י' טבת התשפ"ה
10.01.2025

מחקר פורץ דרך באסותא: תרופה נגד מלריה יכולה למנוע עיוורון כתוצאה מניוון

במחקר שנערך בבית החולים 'אסותא אשדוד' נמצא כי תרופה נגד מלריה – אותה נטלה מטופלת שטסה לאפריקה - יכולה למנוע מחלת עיוורון ממנה סובלים 9% מכלל האוכלוסייה ו 20% מבני ה70 ומעלה * פרופ' פיקל מנהל מחלקת עיניים וממובילי המחקר: "פעם ראשונה שנמצאה תרופה בעלת אפקטיביות גבוהה למניעת המחלה"

מחקר פורץ דרך באסותא: תרופה נגד מלריה יכולה למנוע עיוורון כתוצאה מניוון
אסותא עיוורון צילום: יח"צ

המטופלת טסה לאפריקה, וגילתה את התרופה נגד עיוורון: מחקר פורץ דרך שנעשה בבית החולים 'אסותא אשדוד', בהובלתו של מנהל מח' עיניים הפרופ' יוסף פיקל, מצא כי יתכן ותרופה שההתוויה שלה היא נגד מלריה, יכולה למנוע עיוורון. המחקר יצא לדרך בזכותה של מטופלת שטסה לאפריקה ולקחה את התרופה נגד המלריה, והיא מצאה כי הנסיגה בראיה – נעצרה.

מחלת "ניוון מקולרי גילי" היא מחלה ניוונית הפוגעת ברשתית העין בחלק המרכזי האחראי על הראייה המדויקת וראיית הצבעים. הלוקים במחלה יסבלו מהפרעות בקריאה, צפייה וכן ביכולת לזהות אנשים. מדובר במחלה בעל השלכות על איכות החיים. המחלה פוגעת ב20% מבני השבעים ומעלה ו 9% מכלל האוכלוסייה.

כיום, הטיפול העיקרי במניעת המחלה הוא באמצעות מתן ויטמינים כאשר יכולות הריפוי הן מוגבלות ביותר אם בכלל. הגרום למחלה איננו ידוע, אך הרופאים מעריכים כי יש קשר בין עישון, חשיפה לשמש ויתר לחץ דם להתפתחות המחלה.

במחקר ראשוני ופורץ דרך שנעשה בבית החולים הציבורי אסותא אשדוד בהובלתו של מנהל מחלקת עיניים, פרופ' פיקל, ביקשו החוקרים לבדוק האם תרופה בשם פלקויניל – תרופה נגד מחלה המלריה, בכוחה למנוע או להקל על הלוקים במחלה. במחקר לקחו חלק כ 60 נסיינים.

ובכן: תוצאות המחקר מעודדות מאוד. נמצא שהתרופה מונעת לגמרי הצטברות משקעים נוספים או מופחתים בעין ובכך מונעת את המחלה.

הכיוון לבדוק את התרופה נגד מלריה נעשה באקראי, כאשר מטופל במחלקת עיניים בביה"ח אסותא אשדוד, שסבלה בעין אחת ממצב של ניוון מקולרי מתקדם ובעין אחרת ממשקעים בשלב מוקדם יותר של המחלה, טסה לאפריקה ונטלה את הטיפול התרופתי נגד מלריה וכאשר חזרה, מצאו במחלקה שהמחלה לא התפתחה. הרופאים ביקשו ממנה להמשיך ליטול את התרופה וכך למעשה התחיל המחקר.

פרופ יוסף פיקל: "מדובר במחקר ראשון מסוגו של פי הממצאים הראשוניים נותן תקווה ואופטימיות לרבים באוכלוסייה שסובלים מהמחלה. עד כה לא הייתה תרופה בעלת יכולת מוכחת למנוע או למתן את התפתחות המחלה והטיפול היה רק במצב בו המחלה הייתה כבר פעילה ופגעה בראיה. המחקר נותן תקווה שיש דרך לעצור התפתחות המחלה ולמנוע את הפגיעה הכה משמעותית בראייה״.

אסותא

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}