 2023 הוכרו 1,962 אנשים הזכאים לתעודות עיוור. 

מאחר ורוב מחלות העיניים הגורמות לעיוורון הן מחלות הקשורות בגיל, התפלגות נושאי תעודת עיוור מלמדת כי 5% מנושאי התעודה הינם ילדים עד גיל 18, בעוד ש- 41% הם בגילאי העבודה (19-67) ואילו 54% מעל גיל 67. 

בוני שניימן, ארכיון קק"לשלט הסבר עם כתב ברייל בשביל העיוורים, יער בן שמןצילום: בוני שניימן, ארכיון קק"ל

המחלה הגורמת לעיוורון ולקות ראייה בשיער הגבוה ביותר הינה ניוון המקולה- AMD. מדובר על מחלה שפוגעת במקולה, שהיא האחראית על הראייה החדה והטובה. המחלה פוגעת בתאים קולטי האור במרכז הרשתית ובכך פוגעת בראייה. בנוסף לכך, מחלת הגלאוקומה מהווה אף היא, גורם משמעותי לעיוורון, על אף היותה מחלה הניתנת למניעה בעזרת בדיקות מעקב שגרתיות. כמו כן רטיניטיס פיגמנטוזה RP ומחלות גנטיות אף הם מהוות גורם משמעותי לעיוורון בישראל.

מינהל מוגבלויות במשרד הרווחה והביטחון החברתי אמון על הענקת תעודת עיוור לזכאים, על פי הקריטריונים שנקבעו. תעודת העיוור מזכה בשירותים ובזכויות במשרדי ממשלה שונים, ברשויות מקומיות ועוד. 

הספקת עזרים שיקומיים לאלו שפונו מבתיהם למען שמירה על תפקוד עצמאי: מנהל מוגבלויות מספק לאנשים מוגבלות בראייה שירותים רבים ומגוונים ובכלל זה, תחנות מידע, הדרכה לשימוש בטכנולוגיה מסייעת, כלבי נחייה, סיוע ברכישת עזרי שיקום ועוד. בתקופת המלחמה סייע המנהל בעזרים שיקומיים לנושאי תעודת עיוור שפונו מבתיהם למקומות זמניים והיו זקוקים לעזרים במעונם החלופי וזאת על מנת למנוע את הידרדרות מצבם ושמירה על תפקוד עצמאי ככל הניתן.

בנוסף לכך, סיפק המנהל במהלך המלחמה מאות צמידים חכמים להנגשת התרעות פיקוד העורף לאנשים המתקשים הן בשמיעה והן בראייה, אמצעים דיגיטליים מונגשים כמו מחשבים וטאבלטים ושלל משחקים מונגשים להורה עיוור או לילד עיוור. אלו מתווספים לעזרים נוספים המסופקים לאורך כל השנה כמו עט דיגיטלי המסייע לזהות חפצים ועוד.

על אף זאת, השירות המרכזי והחיוני ביותר הוא הדרכה שיקומית. שירות זה מקנה כלים ומיומנות לתיפקוד עצמאי ובטיחותי ככל האפשר, בכל תחומי החיים: בבית, בעבודה, בחברה ובמשפחה.

שר הרווחה והביטחון החברתי יעקב מרגי אמר: "משרד הרווחה והביטחון החברתי משקיע משאבים רבים על מנת להנגיש שירותים עבור אנשים עם מוגבלות ראייה. הקצנו עשרות מיליוני שקלים לפיתוח שירותים ועזרים לציבור העיוורים והתהליך נמשך כל הזמן. אנו פועלים ליישום של חוק שירותי רווחה לאנשים עם מוגבלות שכולל גם פיתוח שירותי קהילה לאנשים עם עיוורון וכבדי ראייה בקהילה. מדובר במהפכה שתשנה לטובה את החוויה של כבדי הראייה והעיוורים במרחב הציבורי ותאפשר להם נגישות לשירותים חדשים. היום הבינלאומי הוא הזדמנות מצוינת להעלות על סדר היום את חשיבות הנגשת המרחב הציבורי לעיוורים וכבדי ראייה ולקדם מודעות ציבורית שתאפשר לאזרחים אלו הגשמה עצמית". 

 

עיוור חרבות ברזל פינוי מפונים

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}