י' טבת התשפ"ה
10.01.2025
החקלאות האורגנית

ענף הכותנה הישראלי חווה "תחייה מחדש" וזו הסיבה

ירידה קלה בכמות העוסקים בחקלאות אורגנית ובהיקף סך שטחי הגידול, לצד גידול בשטחי גידולם של אגוזים, זיתים וירקות | "תחייה מחדש" של ענף הכותנה הישראלי בשל הביקוש העולה בעולם | 48 חריגות מדרישות החוק בתוצרת חקלאית שנחשפו על ידי מפקחי משרד החקלאות והמדריך לזיהוי תוצרת אורגנית

ענף הכותנה הישראלי חווה "תחייה מחדש" וזו הסיבה
פלאש 90

השירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד החקלאות מפקחים ומנהלים בקרה שוטפת על השוק האורגני בישראל. על פי נתוני המשרד בשנת 2022 עסקו בחקלאות אורגנית 711 עוסקים, נתון המהווה ירידה של 1% לעומת שנה קודם לכן, אז עסקו בתחום 720 עוסקים. כמחציתם (47%) מגדלים, והשאר משווקים, מפעלים, בתי אריזה, יצואנים, יבואנים ועוד. בסוף שנת 2022 היו בישראל כ-47 אלף דונם של שטחים אורגניים, ובנוסף אליהם עוד כ-3.5 אלף דונם בהסבה אשר מתוכם 35% מוקצים לגידולי שדה ו-33% לגידולי פירות.  

מניתוח סקירת הגידולים השונים עולה כי חלה ירידה בסך שטחי הגידול האורגניים בישראל בהיקף של 7% בהשוואה לשנה שעברה. הירידה החדה ביותר נרשמה בשטחי הגידול של תבלינים טריים (33%), בשל צמצום משמעותי בשטחי גידול צמח השמיר (171 דונם). לצד זאת, נרשמו ירידות מתונות יותר בשטחי גידול של גידולי השדה (11%), הפירות (11%) והגידולים השונים- גן ירק ובוסתן (8%). 

לצד הירידה שנרשמה בסך שטחי הגידול האורגניים, חלה עלייה בשטחי גידול מגוונים המעידה על מגמות חדשות בגידולי החקלאות הישראלית. המגמה הבולטת ביותר נרשמה בשטחי הגידול של ירקות שהתרחבו משמעותית בהיקף של 28% (ל-713 דונם), זאת לאור עלייה בשטחי הגידול של בטטה ופלפל. בתוך קבוצת הפירות חלה עלייה משמעותית בחלק מן הגידולים, כך למשל בשטחי גידול הזית (עלייה של 2,531 דונם), ענבים (עלייה של 176 דונם) ותמרים (עלייה של 312 דונם). זאת ועוד, יתכן ונראה יותר תפוזים וקלמנטינות בעונה הבאה, שכן גם שטחי הגידול של פירות ההדר עלו בשנה האחרונה ב-10% (236 דונם). 

בנוסף, בשנה האחרונה לראשונה נרשמה "תחיה מחדש" לאחד מענפי החקלאות האורגנית; שטחי הגידול של הכותנה, ענף שספג דעיכה בשנים האחרונות, גדלו באופן ניכר (עלייה של 354 דונם מ- 1,023דונם ל-1,377 דונם) הודות לביקוש העולמי הגואה לכותנה אורגנית. 

במסגרת הפיקוח השוטף על יצרני תוצרת אורגנית, השירותים להגנת הצומח ולביקורת במשרד החקלאות עורכים לאורך כל השנה ביקורות שמטרתן לוודא כי התוצרת הנמכרת כאורגנית, היא אכן אורגנית. כך, מפקחי האגף חשפו בשנה האחרונה 48 מקרי חריגות שאריות חומרי הדברה במוצרים אורגניים. יותר ממחצית (60%) מן החריגות נמצאו בתוצרת אורגנית טרייה מן הצומח (כמו בטטה, תפו"א, גזר, שמיר, מלפפון) ואילו חריגות נוספות נמצאו בקרב תוצרת מעובדת מן הצומח (שמן ארגן, מקלות וניל, שמן זית) ותוצרת מן החי (כדוגמת ביצים אורגניות), בשיעור זהה (כ-15%). כלל החריגות נחקרו וטופלו על ידי גופי האישור והבקרה שהוסמכו על ידי משרד החקלאות. במקביל, ממצאי התחקירים הועברו לבחינת המשרד, והתוצרת נפסלה למכירה כאורגנית. 

מפקחי האגף גם מבצעים פיקוח בנקודות מכירה ובשווקים מקומיים המציעים תוצרת אורגנית. בבדיקה שנערכה ב-14 חנויות המציעות תוצרת אורגנית ברחבי הארץ ובחנה בין היתר את הטמעת החוק להסדרת תוצרת אורגנית, הכוללת הפרדה באחסון התוצרת, סימון מדפי המכירה ודיגום לביצוע בדיקות מעבדה, מכלל הבדיקות נמצאה חריגה אחת עקב שאריות אסורות של חומרי הדברה אשר נפסלה למכירה כאורגנית בפלפל צהוב אצל מגדל מהערבה התיכונה שהוצג למכירה ברשת מרכולים גדולה במרכז הארץ.

במשרד החקלאות מציינים כי לאחר מגפת הקורונה, עלתה הדרישה לשיווק ישיר של תוצרת אורגנית באתרי אינטרנט וברשתות החברתיות, ועל כן החלה אכיפה על שיווק אורגני גם ברשת. בשנה האחרונה התקבלו 4 תלונות מצרכנים של מוצרים שהוצגו כתוצרת אורגנית ללא היתר מתאים ובניגוד לחוק. כלל התלונות שהתקבלו הועברו ליחידה המרכזית לאכיפה וחקירות (פיצו"ח) במשרד החקלאות שהכניסו את התוצרת לפיקוח אורגני אם עמדה בדרישות החוק או הסירו את הכיתוב המטעה שהעיד כי התוצרת אורגנית. 

אז כיצד ניתן לזהות תוצרת אורגנית? על כל אריזת מוצר אורגני יש את הסמל האורגני האחיד של מדינה ישראל (משרד החקלאות), ואת סמל הפיקוח של אחד מגופי האישור והבקרה המוסמכים לתת למגדל וליצרן האורגני את ההיתר לסמן את המוצר כאורגני. שימו לב, על פי תיקון חוק שאושר ב-2014, כל מוצר הנקרא "אורגני" מחויב לשאת את הסמלים המוזכרים ולעמוד בדרישות החוק להסדרת תוצרת אורגנית. קרי, כל מוצר שמשווק כאורגני ואינו נושא את הסמל המאושר, אינו מוכר כאורגני.

חקלאות ישראלית אורגני משרד החקלאות כותנה

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}