ט' טבת התשפ"ה
09.01.2025
קריאה חובה

ההונאות הפופולריות ביותר וכיצד תוכלו לשמור על הכסף שלכם

לכולנו יש קרובים או חברים מהאוכלוסייה המבוגרת שלצערנו נוטים ליפול בניסיונות הונאה יותר מאחרים. לפניכם מדריך קצר עם ההונאות הנפוצות ביותר ומה אפשר לעשות כדי להישאר בטוחים

ההונאות הפופולריות ביותר וכיצד תוכלו לשמור על הכסף שלכם
אילוסטרציה צילום: unsplash

האינטרנט יכול להיות מקום נפלא. אך הוא גם מלא בפושעים שמנסים לפגוע באנשים שעשויים ליפול קורבן לניסיונות הונאה.

כולנו מזדקנים. אלו חדשות טובות לפושעים דיגיטליים, שמצאו מכרה זהב בדמות חברה שמזדקנת בקצב מהיר. הם מכוונים את מתקפותיהם לקשישים באופן הולך וגדל מכיוון שהם מאמינים שיש להם יותר כסף שיוכלו לגנוב, וההבנה הטכנולוגית שלהם חלשה מדי מכדי לעורר חשד לסימנים הראשוניים של תרמית.

בשנת 2022, בני 60 ומעלה דיווחו ל-FBI על הפסד של 3.1 מיליארד דולר כתוצאה מפשעי סייבר כחלק מ-88,262 תקריות. הדיווח הזה מייצג עלייה של 82% לעומת השנה הקודמת, אך עדיין יש מקרים רבים אחרים שלא דווחו.

unsplashאילוסטרציהצילום: unsplash

ההשפעה של הונאות כאלה עלולה להיות הרסנית אם כבר יצאתם לפנסיה ואין לכם מקור הכנסה נוסף מלבד החסכונות שנגנבו ע״י פושעים. אז אם אתם בגיל השלישי, או קרובי משפחה של אדם כזה, המשיכו בקריאה.

ההונאות שכדאי להיזהר מהן

כמובן, האינטרנט יכול להיות מקום נהדר. אך הוא גם מלא באנשים רעים שמנסים לגנוב את המידע האישי והכסף שלכם. אלו חלק מהתרמיות הנפוצות ביותר על פי חברת אבטחת המידע ESET:

1. פישינג

אנחנו נתחיל באיום שהוא הקללה של האינטרנט של ימינו: פישינג. הודעת דוא״ל, הודעת SMS או הודעה ברשת חברתית יגיעו באופן מפתיע. הפושע יתחזה לגוף לגיטימי ויבקש מכם לספק מידע כמו פרטי התחברות לחשבון, ללחוץ על קישור או להוריד קובץ מצורף. המידע שתתנו יאפשר לתוקף לפרוץ לחשבונות שלכם, וכניסה לקישור או הורדת קובץ עשויים לגרום להורדה של נוזקה שנועדה לגנוב נתונים נוספים או לנעול את המחשב שלכם.

unsplashאילוסטרציהצילום: unsplash

2. תמיכה טכנית

כחלק מאחת מההונאות הטלפוניות הוותיקות ביותר, הפושע יתחזה לגורם לגיטימי כמו חברת טכנולוגיה או ספק שירותי תקשורת, ויגיד שיש בעיה כלשהי במחשב שלכם. זה יכול לקרות באופן פתאומי, או שתקבלו הודעה לפיה עליכם להתקשר ל-״מוקד סיוע״ לאחר שתופיע הודעה מדאיגה אך לא-מזיקה על מסך המחשב שלכם. הפושעים ינסו לגרום לכם לתת להם גישה למחשב שלכם. לאחר מכן הם ינסו למצוא דרך לקחת ממכם כסף – עבור ״הגנה״ או ״שדרוגים״ למחשב שאינם נחוצים, או באמצעות גניבת מידע כספי מהמחשב.

3. הונאות בעת רכישות אונליין

פושעים מייצרים חנויות מקוונות שנראות לגיטימיות וימשכו אליהן משתמשים באמצעות הודעות פישינג בדואר אלקטרוני, ב-SMS או ברשתות חברתיות. במקרים רבים מוצעות הנחות ענק על המוצרים המוצעים בחנויות. אך המוצרים הם מזויפים, גנובים או לא קיימים כלל, והמטרה האמיתית היא להצליח לקבל את פרטי כרטיס האשראי שלכם.

4. שיחות אוטומטיות

בוטים טלפוניים מסתמכים על טכנולוגיה אוטומטית כדי להתקשר למספרי טלפון רבים במקביל. הודעה שהוקלטה מראש עשויה לשמש להצעת מוצרים בהנחה גדולה מאוד או אף בחינם. הודעה אחרת עשויה להפחיד את הנמען ולגרום לו להגיב – למשל, התרעה על כך שהם חשופים לתביעה. אם תגיבו, הפושעים ינסו להשיג מידע אישי וכספי עליכם.

unsplashאילוסטרציהצילום: unsplash

5. התחזות לממשלה

כמו הונאות תמיכה טכנית, גם ההונאות הללו מופעלות בדרך כלל ממוקדים טלפוניים בדרום אסיה. ההפסד הכולל כתוצאה מתרמיות כאלה בשנת 2022 עמד על מיליארד דולר. בגרסה הזאת, הפושע יתחזה לאדם מרשות המיסים, הביטוח הלאומי או גורם ממשלתי אחר, וידרוש תשלום על מיסים או חובות אחרים שטרם שולמו. הם יתריעו על כך שהימנעות מתשלום עשויה להוביל למעצר או לעונשים אחרים.

6. הגרלות

פושע יתקשר באופן מפתיע ויטען שזכיתם בהגרלה, וכל שעליכם לעשות כדי לזכות בפרס שלכם הוא לשלם עמלת פירעון או מס לפני הזכייה. כמובן, אין שום פרס והכסף שלכם ייאבד.

7. הונאות השקעות

גורם הרווח הגדול ביותר לפושעי סייבר ב-2022, שהוביל לרווח של מעל 3.3 מיליארד דולר, הוא הונאות התעשרות מהירות שמבטיחות סיכון נמוך והחזר ודאי על השקעות, בדרך כלל באמצעות השקעות במטבעות דיגיטליים. בפועל, ההשקעות האלו אינן מחזיקות מים.

unsplashאילוסטרציהצילום: unsplash

כיצד להישאר מוגנים

בחברת אבטחת המידע ESET מציעים לזכור את הכללים הבאים כדי להישאר מוגנים:

·        אם הצעה מסוימת היא טובה מכדי להיות אמיתית, היא כנראה אינה אמיתית.

·        חשדו בכל גורם שפונה אליכם באופן מפתיע וללא הזמנה. אם אתם רוצים להגיב, אל תגיבו ישירות להודעה אף פעם. במקום זאת, חפשו בגוגל את הגורם ששלח לכם את ההודעה והתקשרו אליו או שלחו אליו הודעה כדי לוודא שהפנייה אכן הגיעה ממנו.

·        הישארו רגועים, גם כשמלחיצים אתכם בטלפון. אל תמסרו פרטים אישיים אף פעם.

·        אל תסתמכו על זיהוי המספר בשיחה מזוהה, שאותו ניתן לזייף.

·        השתמשו באימות רב-שלבי בכל החשבונות שלכם כדי לצמצם את הסיכון לגניבת פרטי ההתחברות שלכם.

·        לעולם אל תעבירו כסף בהעברות בנקאיות, אפליקציות תשלומים, גיפטקארדים ומטבעות דיגיטליים, שכן במקרה של הונאה אין כל אפשרות לבקש את הכסף בחזרה.

·        אל תלחצו על קישורים ואל תורידו קבצים מצורפים שהגיעו כחלק מהודעות בדוא״ל / SMS / רשתות חברתיות.

מה לעשות אם רימו אתכם

אם אתם חוששים שרימו אתכם, צרו קשר עם המשטרה והבנק (אם פרטים כספיים היו חלק מההונאה). מוטב לאפס את הסיסמאות שלכם אם מסרתם אותן לאדם החשוד כרמאי.

אם אתם קוראים את המאמר וחוששים לביטחונם של אחד מקרוביכם הקשישים, הקדישו זמן ושוחחו איתם על ההונאות הנפוצות. טכנולוגיה עשויה להיראות מאיימת אם לא מכירים אותה לעומק. אך ההימנעות מלמידה, וההימנעות הטבעית מדיווח לאחרים על כך שרימו אותנו, הם בדיוק הדברים שפושעי הסייבר מנסים לנצל.

 

הונאות פישינג ESET עוקץ קשישים

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}