כ"ו טבת התשפ"ה
26.01.2025
לדאוג לצרכי החיילים

הפרשן הצבאי: כוכבי היה יכול וצריך לעשות יותר

כדי לשפר את מעמד הלוחמים הרמטכ"ל כוכבי יכול וצריך היה לעשות יותר מזמן: תנאי שירות, מזון, היסעים ושכר החיילים. וגם נזכרתי מי השתמש במונח 'לוחם סייבר' כשהיה ראש אמ"ן. חוץ מזה הנאום היה מצוין כמו תמיד \\ הפרשן הצבאי מנתח את נאום הרמטכ"ל

הפרשן הצבאי: כוכבי היה יכול וצריך לעשות יותר
הרמטכ"ל רא"ל אביב כוכבי צילום: אוליבר פיטוסי, פלאש 90

נאום הרמטכ"ל אביב כוכבי אתמול על חשיבותם של הלוחמים בצה"ל הוא נאום מכונן שנועד לעצור מגמות של העדפת השירות במערך הסייבר על חשבון השירות הקרבי. אלא שבמקום לחכות לשנתו האחרונה בתפקיד, כוכבי היה יכול כבר מזמן לשפר את שכרם של הלוחמים ולדאוג להם לתנאי שירות ראויים, כך כותב הפרשן הצבאי הבכיר יוסי יהושוע.

במסדר הכנפיים על חשיבותו כוכבי עצמו, בעת שכיהן כראש אמ"ן, היה זה שהכניס לשיח את התואר "לוחם סייבר". מפקד זרוע היבשה דאז האלוף סמי תורג‘מן טען שהמונח הזה פוגע בלוחמים האמיתיים, והוא אכן בוטל של הלוחם בצה"ל, 'הטובים לסייבר' זה מסר שמשקף אובדן ערך, הטובים הם אלה שמוכנים לסכן את חייהם". הוא סוג של נאום מכונן.

הנאום הזה מגיע בשיאו של משבר כוח אדם בצבא, משבר שבו התלכדו זו לזו מספר מגמות שליליות: ירידה במספר המתגייסים, ירידה חריגה במוטיבציה לשירות קרבי, והעדפה של הצעירים להתגייס ליחידות הטכנולוגיות, בדגש על מערך הסייבר, בין היתר בדחיפת ההורים, כדי להשיג עם שחרורם בגיל 24 כרטיס כניסה מצוין לשוק העבודה הפרטי, כזה שיסדר אותם בחיים האזרחיים. כך על פי יוסי יהושוע.

אל מול כל אלו, הגיע אתמול הרמטכ"ל והציג לציבור את המציאות האמיתית, את המשמעות האמיתית של שירות בצבא ואת האופן שבו מתנהל הצבא בשטח. "מי שצועד בטור החרישי ולוכד את הרוצחים בלב כפר פלסטיני – אלו הלוחמים", הוא אמר. "מי שפרוס לאורך הגבולות ומסכל חדירות – אלו הלוחמים. מי שחוצה שבוע אחר שבוע את גבולות המדינה וטס לתקוף אמצעי לחימה של אויבנו – אלו הלוחמים".

יהושוע מציין כי ההתבטאויות המפורשות והנחרצות הללו של כוכבי כוונו לא רק אל הוריהם של בוגרי קורס הטיס שהאזינו לו, אלא גם לאוזני הציבור בבית – ואולי במיוחד אלו שנחשפים למסע הציד שעורכות חברות ההיי טק השונות אחר בוגרי מערך הסייבר הצה"לי, במטרה לצרפם מוקדם ככל הניתן.

האמירות הללו חשובות מאוד, אך קשה להתעלם מכך שהן מגיעות מאוחר, מאוחר מדי. כוכבי עצמו, בעת שכיהן כראש אמ"ן, היה זה שהכניס לשיח את התואר "לוחם סייבר". בתוך המטה הכללי התנהלו אז קרבות עזים בינו לבין מפקד זרוע היבשה דאז האלוף סמי תורג‘מן, שקבל על המונח הזה וטען שהוא פוגע בלוחמים האמיתיים. וכתוצאה מכך, אכן בוטל השימוש במונח "לוחם סייבר".

בנוסף, מעבר לכך שנאומו זה של כוכבי הגיע מאוחר מדי, ניתן לומר עליו גם שהוא מעט מדי – כאשר מציבים אותו אל מול הדאגה ללוחמים ולרווחתם. כדי לעודד מוטיבציה לשירות קרבי צריך היה מזמן להעלות את שכר הלוחמים, גם אם משרד האוצר גורר רגליים. לצד זאת, כבר מזמן היה צריך לשפר את מצבם של המטבחים הצה"ליים, כדי לדאוג ללוחמים לחדרי אוכל מכובדים ולארוחות עשירות. ומעבר לכך, צריך היה לטפל מזמן במערך ההיסעים של החיילים – שיוצאים ביום ראשון וחוזרים בחמישי באוטובוסים וברכבות ללא מקומות ישיבה.

בגזרה הזו, אגב, צריך לומר שרואים שיפור בשבועות האחרונים. הנושא האחרון שמחייב טיפול הוא גיבוי ללוחמים: העובדה שלוחמי מג"ב נשלחו לחקירת מח"ש אחרי שהרגו מחבל בירושלים לא מגבירה את המוטיבציה של הצעירים ללכת לשירות קרבי, וגם לא מסייעת להוריהם לתמוך בהם במהלך שכזה. לסיכום, הנאום של הרמטכ"ל כוכבי חשוב – אבל הוא היה יכול וצריך לפעול לטובת הלוחמים כבר בתחילת הקדנציה, ולא בשנה האחרונה שלו בתפקיד.

יוסי יהושוע אביב כוכבי הרמטכ"ל

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}