י' טבת התשפ"ה
10.01.2025
נתונים מדאיגים

פורסם: אלו הנהגים העייפים ביותר בכביש

מסקר חדש (דצמבר 2022) שערכה עמותת אור ירוק באמצעות מכון המחקר מאגר מוחות עולה כי כי אחד מכל ארבעה נהגים מודה: "ניקרתי" בנהיגה (כלומר שנעצמו להם העיניים לרגע ומיד פתחו אותם) | ע"פ הסקר, תושבי חיפה והצפון הכי עייפים בכביש

פורסם: אלו הנהגים העייפים ביותר בכביש
אילוסטרציה צילום: unsplash

נרדמים על ההגה: 27% מהנהגים הודו ש"ניקרו" על ההגה לפחות פעם אחת בשנה האחרונה, כך עולה מסקר חדש (דצמבר 2022) שערכה עמותת אור ירוק באמצעות מכון המחקר מאגר מוחות.

הסקר נועד לבחון את שיעור הנהגים אשר נהגו כשהם עייפים במהלך השנה האחרונה ולמעשה "ניקרו" על ההגה (כלומר שנעצמו להם העיניים לרגע ומיד פתחו אותם), ואת שיעור האנשים מקרב כלל הציבור, אשר נסעו ברכב עם נהג אשר הבחינו כי הוא "מנקר" על ההגה.

בסקר דומה אשר נערך בשנת 2019 הודו 39% מהנהגים כי הם "ניקרו" במהלך הנהיגה לפחות פעם אחת בשנה האחרונה. בהשוואה לשנים נוספות בעשור האחרון ניתן לראות כי שיעור הנהגים שהודו כי "ניקרו" בנהיגה גדל מאוד בחמש השנים האחרונות (2022-2017) בהשוואה לחמש השנים שקדמו להן. שיעור הנהגים שהודו כי "ניקרו" במהלך נהיגה בחמש השנים האחרונות נאמד בכ-30%.

מהסקר עולה עוד כי 37% הודו כי נסעו עם נהג ש"ניקר" במהלך נהיגה במהלך השנה האחרונה. בסקר דומה אשר נערך בשנת 2019 הודו 49% מהנהגים כי הם "נסעו עם נהג ש"ניקר" במהלך נהיגה לפחות פעם אחת בשנה האחרונה. בהשוואה לשנים נוספות בעשור האחרון ניתן לראות כי שיעור הנהגים שהודו כי נסעו עם נהג ש"ניקר" בנהיגה גדל מאוד בחמש השנים האחרונות (2021-2017) בהשוואה לחמש השנים שקדמו להן. שיעור הנהגים אשר הודו כי נסעו עם נהג "שניקר" במהלך נהיגה נאמד בכ-40% בממוצע בחמש השנים האחרונות.

שיעור הנהגים שהודו כי נסעו עם נהג ש"ניקר" על ההגה במהלך השנה האחרונה:

• 28.5% מתושבי חיפה והצפון הודו כי ניקרו לפחות פעם אחת בנהיגה בשנה האחרונה.

• 27.3% מתושבי השרון הודו כי ניקרו לפחות פעם אחת בנהיגה בשנה האחרונה.

• 27% מתושבי תל אביב-יפו והמרכז הודו כי ניקרו לפחות פעם אחת בנהיגה בשנה האחרונה

• 25.3% מתושבי באר שבע והדרום הודו כי ניקרו לפחות פעם אחת בנהיגה בשנה האחרונה

• 20.8% מתושבי ירושלים והסביבה הודו כי ניקרו לפחות פעם אחת בנהיגה בשנה האחרונה.

על פי נייר עמדה שפרסם מנהל הבטיחות בכבישים המהירים הפדרלי בארצות הברית (NHTSA) בנושא, לעייפות יש השפעות דרמטיות על איכות הנהיגה ובטיחות הנהיגה, ללא קשר לסיבת העייפות (בילוי, עבודה וכד') וכוללות פגיעה בקוגניציה ובביצועים שמובילים לתאונות דרכים.

פעמים רבות אורח החיים המערבי מקשה על הימנעות מנהיגה בהשפעת עייפות. שעות בשל שעות עבודה רבות, פקקים, מפגשים חברתיים והתקדמות הטכנולוגיה אנשים רבים לא מקבלים את שעות השינה לה הם זקוקים. התמודדות יעילה עם נהיגה בהשפעת עייפות דורשת שינויים מהותיים בנורמות החברתיות ובעיקר בשינוי העמדות לגבי נהיגה בהשפעת עייפות.

טיפים להימנעות מתאונות דרכים הקשורות לעייפות:

• שינה מספקת על בסיס יומיומי היא הדרך האמתית והיחידה להימנע מנהיגה תחת השפעת עייפות. ההמלצה לנהגים היא להעמיד בראש סדר העדיפויות לישון שבע עד שמונה שעות בלילה.

• צעירים הם בעלי סיכון גבוה יותר לנהיגה תחת השפעת עייפות, כיוון שבשלב הביולוגי של חייהם הם זקוקים ליותר שעות שינה מהאדם הממוצע - לכן ההמלצה לנהגים הצעירים היא מנוחה טרם הנהיגה.

• יש להימנע מצריכת אלכוהול טרם הנהיגה, צריכת אלכוהול גורמת להגברת תחושת העייפות.

• במקרה של צריכת תרופות, יש לבדוק תמיד את עלוני הצרכן המצורפים להן בכדי לבדוק האם השימוש בהן עלול לגרום לעייפות.

• במקרה של עייפות, יש להימנע מנהיגה ולהשתמש בחלופות במידת האפשר- תחבורה ציבורית, מונית, או הצטרפות לרכב אחר בו נוהג נהג אחר.

עו"ד יניב יעקב מנכ"ל עמותת אור ירוק הגיב לנתונים ואמר: "עייפות בזמן נהיגה גורמת לירידה ביכולות הנהיגה ומכאן גם ביכולת להגיב בזמן לנעשה בכביש, להבחין בזמן בהולכי רגל, ברוכבי כלים חשמליים, ברמזורים ובתמרורים. נהגים עייפים ותשושים נמצאים בסיכון גבוה יותר להיות מעורבים בתאונת דרכים. צעירים שנוהגים לרוב בשעות הלילה ונהגים מקצועיים שנוהגים שעות רבות במהלך היום, חשופים יותר לנהיגה בעייפות וכך גם למעורבות גבוהה בתאונת דרכים".

לדבריו, "במשרד התחבורה והבטיחות בדרכים חייבים להגביר את המודעות לסכנות שבנהיגה בעייפות , להוסיף פינות ריענון ועצירה בטוחות בצדי הכבישים המהירים ולקדם את הטמעתן של מערכות בטיחות המפחיתות את הסכנה לתאונות עייפות. בצד כל הפעולות חשוב מאוד לקדם את המעבר לשימוש בטכוגרף דיגיטאלי בכלי הרכב הכבדים במקום האנאלוגי והישן אשר קיים בישראל. שימוש בטכוגרף דיגיטאלי, הנהוג ברוב המדינות המתקדמות, ימנע נהיגה מעבר לשעות המותרות בחוק במשאיות ואוטובוסים המעורבים בתאונות דרכים קטלניות בשיעור גבוה יותר מחלקן במצבת כלי הרכב".

 

 

תחבורה נהגים נוסעים רכבים עייפות בנהיגה כבישים

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}