י' טבת התשפ"ה
10.01.2025
נגד החשמונאים?

נחשף קליע עופרת של חייל יווני הנושא כתובת ניצחון

בחפירות רשות העתיקות ביבנה התגלה קליע עליו נכתב ביוונית "ניצחון של הרקלס והאורונאס". "הכתובות היו חלק מלוחמה פסיכולוגית, שמטרתה העיקרית היתה להטיל אימה על היריב, ובנוסף, לאחד את הלוחמים ולרומם את רוחם", אומרת פרופ' יוליה אוסטינובה מאוניברסיטת בן גוריון בנגב. האם הקליע שימש ללוחמה בחשמונאים?

נחשף קליע עופרת של חייל יווני הנושא כתובת ניצחון
המילה "ניצחון" על גבי הקליע צילום: דפנה גזית, רשות העתיקות

מחקר חדש חושף קליע עופרת מהתקופה ההלניסטית, נדיר מסוגו בישראל, שעליו כתובת בשפה היוונית אשר נועדה להבטיח ניצחון בקרב. הקליע בן ה-2,200 שנה לערך, אשר נושא את הכתובת - "ניצחון של הרקלס והאורונאס", נחשף בחפירות שמנהלת רשות העתיקות ביבנה במימון רשות מקרקעי ישראל לטובת הרחבת העיר ב-12,000 יחידות דיור, בשיתוף עיריית יבנה. הוא נועד ליידוי ממכשיר קלע (מעין רוגטקה), ואורכו 4.4 ס"מ.

צמד הדמויות האורונאס והרקלס נחשבו פטרונים של יבנה בתקופה ההלניסטית. פרופ' יוליה אוסטינובה מאוניברסיטת בן גוריון בנגב, שפענחה את הכתובת. "למעשה, הכתובת על קליע, היא העדות הארכיאולוגית הראשונה לשני השומרים של יבנה, אשר נחשפה בתוך יבנה עצמה. עד היום, הצמד היה מוכר רק מכתובת אחת, באי היווני דלוס".

שמות הדמויות הרקלס והאורונאס על גבי הקליע: צילום דפנה גזית, רשות העתיקות

כזוג, הרקלס והאורונאס היו צוות מנצח. "הכרזה על ניצחונם העתידי של הרקלס והאורונאס לא הייתה קריאה המופנית לשמים, אלא איום המופנה ליריבים", אומרת פרופ' אוסטינובה. "קליעי עופרת מוכרים בעולם העתיק החל מהמאה ה-5 לפנה"ס, אך בא"י נמצאו קליעים בודדים עם כיתוב עליהם. הכתובות מעבירות מסר של איחוד הלוחמים במטרה לרומם את רוחם, הפחדה של האויב, או קריאה שנועדה להמריץ באופן מאגי את הקליע עצמו. כתובות אלה היו חלק מלוחמה פסיכולוגית, שמטרתה העיקרית היא להטיל אימה על היריב, ובנוסף, לאחד את הלוחמים ולרומם את רוחם".

"נראה שלא נוכל לדעת בוודאות אם הקליע היה שייך לחייל יווני", אומרים פבלו בצר וד"ר דניאל ורגה, מנהלי החפירה מטעם רשות העתיקות, "אבל לא מן הנמנע שהוא קשור לסכסוך בין היוונים לבין החשמונאים. במאה ה-2' לפסה"נ היתה יבנה הפגאנית – שהיתה בעלת בריתם של הסלווקים (היוונים ששלטו על א"י), נתונה למתקפות של צבאות החשמונאים. החשמונאים ביקשו, במוצהר, להכניע את העמים האחרים וליצור מדינה הומוגנית וטהורה מבחינה דתית - פולחנית. קליעי העופרת הזעירים, המכריזים על ניצחונם הקרוב של יבנה הפגאנית, מהווים עדות מוחשית קרב עז שהתרחש ביבנה באותה התקופה.

"ניתן רק לדמיין מה חשב ואיך הרגיש אותו לוחם שהחזיק בקליע לפני 2,200 שנה, כשהוא נאחז בתקווה לישועה אלוקית", אומר אלי אסקוזידו, מנהל רשות העתיקות. חפירת יבנה היא חפירה עצומה- מהגדולות שנוהלו על ידי רשות העתיקות, עד כה, היא הניבה תגליות מרתקות המעידות על היסטוריה עשירה ומגוונת בת 7,000 שנה, והיד - ללא ספק עוד נטויה". סיפור הקליע יוצג ב-13.12, בערב העיון "יבנה וצפונותיה" שיתקיים בהיכל התרבות ביבנה, ויהיה פתוח לציבור ללא תשלום.

יבנה ארכיאולגיה יוונים חשמונאים

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 2 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}