י' טבת התשפ"ה
10.01.2025
לא פונו

חשש כבד להתפרצות שפעת העופות: עשרות פגרי עגורים נמצאו בעמק החולה

עשרות רבות של פגרי עגורים מתים עדיין לא פונו מעמק החולה ומהשטחים החקלאיים סביב, בעקבות כך יש חשש כבד להתפרצות של שפעת העופות בעמק החולה וזליגה של המחלה למשקים החקלאיים ולענף הלול

חשש כבד להתפרצות שפעת העופות: עשרות פגרי עגורים נמצאו בעמק החולה
פגרי עגורים מתים, בעמק החולה צילום: נדב ישראלי, החברה להגנת הטבע

חשש כבד מהתפרצות קשה של שפעת העופות, מזן אלים ומדבק במיוחד, בעמק החולה וזליגה של המחלה למשקים החקלאיים ולענף הלול, בגליל העליון - עשרות רבות של פגרי עגורים מתים, נמצאים כעת בעמק החולה ובשטחים החקלאיים שמסביב, מבלי שפונו מהשטח, במשך ימים.

פגרי עגורים מתים, בשטחים חקלאיים, בעמק החולה - נדב ישראלי, החברה להגנת הטבע.

למרות נהלים שגובשו במגפה של חורף 2021-2022, שגרמה למותם של כ – 9000 עגורים ושל למעלה ממיליון בעלי כנף, שקבעו כי משרד החקלאות יתכלל את הטיפול בנושא,

העגורים המתים יפונו מהשטח בהקדם האפשרי ותוגבר הבטיחות הביולוגית, הלקחים מההתפרצות הקודמת, לא יושמו – נכון לעכשיו, משרד החקלאות לא מתכלל את האירוע הנוכחי ופגרי עגורים רבים, כאמור, עדיין נמצאים בשטח.

אם העגורים המתים לא יפונו מהשטח בטווח הזמן המיידי, ותתאפשר תנועת בני אדם מהאזור הנגוע ומחוצה לו, ללא בקרה, החשש הוא מהתגברות המגפה לממדים גדולים יותר, בדומה לחורף 2021-2022 ומפגיעה בענף הלול, בגליל העליון, שגם כך סובל בצורה קשה, בעקבות המלחמה.

החברה להגנת הטבע, פנתה הבוקר (שני) לשר החקלאות, אבי דיכטר, בבקשה לקחת אחריות על האירוע ולפנות את פגרי העגורים המתים מהשטח

בפניית החברה להגנת הטבע, לשר החקלאות דיכטר (המצורפת), נכתב: "בשבועיים האחרונים, החלו להימצא עגורים מתים וגוססים בעמק החולה. בדיקות מעבדה איששו את החשש, כי מדובר בנגיף שפעת העופות מהזן האלים והמדבק במיוחד - H5N1. בימים האחרונים, חלה עלייה מדאיגה במציאת העגורים, וכמה עשרות עגורים חולים ומתים נמצאים מדי יום. בשל הקושי במציאת העגורים המתים, קיים חשש כי המספר האמיתי גבוה הרבה יותר. העגורים המתים והחולים מפוזרים ברחבי עמק החולה, כולל בשטחי אגמון החולה, בשמורת החולה ובשטחים החקלאיים בעמק החולה.

"מהמידע העדכני שיש ברשותנו, עולה כי נכון ליום ראשון, 11/2/24, נמצאים בשמורת החולה, 15 עגורים מתים ועוד כ - 20 עם תסמינים של המחלה; באגמון החולה, כ - 30 עגורים מתים, מרביתם פונו עד עתה ובשטחים החקלאיים שמסביב, עוד כ - 45 עגורים מתים ו - 20 עם תסמינים. חשוב לציין, שככל הנראה יש עוד עגורים מתים בשטח, שלא נמצאו או שכבר נאכלו, או נרקבו ולכן לא נספרו.

"בדצמבר 2021-ינואר 2022, אירעה התפרצות חריפה של שפעת העופות, אשר גרמה למותם של כתשעת אלפים עגורים בעמק החולה, וכן להשמדה של יותר ממיליון בעלי כנף ולפגיעה קשה בענף הלול. לאחר התפרצות זו, התנהלו תחקירים על ידי רח"ל, הוסקו מסקנות ונכתבו נהלים (הנהלים מצורפים להודעה זו). 

"אחד הלקחים החשובים שעלו, הוא הצורך המיידי בפינוי פגרים של עופות בר, על מנת לצמצם את קצב התפשטות המגפה, והצורך להגביר את הבטיחות הביולוגית בניהול ענף הלול. כמו כן, הוחלט כי משרד החקלאות הוא הגורם האחראי לנהל את ההתמודדות עם התפרצויות עתידיות של שפעת העופות.

"למרבה הצער, נראה כי הלקחים מההתפרצות הקודמת, לא מיושמים. עד עתה, משרד החקלאות לא מתכלל את אירוע ההתפרצות הנוכחי ואינו מנהל אותו. יתרה על כך, על אף שיש מידע מדויק על מיקום פגרי עגורים ועגורים חולים, משרד החקלאות לא מפנה את פגרי העגורים מהשטחים החקלאיים בעמק החולה, שתחת אחריותו. קיים חשש כבד כי בימים הקרובים מאוד, מגפת שפעת העופות תתפרץ בעוצמה, בדומה לחורף 2021/22, וכן שהיא תזלוג למשקים החקלאיים בגליל העליון, שסובלים גם כך בצורה קשה מאוד מהמלחמה.

"אני פונה אליך, בבקשה דחופה ללקיחת אחריות מיידית על ידי משרד החקלאות וניהול האירוע במלוא הדחיפות והחומרה, תוך שיתוף של כל בעלי העניין הרלוונטיים, וכן פינוי דחוף ומיידי של כל פגרי העגורים.

בנוסף, נדרשת הכרזה מיידית  על אזורים נרחבים בעמק החולה כנגועים במחלה, ולטפל בתנועת בני אדם אליהם ומהם, בצורה הראויה. פעולות אלה עשויות לצמצם מאוד את קצב ההדבקה ולמנוע זליגה לענף הלול". 

עמק החולה שפעת העופות עגורים פגרים

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}