י' טבת התשפ"ה
10.01.2025
600 שעות עבודה רצופה

צ'רנוביל במלחמה: כך מתנהל המקום הכי מסוכן באירופה

טנקים ליד מאגרי דלק גרעיני, ניתוק החשמל ממתקני הקירור ועובדים שנאלצו לשהות בכור 600 שעות במקום 12 כנדרש. עובד בתחנה מספר: "כל מגע של חסרי הכשרה עם הציוד - סיכון ישיר"

צ'רנוביל במלחמה: כך מתנהל המקום הכי מסוכן באירופה
אילוסטרציה צילום: pixabay

אחד האירועים המטרידים ביותר שהתרחשו עם תחילת הפלישה הרוסית לאוקראינה, היה השתלטות הרוסים על תחנת הכוח הגרעינית בצ'רנוביל. מדובר במתקן רגיש ביותר - לא רק משום שלפני 36 שנה התרחשה בו התאונה הגרעינית החמורה ביותר בהיסטוריה, אלא גם כי היום מוחזקות בו כמויות אדירות של דלק גרעיני משומש, אף שהכור אינו פועל.

כעת, חודש אחרי הפלישה הרוסית, מפרסם "ישראל היום" ראיון עם עובד התחנה. ב-24 בפברואר נכנסו כוחות רוסיים ל"אזור הסגור" - שטח ברדיוס של 30 ק"מ מסביב לתחנה, שבו קיים זיהום גבוה בחלקיקים הרדיואקטיביים. התנועה בו מוגבלת ומצריכה אישורי מעבר. יחידה של המשמר הלאומי האוקראיני, שאבטחה את הכור, החליטה לא להתנגד כדי שבטעות לא יתרחש אסון גדול הרבה יותר מחילופי אש, אבל הנזק כבר נעשה.

עובד בכור, שביקש לא להיחשף מספר כי: "עם הגעתם, הרוסים השתלטו מייד על בניין המשמש למגורים ולמנהלה, ולמעשה הפכו לבני ערובה את כל 210 האנשים שהיו במשמרת. נוסף עליהם נשבו גם אנשי המשמר הלאומי שאבטחו את התחנה, כוחות הכיבוי, הצוות הרפואי וגם ארבעה משוטטים באזור, שנקלעו לתחנה בעיתוי גרוע במיוחד. המצב היה יכול להיות גרוע הרבה יותר, כי בסך הכל מועסקים בתחנה 2,200 איש, אבל רובם עבדו זה תקופה מרחוק בגלל הגבלות הקורונה".

לאחר זמן קצר, צוות המשמרת הוחזר למקומו כדי להמשיך בעבודה הסדירה בכור, אולם רוב תנועות העובדים מפוקחות על ידי הרוסים או מלוות על ידי חיילים. אנשי המשמר האוקראיני נלקחו למתחם שמור ולמעשה מוחזקים בו עד היום.

העובד מספר כי כעבור זמן קצר ניכר מחסור במזון ובציוד, כי הבאת אספקה לתחנה אינה פשוטה: המרחק מקייב הוא 111 ק"מ ומהעיר סלבוטיץ' (שבה גרים רוב עובדי התחנה) הוא 46 ק"מ, עם מעבר דרך שטח בלארוס.

לדברי העובד, במהלך החודש האחרון שלחו הרוסים צוותי טלוויזיה כדי לתאר את המצב בתחנה לצופים הרוסים. "פעמיים הם הביאו לתחנה צוותי טלוויזיה. בפעם הראשונה גנבו לבוש מגן של החברה, שבנתה את הסרקופג מעל לכור 4, והכינו כתבת פייק על חלוקה של סיוע הומניטרי לעובדים. בזמן הצילום, מנהל המשמרת כרז במערכת הפנימית שאנחנו לא מקבלים דבר מידי הכובשים".

לא רק בתעמולה עסקו הרוסים במקום. פעמיים הם ניתקו את אספקת החשמל, מה שעלול היה לגרום לחימום יתר של הדלק. כמו כן, הפולשים פירקו ושדדו מעבדה לחקר הקרינה בעלות של 6 מיליון יורו.

צוות המשמרת, שאמור לעבוד לפי תקן הבטיחות 12 שעות לכל היותר, השלים 600 שעות נוכחות רצופות. הם חזרו הביתה מותשים ומרוקנים. במקומם, יצאו לתחנה 46 מומחים אחרים, שהתנדבו למעשה להיות בני ערובה כדי להמשיך ולאפשר את עבודת התחנה. איננו יודעים מתי תתאפשר הרוטציה הבאה, מה גם שבסוף השבוע האחרון הרוסים הכניסו כוחות לעיר סלבוטיץ'.

מלחמת אוקראינה רוסיה טשרנוביל כור גרעיני

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}