י' טבת התשפ"ה
10.01.2025

הריבית במשק תישאר באוקטובר ברמה של 0.25%

תחזית הצמיחה ל-2014 ירדה ל-2.3% • להערכת חטיבת המחקר, ריבית בנק ישראל צפויה לעמוד על 0.25% במהלך שנת 2015

  • כ"ז אלול התשע"ד
הריבית במשק תישאר באוקטובר ברמה של 0.25%

לאחר הורדת הריבית בחודש שעבר, החליטה היום (ב') הוועדה המוניטארית בבנק ישראל להותיר את גובה הריבית במשק בחודש אוקטובר על 0.25%. זאת בהתאם לציפיות כמעט כל כלכלני המאקרו.
תחזית הצמיחה ל-2014 ירדה ל-2.3% לעומת 2.9% בתחזית הקודמת ואילו התחזית ל-2015 נותרה על 3%. הלמ"ס, אגב, פרסמה היום תחזית לפיה המשק צפוי לצמוח ב-2014 ב-2% בלבד לעומת 3.2% ב-2013. במונחי צמיחה לנפש מדובר בצמיחה אפסית ואף שלילית.

להערכת חטיבת המחקר בבנק ישראל, שיעור האינפלציה במהלך ארבעת הרבעונים המסתיימים ברבעון השלישי של 2015 יעמוד על 1% – בגבול התחתון של יעד האינפלציה (1% עד 3%). להערכת חטיבת המחקר, ריבית בנק ישראל צפויה לעמוד על 0.25% במהלך שנת 2015.

בבנק ישראל מציינים כי סביבת האינפלציה נותרה נמוכה, והתחזקה ההערכה על פיה ההתמתנות שהחלה ברבעון השני נמשכה ברבעון השלישי בשל השלכות מבצע "צוק איתן". בנוסף, השקל נחלש החודש ב-1.6% והמשך הפיחות יתמוך בהתאוששות. מספר העסקאות בדירות ממשיך לרדת בין היתר בשל אי הוודאות לגבי תוכנית מעמ אפס.

עוד מציינים בבנק ישראל כי רמת המרווחים באגח הקונצרני מצביעה ככל הנראה על תמחור יתר של הסיכונים. "לאור 2 הפחתות הריבית שכבר בוצעו הוועדה החליטה להותיר את הריבית החודש ללא שינוי".

אתמול העריכו כלכלני גולדמן זאקס כי בנק ישראל עשוי להוריד היום את שיעור הריבית ב-0.1% לרמה של 0.15% ועד סוף השנה לבצע הורדה נוספת של 0.1% ל-0.05%. הורדת הריבית תתבצע על רקע ההאטה בקצב הצמיחה של המשק הישראלי, האינפלציה האפסית (שצפויה לרדת לרמה שלילית בחודש הבא) וההאטה בשוק הנדל"ן. עם זאת, "בנק ישראל לא צפוי לנקוט צעדי מדיניות בלתי קונוונציונליים ב-2014 שכן תוואי האינפלציה יחזור לרמה חיובית בינואר 2015".

במקביל לגולדמן זאקס פרסם הכלכלן הראשי של פסגות אורי גרינפלד סקירה במסגרתה הוא העריך כי "ישנו סיכוי של כ-25% להפחתת ריבית נוספת של 0.1%". גרינפלד מציין כי מאז הפחתת הריבית המפתיעה בחודש שעבר המשיכו והצטברו עוד נתונים שממחישים את חולשת המשק. מדד חודש אוגוסט הפתיע מעט כלפי מטה, האינפלציה ב-12 חודשים האחרונים עומדת על 0% וללא סעיף הדיור אנו מדברים בכלל על דפלציה של 0.7%. בנוסף, נתוני הצמיחה ברבעון השני עודכנו כלפי מטה (מ-1.7% ל-1.5%) כאשר הנתונים השוטפים מראים כי גם ברבעון השלישי צפויה פגיעה משמעותית בייצוא כך שיחד עם השפעת המלחמה, סביר להניח שהצמיחה ברבעון שמסתיים בשבוע הבא תהיה אפסית ואולי אף שלילית.
ריבית בנק אוקטובר פלוג מלחמה

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}