י' טבת התשפ"ה
10.01.2025
לראשונה בעולם

משרד הבריאות אישר "בשר מתורבת" מבוסס בקר

במשרד הבריאות, אושר לראשונה בעולם מוצר "מזון חדש" הכולל תרבית תאים שמקורם מבקר, ולא תאי עוף, המוכר גם כ"בשר מתורבת". דינו של בשר מתורבת הוא כשר פרווה כמוצר צמחי

אילוסטרציה
אילוסטרציה צילום: freepik

לנוכח הביקוש העולמי הגובר לחלבונים והחשיבות לייצור מוצרים שמקורם אינו בחי, פועל משרד הבריאות על מנת לאשר מקורות מזון חלופיים.
לאור זאת, ובמסגרת תוכנית פיילוט לבחינה של חלבון אלטרנטיבי, שנעשה במחלקה לניהול סיכונים במזון, בשירות המזון הארצי במשרד הבריאות, אושר לראשונה בעולם מוצר "מזון חדש" הכולל תרבית תאים שמקורם מבקר, ולא תאי עוף, המוכר גם כ"בשר מתורבת".

בשר מתורבת מוגדר כ"מזון חדש" ולכן הדבר דורש תהליך אישור מורכב ופרטני, בדומה לנעשה בעולם, זאת על מנת לשמור על בריאות הציבור. במסגרת זו, כל מזון חדש נבחן לגופו, כיוון שלכל חברה טכנולוגיה, תהליכי ייצור ומוצר שונים.

צוות המחלקה לניהול סיכונים במזון שעמל על הפיילוט, ביצע הערכה יסודית של היבטי הבטיחות הקשורים לצריכת מזון חדש זה של חברת "אלף פארמס", בהתאם לכלל המידע שהועבר על ידי החברה לבחינת בטיחות המוצר. לאחר שעבר את כל ההערכות ניתן האישור לשיווק המוצר לכלל הציבור בישראל.

ד"ר זיוה חממא, מנהלת המחלקה לניהול סיכונים במזון: "אישור זה הופך את ישראל למדינה הראשונה בעולם שמאשרת תרבית תאי בקר כמזון ומובילה עולמית בתחום תוך שמירה על בריאות הציבור. האישור מגיע לאחר שנבחנו מגוון גורמים קריטיים, ביניהם טוקסיקולוגיה, אלרגניות, הרכב תזונתי, בטיחות מיקרוביולוגית וכימית של המזון החדש ותהליך הייצור שלו על כלל היבטיו, החל מבידוד התאים הראשוני וכלה בעיבוד ואריזת מוצר המזון המוגמר.
שירות המזון הארצי במשרד הבריאות ממשיך לקיים שיח רחב עם חברות שונות בתחום החלבון האלטרנטיבי בישראל, על מנת לקדם את התחום ולוודא שהמוצרים שישווקו בישראל יהיו בטוחים לשימוש. אנו רוצים להודות לרשות החדשנות על חלקם בפרויקט ולמשרד ראש הממשלה על שיתוף הפעולה עבור כלל הציבור בישראל".

כזכור הרב הראשי לישראל הגר"ד לאו הכריע בחוות דעת הלכתית מנומקת: דינו של בשר מתורבת הוא כשר פרווה כמוצר צמחי. טרם כתיבת חוות הדעת ביקש הרב הראשי לבחון לעומק את הליך ייצור הבשר המתורבת, במהלכו הגיע הרב הראשי לסיור במפעל בעיר רחובות, שמע מהנהלת המפעל על הליכי הייצור ובחן אותם בעצמו.

לאחר נידון הלכתי ארוך אותו סוקר בהרחבה ובו מביא הרב הראשי דיון ההלכתי בשיטות הייצור הקודמות לעומת שיטת הייצור הנוכחית, מעמדם ההלכתי של תאי גזע המופקים מביצית, דינם של תאי הגזע, וכן נושא החשש המראית עין והרגל עבירה, מכריע הרב הראשי למעשה וכותב:

א. ככל שהבשר המתורבת יוגדר וישווק כ'מוצר צמחי הקרוב ביותר לבשר', הרי בכפוף לכך שיהיה פיקוח שתאי הגזע אכן יופקו משטיפת עוברים וכן תהיה השגחה על שאר מרכיביו, הרי דינו של בשר מתורבת זה הוא כשר פרווה כמוצר צמחי.

ב. במידה והבשר המתורבת ישווק כבשר או מוצרי בשר, ובפרט אם צורתו תהיה דומה לבשר בטעמו ובריחו ההולך למרחוק בעת הבישול, יש מקום להחמיר ולהגדירו ככשר אך לא כמוצר פרווה לענין עירובו, בישולו ואכילתו עם מוצרי חלב.

ג. בפרט יש לאסור פרסום של הבשר המתורבת יחד עם מוצרי חלב מפני שכל אלו עלולים להביא להרגל עבירה ולהכשיל את הרואים ללמוד להקל בבשר וחלב ולזלזל באיסורו, וגם אפשר שבזה נחשב שהאדם רוצה בעצמו שיחשדוהו שאוכל בשר בחלב, וזה בוודאי בכלל והייתם נקיים מה' ומישראל.

ד. הגדרה הלכתית זו שהמוצר כשר ואינו בשרי, הינה להליך הייצור שהוצג בפניי וקיים במפעלכם, ובכפוף לכך שהמרכיבים הנוספים במצע עומדים תחת כשרות הרבנות המקומית. הליך אחר ידרוש בחינה בהתאם לנתונים שבו.

הרב דוד לאו משרד הבריאות בשר

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}