ט' טבת התשפ"ה
09.01.2025
הנגיף והפוליטיקה במוקד

סקר מקיף: למרות שבנט הוא ראש הממשלה, לפיד האיש החזק

מדד הקול הישראלי החודשי של מרכז ויטרבי מגלה: לפיד נתפס כאיש החזק בממשלה, רה"מ בנט ניצב במקום השני. ובמקום השלישי- עבאס | החשש מנגיף הקורונה עולה; רק 7% מהציבור בטוחים כי יסעו לחו"ל בקיץ הקרוב | ומה עם הוצאות מעונו של נתניהו?

סקר מקיף: למרות שבנט הוא ראש הממשלה, לפיד האיש החזק
יאיר לפיד ונפתלי בנט צילום: אוליביה פיטוסי, פלאש 90

מנתוני מדד הקול הישראלי החודשי של מרכז ויטרבי לחקר דעת קהל ומדיניות במכון הישראלי לדמוקרטיה שהתפרסם אתמול (ראשון) עולה כי הציבור הישראלי חצוי בשאלה אם הממשלה החדשה תחזיק מעמד לפחות שנה. כמו כן, מעל למחצית הישראלים סומכים על הממשלה החדשה שתדע להתמודד עם התפרצות ממשית של נגיף הקורונה.

מדד הקול הישראלי נערך אחת לחודש במטרה לעמוד על עמדות הציבור בנושאים החברתיים-פוליטיים העומדים על סדר היום. המדד נערך על ידי פרופ' תמר הרמן וד"ר אור ענבי, ומבוסס על מדגם ארצי מייצג (760 מרואיינים) של כלל האוכלוסייה הבוגרת בישראל בגילאי 18 ומעלה. טעות הדגימה המרבית לכלל המדגם היא 3.59%.

מעיקרי הממצאים של החודש האחרון עולה כי שיעור הישראלים הגבוה ביותר (26%) רואה בשר החוץ וראש הממשלה החילופי יאיר לפיד את ה"איש החזק" בממשלה. במקום השני ראש הממשלה נפתלי בנט (19%) ובמקום השלישי- ח"כ מנסור עבאס (11%).

בקרב מצביעי 6 מפלגות לפיד מצטייר כדמות החזקה בממשלה (עבודה, מרצ, כחול לבן, יש עתיד, הרשימה המשותפת ורע"ם). עבאס נתפס כך על ידי מצביעי 4 מפלגות (הציונות הדתית, הליכוד, ש"ס ויהדות התורה), בנט נתפס כ"איש החזק" על די מצביעי ימינה ותקווה חדשה, וליברמן בקרב מצביעי ישראל ביתנו.

בנוסף, 46% מהציבור הישראלי צופים שהממשלה החדשה תחזיק מעמד לפחות שנה, לעומת 45% שחושבים כי הסיכויים לכך נמוכים. רוב בקרב מצביעי מפלגות הקואליציה סבורים כי תוחלת החיים של הממשלה החדשה היא מעבר לשנה, למעט ימינה ורע"ם.

כמו המצב הפוליטי הרעוע, גם כך התחושות בעקבות ההתפרצות של נגיף קורונה עמדה במוקד המדד, לפיו ניכרת עלייה במידת החשש להידבק בנגיף הקורונה, מ-28% שחששו להידבק בחודש מרץ האחרון (הנתון הנמוך ביותר מפרוץ המגפה) ל-42% כיום. רמת החשש הנמוכה ביותר היא בקרב חרדים (15%), ללא הבדלים של ממש בין יהודים לערבים.

רוב קטן (54%) בציבור הישראלי סומך על הממשלה החדשה שתתמודד בצורה טובה אם תהיה התפרצות ממשית של נגיף הקורונה בעתיד הנראה לעין. פילוח התשובות לפי ההצבעה בבחירות האחרונות לכנסת מעלה כי רוב מצביעי מפלגות הקואליציה סומכים על הממשלה לעומת מיעוט ממצביעי מפלגות האופוזיציה. חריגים בתמונה זו הם מצביעי הרשימה המשותפת, שגם מקרבם יש רוב הסומכים על הממשלה.

מתכננים חופשה בחו"ל? ככל הנראה על רקע המידע בדבר התפשטות וריאנט דלתא של נגיף הקורונה, רק 7% מהישראלים בטוחים כי יטוסו הקיץ לחו"ל, ועוד 14% תכננו לטוס אך עדיין מתלבטים, אחוז דומה תכנן וביטל, וכשני שליש כלל לא תכננו לטוס השנה לחו"ל. בציבור היהודי נמצאו הבדלים בין קבוצות הגיל השונות: כמחצית מהצעירים (גילאי 18-24) ציינו כי יטוסו לחו"ל בקיץ או שהם עדיין מתלבטים, לעומת 5% בלבד מהמבוגרים (גילאי 65 ומעלה).

גם יחסי החוץ שתחת ניהולו של האיש החזק נבחנו במדד: שיעור הישראלים הסבורים כי ישראל איננה יכולה לסמוך על הבטחתו של הנשיא ביידן כי כל עוד הוא מכהן כנשיא לא ייתן לאיראן לפתח נשק גרעיני (50.5%) עולה על שיעור אלה החושבים כי ניתן לסמוך על הבטחה זאת ()39%. הפערים בין המחנות הפוליטיים בקרב הציבור היהודי גדולים - בשמאל רוב (61%) סבורים שאפשר לסמוך על הבטחתו של ביידן, במרכז כמחצית (52%) ובימין מיעוט בלבד (24.5%).

וכיצד יושפע מעמדה הבינלאומי של ישראל בעקבות החלפת הממשלה? גם כאן הציבור חלוק- 41.5% סבורים שמצבה ישתפר, לעומת 37% שחושבים שהמצב דווקא ידרדר. החלוקה למצביעי הקואליציה-אופוזיציה רלוונטית כאן- 60% ממי שהצביעו למפלגות הקואליציה חושבים שהמצב השתפר, ואילו 63% ממי שהצביעו למפלגות האופוזיציה – שהמצב ידרדר.

עוד עולה מנתוני המדד כי כשלושה רבעים מהישראלים חושבים שדרישתו של יו"ר האופוזיציה, ח"כ בנימין נתניהו שמפלגת הליכוד תממן את הוצאות מעונו הפרטי בירושלים אינה מוצדקת. כך חושבים גם כמחצית (49%) ממי שהצביעו למפלגת הליכוד בבחירות האחרונות, ושיעור דומה ממצביעי ש"ס (48%), בקרב מצביעי הציונות הדתית ויהדות התורה המספרים גבוהים יותר (63% ו-62% בהתאמה).

מדד הקול הישראלי יוני 2021 נערך על-ידי מרכז ויטרבי לחקר דעת קהל והמדיניות במכון הישראלי לדמוקרטיה. בסקר, שנערך באינטרנט ובטלפון (השלמות של קבוצות שאינן מיוצגות כראוי במרשתת) בין התאריכים 1-4/7/2021, רואיינו 606 איש ואשה בשפה העברית ו-155 בשפה הערבית, המהווים מדגם ארצי מייצג של כלל האוכלוסייה הבוגרת בישראל בגילאי 18 ומעלה. טעות הדגימה המרבית לכלל המדגם 3.59%± ברמת ביטחון של 95%. עבודת השדה בוצעה על ידי מכון מדגם.

נפתלי בנט יאיר לפיד קורונה מדד

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}