ט"ז טבת התשפ"ה
16.01.2025
כל מנותקי הקשר אותרו

מעל 2000 הרוגים ברעש במרוקו: הרובע היהודי של מרקש - הרוס

מעל 2000 הרוגים עד כה ברעידת אדמה קשה שהתרחשה במרוקו בליל שבת האחרון. הרובע היהודי של מרקש הרוס. החיפושים אחר ניצולים נמשכים. עדויות התושבים: "אכלנו ארוחת ערב כשקולות הפיצוצים מילאו את האוויר". ממשרד החוץ נמסר כי כל הישראלים מנותקי הקשר אותרו

מעל 2000 הרוגים ברעש במרוקו: הרובע היהודי של מרקש - הרוס
ההריסות במרקש מרוקו צילום: צילום מסך

רעידת אדמה הרסנית בעוצמה 6.8 התרחשה ליד מרקש, מרוקו, בסביבות השעה 23:00 ביום שישי בלילה, יותר מ-2000 הרוגים וכ-2500 פצועים. הרעידה הותירה אחריה שובל של הרס. ממשרד החוץ נמסר הלילה, כי כל מנותקי הקשר הישראלים במרוקו אותרו.

הרובע היהודי בן מאות השנים בלב העיר העתיקה של מרקש היה בין האזורים שנפגעו בצורה הקשה ביותר, כאשר בתים ומבנים ישנים התפוררו. תושבים ומתנדבים פינו את ההריסות באופן ידני לאורך כל הלילה והיום, בציפייה להגעת מכונות כבדות יותר וסיוע והצלה מחו"ל.

חפידה סהרוויה, תושבת הרובע היהודי בת 50, הביטה על חורבות ביתה ובכתה. היא השוותה את ההרס לתוצאות של הפצצה. סהרוויה סיפרה על הרגעים המחרידים שהובילו להתמוטטות ביתה. "אכלנו ארוחת ערב כשקולות הפיצוצים מילאו את האוויר", אמרה לסוכנות הידיעות הצרפתית AFP. "בבהלה, מיהרתי החוצה עם ילדיי, ראית את הבית שלנו מתמוטט זמן קצר לאחר מכן, איבדנו הכל", אמרה.

מספר הנפגעים הרשמי נכון למוצאי שבת היה 1,305, אך עדיין לא ניתן היה לדעת את מלוא היקף הנפגעים והנזקים לאור ההשפעה הנרחבת של רעידת האדמה, שמרכזה היה כ-80 קילומטרים דרומית למרקש.

במרקש יש כ-200 תושבים יהודים, ואלפי תיירים יהודים מרחבי העולם פוקדים את הרובע היהודי העתיק מדי שנה. העיר העתיקה מופיעה ברשימת אתרי מורשת עולמית של אונסק"ו ועד שבעה אחוזים מהכלכלה של מרוקו מגיעים מתיירות בעיר העתיקה, במרוקו מתגוררים כ-2,100 תושבים יהודים, רובם גרים באזור קזבלנקה.

במרוקו דווח, כי הרעידות הורגשו במספר אזורים במדינה מקזבלנקה ועד מרקש, שם נהרסו או ניזוקו קשות מבנים רבים. ארמון המלוכה הכריז על שלושה ימי אבל לאומי. עוד דווח כי חיילים הצטרפו לצוותי חילוץ כדי לספק לאזורים שנפגעו מי שתייה נקיים, מזון, אוהלים ושמיכות.

על פי ההערכות, רבים מהקורבנות נמצאים באזורים הרריים שקשה להגיע אליהם. מוקד הרעש היה בהרי האטלס הגבוהים, 70 ק"מ דרומית-מערבית למרקש.

אלג'יריה הודיעה כי היא מוכנה לפתוח את המרחב האווירי שלה לטיסות הומניטריות ורפואה למרוקו, למרות שניתקה את הקשרים עם שכנתה בשנת 2021 בצעד שכלל הפסקת טיסות ישירות לשני הכיוונים.

בנאום בפסגת ה-G20 בדלהי אמר ראש ממשלת הודו נרנדרה מודי שהקהילה הבינלאומית תבוא לעזרתה של מרוקו.

ראש ממשלת ספרד פדרו סאנצ'ס הציע "סולידריות ותמיכה לתושבי מרוקו". נשיא צרפת עמנואל מקרון אמר שהוא "הרוס" מהחדשות והציע סיוע למרוקו.

נשיא ארה"ב ג'ו ביידן ונשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי הביעו את הזדהותם, נשיא רוסיה פוטין אמר שרוסיה שותפה "בכאב ובאבל של העם המרוקאי הידידותי".

גם מנהיגי האיחוד האירופי הביעו את תנחומים למלך מרוקו, מוחמד, לאחר רעידת האדמה ההרסנית. "כחברים קרובים ושותפיה של מרוקו, אנו מוכנים לסייע בכל דרך שתמצא מועילה", כתבו המנהיגים במכתב למלך. "אנו עצובים מאוד מההשלכות ההרסניות של האירוע הטרגי הזה. האיחוד האירופי והמדינות החברות בו עומדים בסולידריות מלאה עם תושבי מרוקו ברגע הקשה הזה", נכתב.

 

רעידת אדמה במרוקו מרוקו

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}