י"א טבת התשפ"ה
11.01.2025

הפעם לא היה לו עוגן הצלה

דייג שהעלה בחכתו עוגן עתיק מברזל שקרע את חכתו, תכנן למכורו לסוחרי ברזל להתכה, כדי לכסות את הוצאות הנזק של רשת הדייג. מידע מודיעני שהגיע לרשות העתיקות הצליח להציל את העוגן דקות לפני התכתו

הפעם לא היה לו עוגן הצלה

בעקבות מידע מודיעיני ופעילות סמויה שביצעו מפקחי היחידה למניעת שוד ברשות העתיקות, נתפס ביום ב' עוגן עתיק שהוצא מהים על-ידי בעל ספינת מיכמורת מאזור הצפון. החשוד, שמשה את העוגן הענק מהים, תכנן למכור אותו לסוחרי מתכת - להתכה.

מרשות העתיקות נמסר שמדובר בעוגן מהתקופה הצלבנית (המאות 12-13), הנמצא במצב השתמרות מעולה וגודלו גדול מאוד - אורכו כ-4 מ', ומשקלו כ-800 קילוגרם. עוגנים מסוג זה שנמצא, היו בשימוש ספינות סוחר גדולות מתקופת ימי הביניים ועד לעת החדשה.

בארץ נמצאו בעבר עוגנים דומים באזור ראש הכרמל, ומול חופי חיפה ויפו.

לפני מספר ימים הגיע ליחידה למניעת שוד עתיקות דיווח, דרך תיבת הקשר באתר האינטרנט של הרשות, לפיו ספינת מכמורת מצאה את העוגן מול חופי חיפה. כתוצאה מחקירה של מפקחי היחידה למניעת שוד עתיקות נחשפה זהותו של החשוד - בעל ספינת מכמורת, העוגנת במעגן הדייג בנמל הקישון. החשוד אותר ונחקר תחת אזהרה.

במסגרת חקירתו, טען החשוד שמצא את העוגן באקראי במהלך דייג: העוגן עלה ברשת הספינה וגרם לרשת נזק חמור, ולדבריו, על מנת לכסות את הוצאותיו, בחר לנסות למכור את העוגן ולא לדווח על המצאו לרשות העתיקות.

העוגן העתיק הועבר למשמרת במעבדות רשות העתיקות. בימים הקרובים יחל תהליך טיפול למניעת התפוררותו וייצוב מצבו, מתוך כוונה להציגו לציבור הרחב בתצוגה בעתיד.

ניר דיסטלפלד, מהיחידה למניעת שוד ברשות העתיקות: "בעלי ספינות מכמורת רבים מעלים ברשתות ממצא ארכיאולוגי בעל חשיבות רבה, שלצערינו הרב, נפגם ברגע שהוא נעקר ממקומו - ואולם על ידי שיתוף פעולה נכון, עדיין ניתן להציל מידע ארכיאולוגי חשוב הקשור בממצאים. אנו מדגישים שעל פי חוק, חייב כל אדם שמוצא או מגלה עתיקות באקראי, לדווח על המציאה לרשות העתיקות".
תורה

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}