י' טבת התשפ"ה
10.01.2025

בצל ההתייקרויות • האם יירדו מחירי המים?

הוועדה לביקורת המדינה, דנה במחיר המופרז של המים לצרכן • יו"ר הוועדה, ח"כ אמנון כהן מש"ס, התריע כי "הורדת מחיר המים חייבת להופיע בתקציב הקרוב"

צילום: ארכיון
צילום: ארכיון

הוועדה לביקורת המדינה, דנה היום במחיר המים לצרכן, לאחר דו"ח של מבקר המדינה שהתריע על ריבוי התאגידים, מחירים מופרזים ולא ריאליים וחוסר-עבודת-מטה.

יו"ר הוועדה, ח"כ אמנון כהן (ש"ס) התריע כי "הורדת מחיר המים חייבת להופיע בתקציב הקרוב, וחשוב שמסקנות הדיון יוטמעו בתקציב בגלל המשמעות ליוקר המחייה". כהן הוסיף כי מים הם מצרך יסוד, אך העברת הפיקוח והאספקה לצרכן מהרשויות המקומיות לתאגידים ייקרה אותו מאד. הוא אף מתח ביקורת על היעדרות נציג משרד ראש הממשלה מהדיון. צבי ורטיקובסקי, המשנה למנכל מבקר המדינה ציין כי "חשוב שמשק המים יתנהל כמשק סגור, אך חלק מהעלויות לא מוצדקות. אם לא יחייבו את הצרכנים בדברים שאינם המחיר הריאלי של המים, ניתן להוזיל משמעותית את המחיר לצרכן".

אלכסנדר קושניר, מנהל רשות המים אמר בדיון כי הופעל נוהל-מהיר להנחות לנכים ורוב הזכאים כבר נהנים מההטבה זו. זאת, לדבריו, בהתאם לתקציב שיוקצה לרשות.

"המטרה שלנו הוא שרות מעולה במחיר מינימלי. כוונתנו לצמצם את מספר התאגידים מ-55 ל 13 יאפשר להוריד מחיר המים בכ5%, אך בינתיים פעולתנו בעניין נתקלת בהתנגדות עזה". קושניר ציין עם-זאת כי לא ניתן להתעלם מהעובדה שהשירות לצרכן ואיכות המים עלו מאז הקמת התאגידים. הוא הוסיף כי רם בלינקוב, לשעבר ראש אגף התקציבים באוצר, מוביל ברשות המים וועדה להפחתת המחיר, והוא מקווה כי עד סוף שנת 2013 יופחת לצרכן היקף העלויות, הן זה המועבר לתאגידים והן המועבר לחברת "מקורות".

ראש עירית קריית אונו יוסי נשרי תקף את התאגידים ואמר כי "ארבע אנשים בעירייה יודעים לטפל במשק המים ולא צריך את המפלצת הזו ששמה תאגיד. המים שייכים בחוק לאזרחי ישראל ולא ניתן למוסרם לגורמים פרטיים. ההכנסות צריכות להיכנס בעיריות לקרן ייעודית לטיפול במים וביוב, וכך ניתן להוריד 15-20 אחוז מהמחיר".

חזי ליפשיץ סמנכ"ל משרד האנרגיה והמים אמר כי השר הנכנס סילבן שלום, מקיים מספר רב של ישיבות כדי למזג תאגידים ולהפחית את המחיר לצרכן. נציגת משרד האוצר, עדי חכמון, אמרה כי הגדירו אוכלוסיות הזוכות להנחה, ולשם כך נתונים 55 מיליון ₪. מעולם לא היה פטור מע"מ על מים אך בפועל בגלל שהעירייה היא מלכ"ר היא לא גבתה זו. לטענתה, מחירי המים עלו בגלל מחירי האנרגיה ומתקני ההתפלה, ולדבריה- משרד האוצר מתנגד לצמצום התאגידים. ח"כ מיקי רוזנטל (העבודה) השיב כי צריך לבטל את כל התאגידים ולהחזיר את הטיפול לעיריות, ובהמשך דרש להורדת מחיר המים לאלתר.

ח"כ אורי מקלב (יהדות התורה) טען כי "מחירי המים היקרים הם ממחוללי המחאה החברתית, האזרח מסבסד בכחצי מיליארד ₪ את החקלאי. אינני נגד סבסוד חקלאים – אך המדינה היא שצריכה לסבסד אותם ולא האזרחים. התקלות החוזרות ונשנות במוני המים, והמחיר אותו נאלצים לשלם התושבים בגין צריכה משותפת, מביאה לחוסר אימון צרכני ולמירמור של האזרחים. בשונה מחשמל או מבזק, כאן צרכני המים מרגישים שמרמים אותם".

גם ח"כ רות קלדרון (יש עתיד) הדגישה כי "לא צריך להיות רווח על המים שהאזרח משלם".
מים מחירים צרכן מקורות מחאה

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}