כ"ה טבת התשפ"ה
25.01.2025
קרב מסוג אחר

תיעוד ייחודי בסמוך לקיבוץ: מאבק בין נחש צפע ונמייה. צפו

הנמייה החליטה להיאבק בנחש ולבסוף הצליחה ללכוד אותו כארוחת בוקר. מרשות הטבע והגנים נמסר, כי לנמייה יש יכולת ייחודית להתמודד עם הארס של נחש הצפע, לכן יכולה להילחם בו וללכוד אותו למרות ארסיותו

תיעוד ייחודי בסמוך לקיבוץ: מאבק בין נחש צפע ונמייה. צפו
קרב מסוג אחר צילום: לירון כץ ולחמור קטן פרידמן רשות הטבע והגנים

הצלם רז איינהורן הצליח לתעד רגע מרשים של קרב אימתני בין נמייה לבין נחש צפע - אחד מתשעה נחשים ארסיים בישראל. 

כבר שבוע ימים שאיינהורן שם לב כי ליד מקום עבודתו, סמוך למדגה בקיבוץ ניר דוד, מגיח בכל בוקר נחש צפע עצום ממדים. היום בבוקר, (חמישי) הבחין איינהורן בסמוך למקום מחבואו של הנחש בנמייה. בהחלטה של רגע, החליט לשלוף את הטלפון הסלולרי ולצלם את מפגש החיות. לתדהמתו, ראה כי הנמייה החליטה להיאבק בנחש ולבסוף הצליחה ללכוד אותו כארוחת בוקר. מרשות הטבע והגנים נמסר, כי לנמייה יש יכולת ייחודית להתמודד עם הארס של נחש הצפע, לכן יכולה להילחם בו וללכוד אותו למרות ארסיותו. 

קרב מסוג אחר/צילום: רז איינהורן רשות הטבע והגנים
 

הצפע כאמור הינו אחד מתשעת הנחשים הארסיים הקיימים במרחב הארצישראלי, שמרביתם חיים באזור המדברי ואילו הוא מאכלס את האזור הים תיכוני. בלוטות הארס שלו ממוקמות בחלקה האחורי של הגולגולת ומקנות לראש מבנה משולש אופייני. מבלוטות הארס עוברת צינורית לשיני הארס הנשלפות אוטומטית כאשר הצפע פוער את פיו. שיני הארס חלולות ובדומה למזרק כאשר הצפע נועץ את שיניו הארס מוזרק דרך השן לרקמת הטרף. הארס משתק או ממית את הטרף (המהירות תלויה בגודל שלו ובכמות הארס שהוזרק). בארס יש חלבונים שונים ובהם אנזימים המפרקים את רקמות הטרף ולמעשה מתחילות את פעולת העיכול.

הנמייה המצויה היא יונק נמוך ומוארך בסדרת הטורפים משפחת הנמייתיים. צבעה אפור-חום ורגליה וזנבה כהים יותר משאר הגוף. הנמיות ניזונות בעיקר מעופות, פירות וירקות, יונקים קטנים, חרקים, וכפי שניתן לראות בסרטון, גם זוחלים. הנמיות חיות בחורשים וביערות, ובשטחים חקלאיים. פעמים רבות, הנמיות נכנסות ליישובים ולערים בחיפוש אחר פסולת אורגנית בפחי האשפה ומזון לחיות המפוזר ברחובות.

דותן רותם, אקולוג שטחים פתוחים ברשות הטבע והגנים אמר: "זוהי תופעה ידועה שנמיות יודעות להתמודד עם נחשים בכלל, וגם עם הצפע שנחשב ארסי. מחקרים מולקולריים מצאו כי במערכת העצבים של הנמייה יש קולטנים שאינם מגיבים לארס המשתק של הנחשים, דבר ההופך אותן לעמידות להקשת הנחש. הנמייה היא חיה מאוד מועילה, ועוזרת בהדברה טבעית של מזיקים כמו מכרסמים. באזורים שונים בעולם מגדלים נמיות כחיית מחמד להגנה על הבית בפני נחשים. בישראל הנמייה היא חיה מוגנת על פי החוק. על מנת לצמצם שימוש ברעלים בחקלאות אנו ממליצים להותיר פתחים בגדרות המטע המאפשרות מעבר של נמיות וטורפים קטנים אחרים שיעשו את העבודה בצורה הטבעית וימנעו הרעלות משנה כתוצאה משימוש לא נכון ברעלים כנגד מכרסמים".

 

רשות הטבע והגנים

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}