כ"ה טבת התשפ"ה
25.01.2025
בלילה שבין חמישי לשישי

שעון הקיץ כבר כאן: תהיתם כיצד זה פועל? התשובות בכתבה

שעון הקיץ ייכנס לתוקפו בישראל בלילה שבין חמישי לשישי, בין ה-23 ל-24 במרץ | ד"ר נדיה גולדובסקי, ממונה מדידות זמן ותדר, האחראית על הזמן הלאומי במשרד הכלכלה והתעשייה משתפת במידע על על הזמן העולמי והזמן המקומי במדינת ישראל

שעון הקיץ כבר כאן: תהיתם כיצד זה פועל? התשובות בכתבה
שעון יד. אילוסטרציה צילום: unsplash

שעון הקיץ, אשר יכנס לתוקפו בלילה שבין חמישי לשישי הקרוב, יסתיים ב-29 באוקטובר, בלילה שבין שבת לראשון, והוא ימנה 219 ימים. מדינות אירופה צפויות לעבור גם הן לשעון הקיץ ב-26 במרץ ויחזרו חזרה לשעון חורף ב-29 באוקטובר כמו ישראל. גם במקרה הזה שעון הקיץ ימנה 217 ימים. ארה״ב וקנדה עברו ביום ראשון 18.03.2023 לשעון קיץ אולם הוא יסתיים בצפון אמריקה רק ב-5 בנובמבר, ויהיה שעון הקיץ הארוך ביותר - 238 ימים.

מהו זמן מקומי, לאומי וזמן עולמי?

העברת הזמן לשעון חורף ולשעון קיץ מתבצעת בישראל לפי הגרסה האחרונה של חוק קביעת הזמן משנת 2013. שעון קיץ בישראל מתקיים לפי חוק זה תמיד בין יום שישי שלפני יום הראשון האחרון של חודש מרץ בשעה 02:00, וחל עד ליום ראשון האחרון של חודש אוקטובר בשעה 02:00. מחוגי השעון יזוזו שעה אחת קדימה (משעה 2:00 לשעה 3:00) מה שיעניקו שעות אור רבות יותר במהלך היום.

לפי חוק קביעת הזמן, במדינת ישראל הזמן נקבע במעבדה הלאומית לפיסיקה שבמשרד הכלכלה והתעשייה, בעזרת מערכת של ארבעה שעונים אטומיים, המסמנים את הזמן הלאומי כ-UTC(INPL), (בתרגום מאנגלית) זמן היקום המתואם של ישראל. זמן היקום המתואם העולמי מסומן כ- UTC. (Universal Coordinated Time UTC. )

בכל מדינה יש זמן מקומי לאומי, שעל פיו חיים תושבי המדינה וכל דבר במדינה מתבצע לפי זמן זה. זמן מקומי בכל מדינה קשור ומוגדר לפי המיקום הגיאוגרפי של המדינה על פני כדור הארץ. כדור הארץ מחולק ל-24 אזורי זמן, כך שהרוחב של כל אזור הוא כ- 1,500 ק"מ, ובתוך אזור זה קיים אותו זמן מקומי. ספירת אזורי הזמן מתחילה בקו האורך אפס מעלות שנמצא בעיר הקטנה גריניץ' שליד לונדון. הזמן העולמי UTC מוגדר לפי קו האורך גריניץ'. 

בכל אזור שנמצא מזרחה לגריניץ', הזמן המקומי מקדים את הזמן העולמי UTC במספר שעות ששווה למספר של האזור. למשל, אירופה נמצאת באזור מספר 1 לכן הזמן המקומי במדינות אירופה הוא UTC + 1. מדינת ישראל נמצאת באזור מספר 2, לכן הזמן המקומי שלנו הוא UTC + 2. 

בכל אזור שנמצא מערבה לגריניץ' הזמן המקומי הוא בפיגור ביחס לזמן UTC. למשל הזמן המקומי בניו יורק מפגר יחסית לזמן העולמי בחמש שעות והוא מהווה UTC – 5.

זמן עולמי UTC מוגדר על בסיס מדידות של 500 שעונים אטומיים, שנמצאים במדינות שונות ברחבי העולם. הזמן המקומי הישראליUTC(INPL) מוגדר על בסיס מדידות של ארבעה שעונים אטומיים, עם דיוק של מיליארדית של מיליונית השנייה. 

 

שעון קיץ זמן

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}