י"א טבת התשפ"ה
11.01.2025
"במטרה לבצע שינויים"

הקואליציה החליטה על דחייה של שבוע בחוק החסינות

בעקבות חוות דעתה של היועצת המשפטית לממשלה, סוכם בין הליכוד לעוצמה יהודית על דחייה של שבוע בלבד בחוק החסינות לחיילים ושוטרים. החוק יובא להצבעה בוועדת שרים בשבוע הבא

הקואליציה החליטה על דחייה של שבוע בחוק החסינות
חיילי צה"ל פועלים ביו"ש צילום: Nasser Ishtayeh/Flash90

הקואליציה החליטה היום (ראשון) לדחות בשבוע את הצעת החוק של חבר הכנסת צביקה פוגל (עוצמה יהודית) אשר מציעה להעניק לכוחות הביטחון חסינות מפני כל פעולה משפטית על תפקודם במהלך פעילות מבצעית או פעילות נגד טרור. ההצעה צפויה לעלות היום לדיון בוועדת שרים לחקיקה. 

ממפלגת עוצמה יהודית נמסר: "לאחר חוות דעתה של היועצת המשפטית לממשלה, סוכם בין הליכוד לעוצמה יהודית שהתחייבה להעביר את החוק, על דחייה של שבוע בלבד של חוק החסינות לחיילים ושוטרים, כאשר החוק יובא להצבעה בוועדת שרים בשבוע הבא".

עוד נמסר: "על פי הסיכום, החוק נדחה בשבוע במטרה לבצע בו כמה שינויים ובנוסף, מתכוונים בממשלה להביא מומחה למשפט בינלאומי כדי שייתן את חוות דעתו על החוק".

כזכור, היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה הודיעה הבוקר על התנגדותה להצעת החוק. מיארה טענה כי, קידום הצעת חוק חסינות כוחות הביטחון תפגע בהגנה על חיילי צה"ל וכוחות הביטחון ותחשוף אותם להליכים פליליים בין לאומיים. היא הבהירה: "החסינות כפי שמוצעת משנה באופן מהותי את נקודת האיזון, ומביאה בכך לפגיעה בזכויות האדם ובאינטרסים חיוניים אחרים".

עוד נכתב בחוות הדעת: "הטלת חסינות עלולה להביא לסיכון משמעותי לציבור ולמדינת ישראל, ועלולות להיות לה משמעות מרחיקת לכת על אופן פעולתו של המשטר בישראל, ביחסים שבין הפרט לבין נציגיו המובהקים של השלטון, קרי – גורמי הביטחון לובשי המדים. ההצעה מייצרת אף סיכון לאנשי כוחות הביטחון עצמם, שיהיו חשופים לחקירה ולהעמדה לדין פלילי בחו"ל וכן לסיכון משמעותי יותר לחייהם ולשלמות גופם במסגרת פעילותם המבצעית".

היועמ"שית מזהירה בנוסף כי החסינות תעניק הגנה מוחלטת לאנשי כוחות הביטחון מפני כמעט כל עבירה: "ככלל, לא תוכל הוועדה להסרת חסינות לקבוע אם המעשה נעשה מתוך זדון או בחוסר תום לב – מונחים שאינם ברורים כשלעצמם. לכך מצטרפת גם העובדה שמדובר בוועדות שמורכבות ברובן מגורמים שאינם משפטיים אלא יוצאי גופי הביטחון עצמם, כך שלוועדות אלה לא תהיה המומחיות המקצועית לבחון את קיומו של הרכיב הנפשי ואת שאלת התגבשותם של יסודות העבירה. מכאן, שההצעה לא תשיג איזון בין הצורך להעניק גיבוי לכוחות הביטחון לבין ניצול החסינות לצורך ביצוע מעשים פסולים".

יו"ר עוצמה יהודית השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר הגיב לחוות הדעת של היועמ"שית ותקף: "כצפוי היועמ"שית מתנגדת אוטומטית לחוק חסינות לחיילים, וכרגיל אצלה - אנחנו מקבלים את חוות דעתה בתקשורת. זו עוד יוזמה שבעד חיילי צה"ל ונגד אויבנו, שבלשכת היועמ"שית מתנגדים אליה".

בן גביר הוסיף: "לגופו של עניין, ובניגוד למשתמע מחוות דעתה, החוק אינו מגן על פשעי מלחמה ועל עבירות שנעשו במזיד. קיימים משפטנים רבים הסוברים הפוך ממנה. אגב, בחוק האזרחי קיים חוק חסינות לחיילים ושוטרים ואין שום סיבה לא לאפשר אותו גם בחוק הפלילי".

השר הבהיר: "התנגדותה לא תרפה את ידנו בדרך לחקיקת החוק הזה, שהוא חובה מוסרית לחיילים שלנו, אותם אנו שולחים לשדה הקרב להילחם עבורנו ולשמור על חיי כולנו".

איתמר בן גביר ועדת שרים לחקיקה הליכוד

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}