י"א טבת התשפ"ה
11.01.2025

בולענים - כשהאדמה פוערת את פיה ומספרת לנו על מצב התשתיות בערים המרכזיות

אבל לא צריך להילחץ, חברת גיאו-סקופ מציעה פיתרון זול וחדשני שכולנו חייבים להכיר

בולענים - כשהאדמה פוערת את פיה ומספרת לנו על מצב התשתיות בערים המרכזיות
מציאת בולענים צילום: גיאו-סקופ בע"מ

הבולענים בישראל הם כבר מזמן לא תופעה שולית שרק סקטור ספציפי מכיר, אלא חלק משגרת חיינו והם יכולים לפגוש אותנו בכל מקום. מספיק לפקוח עין בסיבוב רגלי בכל עיר במדינה, כדי להבין שרוב המבנים, הכבישים והתשתיות במצב רע, ולא בהכרח בשכונות הוותיקות אלא גם בחדשות - בהן הקבלנים עלולים לחסוך בזמן וכסף על חשבון הבטיחות של התושבים. 

חברת גיאו-סקופ היא החברה היחידה בארץ המתמחה בתחום סקר ומיפוי תת הקרקע בצורה לא פולשנית, ומביאה עימה טכנולוגיה חדשנית מעולם החישה מרחוק. מנכ"ל החברה, מיכה פריד, מסביר את התופעה: "בולענים עירוניים, כפי שנקראו בשנים האחרונות, נוצרים לרוב עקב התערבות פולשנית של עבודות הנדסיות על גבי השכבות הגיאולוגיות בתת הקרקע, המפרות את המאזן הקיים. התערבות פולשנית זו, מובילה לשינוי זרימה של מים שבסופו של דבר סוחפים את הקרקע הלא מהודקת מתחת לרגלינו, יוצרים שקיעות מקומיות שלאחר מכן מצטברות ומולידות בולענים".

הבולענים שצצים בשנים האחרונות בכל מקום, בין אם אלו שנפערו בכביש איילון, במרכז תל אביב, מתחת לבריכת השחייה בכרמי יוסף, בביה"ח שערי צדק בירושלים או אפילו במבני מגורים בערים השונות, ממחישים בצורה המדויקת ביותר כמה החקר התת-קרקעי חיוני, בעיקר כאן בישראל - מדינה בה יש נטייה לעשות בקרת נזקים ובדיקות מעמיקות רק לאחר שאסון מתרחש.

מאות פרויקטים מסוג זה נבדקו על ידי חברת גיאו-סקופ בשנים האחרונות, אך גם כאן מעיד מיכה כי "לצערינו לרוב נקראנו למשימה רק בדיעבד, זאת לאחר שהבולען כבר נפתח, במטרה למפות את יציבות השכבות בתת הקרקע ולאתר את מוקד או סיבת הבעיה שהובילה להתפתחותו."

אחד הפרוייקטים המדוברים, הגיע לכותרות בסוף חורף 2023, לאחר שילד נפל לתוך בולען עירוני שנפער לפתע לעומק של כ-1 מ' בתוך מגרש כדורגל תוך כדי שכל הילדים שיחקו בחצר בהפסקה.

בולען זה לא היה הראשון באותו המגרש ומספר חודשים לפני כן נפער בולען נוסף במרחק של מטרים ספורים,  אך במקום לעשות בדיקה מקיפה עם טכנולוגיה מתקדמת למיפוי תת הקרקע - הסתפקו בכיסוי שלו בבטון, מה שלא פתר את הבעיה אלא רק שם פלסטר זמני וסיכן את חיי הילדים וכך נפער הבולען אליו נפל הילד. לאחר מקרה זה, כבר לא הסתפקו באיטום פזיז בבטון, אלא קראו לצוות מומחים מטעם גיאו-סקופ שביצעו בדיקה מקיפה, אשר הובילה לשיפוץ המגרש כולו על-ידי העירייה. 

לאותם בולענים קיימים סימנים מקדימים, באמצעות מבט חטוף יכול לזהות ולאתר סכנות פוטנציאליות. קצב הבנייה והפיתוח העירוני מהיר, ולמדינה קטנה כמו שלנו, עם היסטוריה עשירה מעל ומתחת לפני הקרקע, חייבים להתייחס בתשומת לב ועדינות. כולנו צעדנו ברחוב בדרכנו לאסוף את הילדים מהגן או מהעבודה וראינו שקיעה מקומית של כביש או מדרכה, סדקים בקירות המבנים, נזילות ואובדן מים בבריכות פרטיות. אלו, עם הזמן, יסחפו את הקרקע עליה אנחנו חיים ויובילו להופעת בולען מקומי.

"טלפון או וואטסאפ קצר אלינו לחמ"ל (ניתן למצוא באתר*) או למוקד 106 המקומי, ונציג טכני של גיאו-סקופ כבר בדרך לבדוק את השטח. השירות שלנו מהיר, זול, נגיש ולא פולשני ובשיחת טלפון פשוטה ניתן להזמין אותנו למיפוי סקר תת הקרקע כדי להבטיח את בטיחות התושבים".

גיאו-סקופ היא החברה היחידה בעולם! שמפעילה מערכת רדאר חודר קרקע משולבת חיישנים נוספים על בסיס רחפן המבצעת סריקות אנכיות לקרקע וגם סריקות אופקיות המאפשרות לסרוק קירות ובכך מביאה עימה מהפכה ממשית בעולם הבנייה. גיאו-סקופ גם זכתה השנה מקום ראשון באתגר הלאומי של רשות החדשנות והמדע ורשות העתיקות למיפוי עתיקות וחללים בתת קרקע באמצעות חישה מרחוק. 

סריקות מסוג זה של אלמנטים שונים, קטנים וגדולים, מאפשרות לזהות סדקים, מרווחים, חללים, ריכוזי מים, שקיעות ותזוזות במבנים הנדסיים מורכבים.  

"באמצעות סריקה היורה גלים אלקטרו-מגנטים אל תוך הקיר או מתחת לאדמה, אנו יודעים לנתח את הנתונים בוודאות ודיוק גבוהים וכך גם למקד, לדייק ולקצר את זמני העבודה ולצמצם בהוצאות ולחסוך כ-75% מהעלויות המיותרות שהולכות על גישושים מקדימים, תקלות וניסיונות להבין איפה הבעיה".

גם האזרח הפשוט שהשקיע את מיטב הונו לרכישת קרקע ובניית בית, לא ירצה לסכן את חיי משפחתו ונוסף על כך להיכנס ולהעמיק אל חובות גדולים בעקבות הפתעות הקבורות מתחת לפני השטח. הידעתם כי פסולת מוטמנת או אתר עתיקות מתחת לבית או בניין, יכולים גם לגרום להיווצרות בולען? זה קורה בעקבות חללים הקיימים בתת הקרקע דרכם מחלחלים המים ובסופו של דבר יוצרים שקיעה בפני השטח. 

אך חוץ מבעית הבולענים הנובעת מסחיפה של הקרקע בעקבות בנייה פזיזה ולא אחראית, במדינת ישראל בכל מקום שחופרים, ניתן למצוא עתיקות, קברים, פסולת מוטמנת, בארות מים, זיהומים בקרקע, מערכות חללים טבעיות, מנהרות ותשתיות נוספות.

מבחינת החוק, ברגע שהקרקע נרכשה, כל האחריות לטיפול במתגלה בתת הקרקע עוברת למפתח השטח, מה שעלול להוביל להקפאת תהליכי הבנייה ומימון החפירות שמתבצעות על ידי רשות העתיקות או טיפול בבעיה שצצה על ידי גורמים אחרים.

גם כשמדובר בבניין מגורים משותף, ערנות מוקדמת ופנייה לבעל הנכס ומשם לגיאו-סקופ, יכולה להציל חיים או את הנכס - כדוגמת הבניינים שקרסו ברמת גן בשנת 2021 או בחולון מוקדם יותר השנה.

לסיום, כפי שמיכה אומר כבר שנים "בבית ספר לקצינים לימדו אותנו שאם יש ספק אין ספק, בולענים אינם גזירה משמים, יש פתרונות מקדימים וכל מה שנדרש זו ערנות מצד הציבור, שגם היא לא עולה כסף".

גיאו-סקופ עומדת גאה בחזית הטכנולוגיה המתקדמת בתחום האיתור והמיפוי של בולענים באמצעות חישה מרחוק ובפעם הבאה שתיתקלו בשקיעת קרקע בקרבת מקום גם אתם תדעו מה לעשות.

צרכנות

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}