כ"ה טבת התשפ"ה
25.01.2025

בדיקת קרקעות מזוהמות ושיקומן

מפעלים ישנים, מחנות צבאיים, תחנות דלק, תעשיות כימיות ועוד - כל אלה עלולים להיות מקורות לזיהום הקרקע והסביבה בה הם פעלו • מדובר על חומרים מסוכנים שעם השנים חלחלו לקרקע וגרמו לזיהומה, ובנוסף אף עלולים לפגוע במי התהום, בגידולים חקלאיים ובאיכות האוויר ובסביבה כולה

בדיקת קרקעות מזוהמות ושיקומן
קרקע מזוהמת צילום: FREEPIK

ישראל היא מדינה קטנה וצפופה ויש בה מצוקת קרקעות לבנייה, בייחוד במרכז הארץ ובשטחים הסמוכים לערים הגדולות. אלא, שלא כל קרקע ניתן להפשיר ישירות לבנייה. מפעלים ישנים, מחנות צבאיים, תחנות דלק, תעשיות כימיות ועוד - כל אלה עלולים להיות מקורות לזיהום הקרקע והסביבה בה הם פעלו. 

מדובר על חומרים מסוכנים שעם השנים חלחלו לקרקע וגרמו לזיהומה, ובנוסף אף עלולים לפגוע במי התהום, בגידולים חקלאיים ובאיכות האוויר ובסביבה כולה. במקרה שאותו מפעל או מקור מזהם מפסיק פעילותו, נותרת הקרקע מזוהמת ואי אפשר לבנות עליה, להפוך אותה לשטח חקלאי או להשתמש בה לכל מטרה שהיא.

כיום, למרבה המזל, ניתן להתגבר על זיהומי קרקע בעזרת בדיקה מדויקת וטיפול נכון בקרקע עצמה על מנת לנקות אותה עבור שימוש עתידי. מדובר בהליך מסודר שהמדינה תומכת בו ומעודדת פרויקטים כאלה לרווחת הציבור.

איך מטהרים קרקע מזוהמת? בכמה שלבים:

שלב ראשון - ביצוע סקר קרקע

בשלב ראשון של הסקר, בודקים מה היה השימוש בקרקע לאורך השנים. לאחר מכן, לוקחים דגימות מהקרקע המזוהמת וממי התהום שבה ושולחים לבדיקת מעבדה. בבדיקה זו קובעים את שיעור הזיהום ואיזה סיכון הוא מהווה לסביבה ולמי התהום, הכול בהתאם לתנאים ולהנחיות שנקבעו במשרד לאיכות הסביבה. במידה ונמצא זיהום, תתבצע חפירה לקביעת עומק הזיהום וגבולותיו. במקרים שבהם הקרקע מיועדת לבנייה, יבוצע גם סקר לאיתור גזים בקרקע. 

שלב שני - טיפול בקרקע המזוהמת

אופן הטיפול לקרקע המזוהמת נקבע בהסתמך על תוצאות הסקר שנעשה לקרקע ובהתאם לשיעורי הזיהום וסוגיו. 

אם מדובר בזיהום קל יחסית, ניתן במרבית המקרים לטפל בקרקע במקום עצמו. אם מדובר בזיהום כבד יותר, יש צורך לחפור ולפנות את הקרקע כולה לאתרי הטמנה ייעודיים שהמדינה הגדירה מראש למטרה זו. 

שיטת ההטמנה לא מטפלת בזיהום עצמו ונחשבת יקרה יותר, לכן השיטה המועדפת תהיה טיפול בקרקע עצמה, רק במידה שיש התאמה בין שיטת הטיפול למאפייני הזיהום.

הטיפול בקרקע מתאפשר בשתי דרכים - שטיפה עם חומר מיוחד או טיפול ביולוגי:

  • טיהור הקרקע בשטיפה: מדובר בשטיפת הקרקע במים המעורבבים יחד עם תמיסה להמסת הגורמים המזהמים. לעיתים נדרש טיפול ביולוגי משלים כדי לוודא שהקרקע טוהרה לחלוטין וראויה לשימוש.
  • טיהור הקרקע באמצעים ביולוגיים: זהו טיפול שבו מפזרים בקרקע סוג של חיידקים אשר מפרקים את המזהמים, בעיקר מוצרי דלק שונים. החומר הביולוגי הזה הינו טבעי ומתכלה לאחר כמה זמן. טיפול כזה נחשב מהיר יחסית ואורך כמה שבועות. בדרך כלל שימוש באמצעים ביולוגיים מהווה טיפול משלים לשטיפת הקרקע, אך במקרים מסוימים ניתן לעשותו באופן בלעדי 

שיטת הטיפול בקרקע מותאמת גם לאילוצים רבים כגון: תקציב,  מגבלות זמן ומידת ההשפעה של הטיפול על הסביבה. פרויקטים של טיהור קרקעות מזוהמות כבר נעשו ברחבי הארץ בהשקעות כספיות גדולות ובעידוד המדינה. בזכות הטיפול חזרו הקרקעות המטוהרות לשימוש לטובת הציבור.

מאת: חברת בלפור ישראל, המתמחה בביצוע סקרי קרקעות, וטיפול בקרקע מזוהמת באמצעים מתקדמים.

 

קרקעות זיהום סביבה

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}