י' טבת התשפ"ה
10.01.2025
"לא יכול להיות מנותק לחלוטין"

פסילת שיקלי: האם השופט מונע משיקולים פוליטיים

סגן נשיא ביהמ"ש המחוזי ת"א בדימוס פרופ' עודד מודריק מתייחס להחלטת יו"ר ועדת הבחירות לפסול את ח"כ שיקלי מהתמודדות בבחירות וסייג: "אני לא אומר שההחלטה לא נכונה" אבל עם זאת קבע כי שופט לא יכול להיות מנותק לחלוטין מהמתרחש במדינה ובמערכת הפוליטית

פסילת שיקלי: האם השופט מונע משיקולים פוליטיים
עמיחי שיקלי צילום: יונתן זינדל, פלאש 90

השבוע (רביעי) החליט יו"ר ועדת הבחירות המרכזית השופט יצחק עמית לפסול את מועמדותו של חבר הכנסת עמיחי שיקלי ברשימת הליכוד במערכת הבחירות החמישית, זאת לדבריו בגלל התזמון בו החליט להתפטר מהכנסת. פרופ' עודד מודריק, סגן נשיא בית המשפט המחוזי ת"א בדימוס ומרצה בכיר באוניברסיטת אריאל, פרש את משנתו בנושא בראיון הבוקר (שישי) לגיא פלג ברדיו 103FM.

תחילה, ביקש פרופ' מודריק להתייחס להתקפות והביקורות המופנות כלפי השופט עמית בעקבות החלטתו. "ככל ששמעתי את הביקורות או האמירות כלפי ההחלטה של השופט עמית, לא ראיתי משהו שהוא יוצא דופן. כל אדם מבקר בסגנונו, לא כולם מבקרים בסגנון פרלמנטרי או מעודן, והזכות לבקר היא זכות שלא שנויה במחלוקת. דווקא ראש הממשלה לשעבר בנימין נתניהו בכלל לא ביקר את ההחלטה אלא אמר 'מי שלא רוצה אותו בתור ח"כ יקבל אותו בתור שר', ולא נלך ונהרוס או נשמיד את מערכת המשפט או השופטים".

נפסל. עמיחי שיקלי בדיון בבג"ץ | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90.

"מה שאותי יותר מעניין זאת השאלה של ההשפעה הפוליטית על ההחלטה של השופט", הודה, "מאז ומעולם סברתי ששופט לא יכול להיות מנותק לחלוטין מהשקפות העולם שלו, הן משפיעות לא באופן מודע לדעתי. אם השיקולים הפוליטיים משפיעים באופן מודע על השופט זו לא פעולת שפיטה, שופט שמכניע את החלטותיו לשיקולים הפוליטיים שלו הוא איננו שופט. אני לא חושב שזה המקרה בשום פנים ואופן, אלא השאלה היא האם יכול להיות מצב שתהיה מה שמכונה הטיה קוגניטיבית באופן שהוא איננו מודע לה בגלל השקפותיו. במקרה הזה לא מדובר בהשקפות עולם, אנחנו נמצאים במאבק של כן ביבי לא ביבי, אני מניח שלשופט כמו לכל אחד אחר יש עמדה בעניין הזה. השאלה האם הדברים לא מושפעים בתת מודע".

"אדם רצה לנצל זכות שיש לו לפי החוק"

כאשר נשאל האם ההחלטה צודקת או לא, טען פרופ' מודריק כי "אני יכול להראות לך שבתת מודע הייתה השפעה, מפני שההחלטה כשאתה קורא אותה היא מנוסחת בצורה מצויינת, בהירה, מובנת ומקצועית אבל יחד עם זאת יש נקודות שבהן בפירוש אפשר היה להחליט גם אחרת, והשאלה למה לא הוחלט. למשל, השאלה המרכזית הייתה האם ההתפטרות הייתה סמוך להחלטה על פרישתו, על החלטת וועדת הכנסת להכריז עליו כפורש, ואנחנו יודעים שעברו 49 ימים עד שהוא הגיש ערעור, אין סמיכות, אבל ברור שלרשותו של שיקלי עמדו 60 ימים לערער, למה סופרים בכלל את 60 הימים האלו בגדר הזמן? זה זמן נטרלי".

שיקלי | צילום: יונתן זינדל, פלאש 90.

"אילו היה מגיש את התפטרותו מיד היה מאבד את הזכות שלו לערער, היועמ"שית תאמרה את זה לשופט, הוא לא התייחס לנקודה הזו. תוך 48 שעות הוא היה מוכרז כמתפטר, ההתפטרות שלו הייתה מתקבלת והוא לא יכול היה לערער. אף אחד לא שוקל את הדבר הזה - אדם רצה לנצל זכות שיש לו לפי החוק, בעיניי זו לא נקודה שהייתה צריכה להישקל כהשתהות. זו לא הנקודה היחידה, יש עוד נקודות כאלה. שוב, אני לא אומר שההחלטה לא נכונה, היא נכונה", הדגיש.

בתגובה לאמירותיו, תהה גיא פלג האם במידה וההחלטה הייתה בידו היה קובע אחרת. פרופ' מודריק השיב: "לא בטוח. לעולם, אני בדקתי את עצמי, לעולם כשהשאלה היא היה נבדל או לא היה נבדל, כשהוא לא וודאי כל כך, אני לעולם לא אראה את הנבדל בניגוד לעמדה של הקבוצה שלי. זאת הטיה קוגניטיבית שנובעת מהאהדה שלי, באופן כזה זה יכול גם להשפיע על מה שקרה. אני מדבר על דבר שהוא שנוי במחלוקת, זה סמוי מהעין".

"ברוב המקרים בתי המשפט כן הולכים עם השופט"

בסיום, התייחס פרופ' מודריק לאפשרות כי במידה ובעקבות ההחלטה יעתרו לבג"ץ, האם ייתכן כי החלטת השופטים גם היא תהיה מוטת בתת מודע: "אני בשום פנים ואופן לא חושב שתהיה פה הטיה כזו. השיטה הזו קיימת כבר הרבה מאוד שנים, עברנו הרבה מערכות בחירות, היו הרבה מערכות שבהן הייתה עתירה של נגד החלטה של יו"ר ועדת הבחירות המרכזית לכנסת. ברוב המקרים בתי המשפט כן הולכים עם השופט, זה שופט עליון, הוא יודע את מלאכתו. אבל היו גם מקרים שלא קיבלו. מהבחינה הזו אני לפחות רגוע ולא חושש".

רדיו 103 FM עמיחי שיקלי בחירות לכנסת ה-25 פסילת חבר כנסת מהתמודדות יצחק עמית ועדת הבחירות המרכזית

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 2 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}