י' טבת התשפ"ה
10.01.2025
פרויקט רחב היקף

אלו השטחים שיוחזרו לציבור בעקבות ניקוי קרקעות מפסולת אסבסט

השלב השני בפרויקט ניקוי קרקעות הגליל המערבי מפסולת אסבסט פריך יוצא לדרך | בסיום שלב זה יוחזרו לציבור שטח "מדינת הילדים" והטיילת הצפונית של נהריה | כמו כן, ינוקו מאסבסט פריך חצרות של בתים פרטיים, שטחים חקלאיים ודרכי גישה בערים ובישובים שונים

 אלו השטחים שיוחזרו לציבור בעקבות ניקוי קרקעות מפסולת אסבסט

המשרד להגנת הסביבה ערך ביום חמישי, 23 בפברואר את ישיבת ההתנעה של הוועדה המקצועית, המלווה את השלב השני בפרויקט ניקוי קרקעות הגליל המערבי מפסולת אסבסט פריך. 

לצד עבודת הוועדה, תוקם מינהלת אשר תכלול את נציגי המשרד להגנת הסביבה, החברה המנהלת, הרשויות המקומיות ונציגי כל נותני השירותים בפרויקט. המינהלת תהיה כתובת לציבור לדיווח על אתרים החשודים בהיותם מזוהמים, תעקוב אחר ביצוע התיאומים הנדרשים ואחר ביצוע הפינוי בפועל ותפעל למסירת מידע לציבור.

על פי החלטת הוועדה במסגרת הישיבה, האתרים הראשונים לפינוי האסבסט יהיו שטח ההרחבה במושב לימן ואתר חוף הים. פינוי האסבסט בשני האתרים יאפשר פיתוח חיוני מאד לאזורים אלה. 

שלב ב' עתיד לסיים את הסרת האסבסט במלואו במטרה לשמור על בריאות הציבור. לצורך המהלך אושר תקציב ראשוני בסך 25 מיליון שקל על ידי הקרן לשמירת הניקיון, והוא צפוי לעלות לפי הצורך שיתברר בשטח ולפי האתרים שיתגלו במהלך העבודה.

בסיום שלב זה יוחזרו לציבור שטח "מדינת הילדים" והטיילת הצפונית של נהרייה. כמו כן, ינוקו מאסבסט פריך חצרות של בתים פרטיים, שטחים חקלאיים ודרכי גישה במזרעה, בלימן, בכברי, בנהרייה, בבוסתן הגליל, בסער וביחיעם.

בשלב הראשון של הפרויקט הוביל המשרד להגנת הסביבה פינוי של כ-130 אלף קוב של פסולת אסבסט פריך מ-342 אתרים ברחבי הגליל המערבי, בתקציב כולל של 327 מיליון שקל.

בקרקעות הגליל המערבי הייתה פזורה פסולת אסבסט תעשייתית שמקורה במפעל "איתנית" שעסק בייצור מוצרי אסבסט-צמנט בצפון נהרייה. הפסולת שימשה מצע לדרכים ולשבילים, כך שבכל חפירה בקרקע או נסיעה על שבילי האסבסט השתחררו סיבי אסבסט מסוכנים לסביבה.

הטיפול במקום נדרש לנוכח עוצמת המפגע הבריאותי והסביבתי וקיומו של מזהם המוכר בהיותו מסרטן ודאי. מתוך אחריות ציבורית ביצעה המדינה, בניהול ובביצוע המשרד להגנת הסביבה, פרויקט רחב היקף לפינוי אסבסט מקרקעות בגליל המערבי, ובכלל זה בשטחי מועצה אזורית מטה אשר, עיריית נהרייה ומועצה מקומית מזרעה.

על פי הערכות, בשלב זה נוקו 70% עד 80% מהאסבסט שפוזר ברחבי הגליל המערבי, והושלמה העבודה בכל האתרים שבהם היה אסבסט פריך גלוי ומסכן את הציבור. באתרים שנותרו, האסבסט הפריך אינו חשוף ונמצא מתחת לשכבת קרקע או כיסוי.

שלב ב' של הפרויקט יחל בהשלמת הפינוי של האסבסט הפריך מהאתרים הידועים כיום וימשיך בביצוע סקרי קרקע לגילוי אתרים מזוהמים נוספים לפינוי.

 

פסולת ניקוי ופינוי פסולת אסבסט קרקעות

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}