י' טבת התשפ"ה
10.01.2025
מכבי שבה ומרעננת

חשיבות ההתחסנות נגד שעלת בתינוקות וילדים

קיימת עדות לעליה בתחלואה בשעלת, בעולם ובישראל. הסיבה המרכזית לכך קשורה בירידה בחסינות עם הגיל, ואכן, ישנה ירידה עקבית בכיסוי החיסוני בקרב נשים לפני לידה – דבר שמשפיע על התינוק הנולד, ובתינוקות עד גיל שנה. לאור זאת, מכבי שבה ומחדדת את חשיבות החיסונים ומגישה מידע חיוני בתחום

חשיבות ההתחסנות נגד שעלת בתינוקות וילדים
מכבי מידע על השעלת צילום: יח"צ

שעלת היא מחלה זיהומית הפוגעת ברירית דרכי הנשימה, בעיקר בקנה הנשימה ובסימפונות. המחלה מאופיינת בהתקפי שיעול שמסתיימים בשאיפת אוויר חדה בעלת צליל שרקני. השעלת היא מחלה מידבקת מאד הנגרמת על ידי החיידק בורדטלה פרטוסיס (Bordetella pertussis) . חיידק זה עובר מאדם לאדם באמצעות רסיסי הפרשו הניתזים מפיו של חולה שעלת בזמן שהוא מתעטש או משתעל.

שעלת היא מחלה מסוכנת בפרט לתינוקות עד גיל חצי שנה. סיבוכי המחלה הם קשים וכוללים דלקת ריאות, ירידה במשקל, דלקת מוח חדה ואף מוות.

החיסון נגד שעלת נותן את ההגנה הטובה ביותר כנגד המחלה, אך ניתן לקבל את המנה הראשונה של החיסון רק החל מגיל חודשיים. החסינות מתפתחת בהדרגה ודרושות מנות חוזרות בגילאים 4 , 6 ו- 12 חודשים כדי לפתח חסינות מספקת.

הגנת התינוק משעלת

ההגנה הינה באמצעות מתן חיסון לאשה לפני לידה (בשבועות 27-36 ), אשר מאפשר לה לפתח נוגדנים לשעלת ברמה גבוהה, ובכך להעניק לתינוק הנולד הגנה עד קבלת החיסון בגיל חודשיים.  כמו כן, מתן החיסון לאם מגן על האישה בעצמה בפני הדבקות בשעלת וגם מונע ממנה להדביק את התינוק. בכך נמנעת הצורה הנפוצה של הדבקות תינוקות בשעלת. החיסון יעיל ובטוח, גם לאם וגם לרך הנולד.

חשוב מאוד להציע להתחסן גם לאם אשר לא התחסנה נגד שעלת בטווח המומלץ, בכדי למנוע הידבקותה במחלה והדבקת הרך הנולד. ניתן לחסן נגד שעלת עד הלידה ואף בשלושת החודשים הראשונים לאחר הלידה.

מידע על החיסון

החיסון הינו בהמלצת משרד הבריאות. בעולם לא קיים תרכיב חיסון המכיל שעלת בלבד ונמצא תמיד בתרכיב המכיל גם חיסון נגד טטנוס, דיפתריה ולעיתים גם עם פוליו ( Tdap/ IPV – Tdap) .

מרכיב הפוליו בתרכיב המשולב נגד דיפתריה, טטנוס, שעלת ופוליו (IPV – Tdap) הינו מומת ואין מניעה מקבלתו לפני הלידה. הוא יעיל ובטוח ומגביר את החסינות נגד פוליו של האם והתינוק.

תופעות לאחר חיסון

לאחר קבלת החיסון יתכנו תופעות לוואי. אלו לרוב תופעות קלות וחולפות תוך זמן קצר.

תופעות אלו הן מקומיות וכוללות: אודם, כאבים ונפיחות באזור ההזרקה. התופעות מופיעות זמן קצר לאחר מתן החיסון, בדרך כלל תוך 24 שעות.

תופעות כלליות הן בחילות, הקאות, חוסר תיאבון, סחרחורת שלשולים, כאבי ראש ועליית חום.

תופעות אלרגיות, לרבות תגובה אלרגית מיידית מסוג אנפילקטי, הן נדירות ביותר.

החיסון לנשים לפני לידה, ניתן במרפאת האחיות. לתינוקות וילדים החיסון ניתן בטיפת חלב.

מכבי שירותי בריאות

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}