י' טבת התשפ"ה
10.01.2025
מקרה נדיר

בת הארבע התעלפה בדרכה לגן

בת ארבע התעלפה בדרכה לגן, עם הגיעה לבית החולים שערי צדק מומחי המחלקה לצנתורי מוח איתרו דימום מסכן חיים. לאחר טיפול ממוקד וצנתור מוח בשיטה מתקדמת, הילדה שבה לתפקוד מלא

בת הארבע התעלפה בדרכה לגן
ד"ר יעקב אמסלם עם הילדה עיילא צילום: שערי צדק

עיילא בת הארבע מקלקיליה אובחנה עם דימום מוח מסכן חיים; הרופאים בבתי חולים אחרים לא הגיעו לאבחנה; לאחר שנה במהלכה סבלה מאירועים מוחיים חוזרים שגרמו לשיתוק ותופעות מסכנות חיים מצבה הלך והידרדר - צנתור מוח מציל חיים במרכז הרפואי שערי צדק העמיד אותה חזרה על רגליה.

זה היה עוד בוקר רגיל במהלכו התארגנה עיילא ליום נוסף בגן הילדים הסמוך לביתה, שלפתע ללא כל התראה מוקדמת היא התעלפה. הוריה המודאגים הבהילו אותה למוקד הרפואי המקומי, שהפנה אותה לטיפול דחוף בבית החולים המקומי בשכם. בבית החולים בשכם הרופאים אבחנו כי ככל הנראה מדובר בתסמונת ברגליה של עיילא.

עיילא שוחררה לביתה במצב טוב להמשך בירור אלא שלפתע מצבה שוב החל להידרדר. אביה, מוחמד מספר על הדקות הקריטיות, "לא ידענו מה הגורם להידרדרות המהירה במצבה ולפתע כל צד ימין שלה השתתק". כך מספר.

"חזרנו לרופא בקלקיליה שהפנה אותנו לבדיקות הדמיה בבית החולים הממשלתי ברמאללה. שם הרופאים אבחנו גידול סרטני בראש. מצבה המשיך להידרדר והחל אצלה תהליך של כשל כלייתי. החלטתי להעביר אותה לבית חולים ישראלי אחר, שם אותר דימום מוחי מסוכן".

ד"ר יעקב אמסלם נוירורדיולוג בכיר ומנהל היחידה לנוירורדיולוגיה התערבותית, מנוסה בטיפול במקרים המורכבים ביותר בילדים ובתינוקות קטנים מאוד שטיפל בעיילא. מספר כי במשך שנה שלמה עד להגעתה לבית חולים ישראלי, עיילא סבלה מדימום מוחי קשה בהמיספרה השמאלית ומאירועים חוזרים של שבץ מוחי. עם הגיעה לבית חולים ישראלי אובחנה עם מפרצת מוחית ובוצעה סגירה חלקית של המפרצת באמצעות סלילים, וסטנט מתכתי מאוד צפוף. סטנט זה דורש מתן תרופה לדילול דם, כדי שלא ייווצרו קרישי דם. משום שמדובר בעורק קטן מאוד בעובי של מילימטר וחצי, על אף הטיפול המשיכו אירועים מוחיים חוזרים עד למצב שבו הילדה הפסיקה לדבר והחלה להשתתק בפלג גופה הימני.

"לאחר הערכה מקיפה, גילינו שהסטנט כמעט נסתם לחלוטין יחד עם המפרצת שלא נסגרה עד הסוף המשמעות היא הפסקה של הספקת דם להמיספרה השמאלית במוח שאחראית על הצד הימני שאחראי על הדיבור וההבנה, מצב מסוכן שעלול להוביל לנכות מאוד קשה וסכנה ממשית לחייה. עמדו בפנינו שתי אפשרויות, ביצוע מעקף, טיפול הכרוך בסיכונים רבים או צנתור מוחי מורכב שדורש ניסיון רב מאוד בעורקים זעירים כשל עיילא שעלולים היו להיקרע. לאחר התייעצות ודיונים הוחלט על ביצוע צנתור מוחי מורכב, במסגרתו נעשה שימוש בבלון מיוחד וחומר לסגירת המפרצת שבוצעו בהצלחה ללא תופעות לוואי. הדימום פסק לחלוטין ולשמחתנו, בתוך מספר שעות מצבה של עיילא החל להשתפר. בשיתוף פעולה עם ההמטולוגים ביצענו התאמה מדויקת למינון התרופות המתאים למשקלה ולגילה של המטופלת". כך מספר ד"ר אמסלם ומדגיש.

"שבץ בילדים הוא תופעה נדירה מאוד, שבץ חוזר היא תופעה נדירה אף יותר. מדובר במקרה נדיר, עם שכיחות של אחד לחצי מיליון ילדים. אנו שמחים שנמנע נזק בלתי הפיך. טיפול בילדים דורש התייחסות מיוחדת והתאמה לעורקים הזעירים תוך התחשבות בגדילה עתידית לאברים השונים. אנו מרכזים את הטיפול במרבית הילדים בארץ". כעבור מספר ימים עיילא שוחררה לביתה במצב טוב ושבה לפעילות מלאה.

"לא צפינו שדבר כזה יקרה לעיילא. היא ילדה בריאה בדרך כלל שאוהבת להתרוצץ ולשחק. לאחר כמעט שנה שבמהלכה כמעט איבדנו אותה, בשערי צדק הצילו לנו את עיילא שלנו שחזרה לגן ולתפקד רגיל כשאר הילדים. אנחנו רוצים להודות לרופאים לצוות האחיות ובמיוחד לד"ר אמסלם". סיכם אביה של עיילא.

שערי צדק קלקיליה אירוע מוחי שבץ מוחי

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 2 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}