י"א טבת התשפ"ה
11.01.2025
הבידוד בבתי האבות 

בעקבות הקורונה: מעל 10000 מקרי דיכאון ונסיגה קוגניטיבית אצל קשישים

יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ עפר שלח, אמר בדיון מיוחד שעסק במצוקת הקשישים בעקבות משבר הקורונה כי "אנחנו חצי שנה בתוך המשבר, ועובד זר אחד לא הגיע לטובת בתי האבות - יש מחסור של 40% בעובדים הקיימים"

בעקבות הקורונה: מעל 10000 מקרי דיכאון ונסיגה קוגניטיבית אצל קשישים
קשישים בבית אבות. אילוסטרציה צילום: מרים אלסטר, פלאש 90

הוועדה לענייני ביקורת המדינה בראשות ח"כ עפר שלח, קיימה היום דיון בעקבות נתוני התחלואה בנגיף הקורונה הגבוהים בבתי האבות ובידוד הקשישים שבעקבות זה. בוועדה הוצג דו"ח מבקר המדינה על טיפול המוסדות בקשישים השוהים בביתם. יו"ר הוועדה, ח"כ עפר שלח אמר בדיון כי "נושא בתי האבות הוא נושא מרכזי ומורכב בתוך משבר הקורונה. מהדיון הבוקר בוועדה, אנחנו לא רואים את ריכוז המאמצים שנדרש לזה. אנחנו חצי שנה בתוך המשבר, ועובד זר אחד לא הגיע לטובת בתי האבות - יש מחסור של 40% בעובדים הקיימים".

"עוד עולה מהדיון בוועדה", הוסיף שלח, "שמעט מאוד זז ברמה המעשית. אולי עושים יותר בדיקות וזה מאוד חשוב, אבל גם כאן נדרשת ההבנה שהמשבר הזה ילווה אותנו הרבה מאוד זמן וצריך לנהל בהקדם דיאלוג משמעותי עם המשפחות - שהם חלק מהצוות המטפל בגלל ההשלכות הפסיכולוגיות הקשות של סוגיית הבידוד, והתחושה של האנשים בתוך המערכת היא שאין מספיק תוצאות בשטח. אנחנו לא נניח לנושא מכיוון שזה נושא מרכזי בטיפול במשבר הקורונה".

בדיון הוצג דו"ח המבקר שבו עולה כי הביטוח לאומי לא מימש את אחריותו הכוללת להבטחת איכות הטיפול הביתי. לגישתו של בט"ל, יש לו אחריות כוללת על ביצוע החוק, אולם אין לו סמכות אכיפה על השותפים לביצועו. וכן שמעל 50% משעות הטיפול הביתי שקיבלו הקשישים הסיעודיים ברמות התלות הגבוהות ניתנו על ידי מטפלות שלא קיבלו הכשרה מקצועית

ד"ר אירית לסקר, ראש אגף גריאטריה במשרד הבריאות, אמרה בדיון כי מרבית המטופלים מאומתי קורונה, לא נשארים במוסדות. לדבריה, "כיום יש קרוב ל400 מאומתי קורונה במחלקות קורונה במערך גריאטרי. אנחנו נערכים ל-1000 מיטות בבתי חולים גריאטרים.

מעבר לזה שיש בכל מקום איש צוו מאומת, יש דיגום סקר שמוביל אותו להשתדל לדגום את מרבית אנשי הצוות שנמצאים אחת לתקופה ודרך זה לקטוע את שרשרת ההדבקה. אני עוד לא יודעת לומר אם זה מצליח או לא אבל זה התהליך".

ד"ר אוריין יצחק, מייסד עמותת משפחות הקשישים, אמר בדיון שבכל מה שקשור למצב הקשישים הסעודיים ההידרדרות שלהם ניכרת בשל הנתק הארוך בינם לבין בני משפחתם שעומד היום על 160 יום. לדבריו,  "הנזק הוא קוגניטיבי, פיזי ונפשי ברמה האישית. סבתי הפסיקה לזהות אותי".

"מאז שפרופסור גמזו הגיע לתפקידו" הוא מוסיף, "אנחנו רואים זיוף בנתונים. שאנחנו כן מקבלים נתונים מקבלים אותם בזיוף, וזה מה שמונגש לציבור. בגל הראשון היו פחות התפרצויות, פחות נפטרים. ועכשיו למרות מערכת הדיגום החדשה של פרופסור מיימיון רואים יותר התפרצויות מתגלגלות מאשר התפרצויות רגילות. איך מגיעים להתפרצויות של עשרות מתים? ברגע שעברנו למעבדת my heritage במשך שבועיים היא מסרה תוצרות חיוביים אחרי חודשים. זה אומר שצוותים הדביקו קשישים כל הזמן הזה".

רון עוזרי , יו"ר איגוד בתי אבות אמר: "זמן מתן התשובה לבדיקות השתפר ולרוב ניתן תוך יומיים וזה שיפור מ-4 -3 ימים אבל עדיין לא 24 שעות כדי שנוכל לעצור את ההתפרצויות. מנסים במטה אבות ואימהות לשפר את משך זמן מתן התשובה. בגל הראשון דרשנו לבצע בדיקות והממשלה טענה שאנחנו לא מקצועיים בנושא. היום מאמצים את הגישה שלנו שפעם בשבוע עושים בדיקות ויש מקרים שהצליחו למנוע ולעצור דייר ומטפל שהיו חולים בקורונה.

בנושא ביקורים של בני משפחה, אמר עוזרי כי כל מבקר יכול לפחות פעם בשבוע לבקר. אם אני יודע על מישהו שלא מאפשר ביקורים אני מתקשר אליו. "מודדים אותי רק על הקורונה. זה בסוף הטבלאות. אבל אני יודע כרופא שאסור לי להתמקד רק בקורונה ושהנזקים לא מקורונה יותר חמורים. בני משפחה שנמצאים במוסד יכולים לראות מה קורה. לא יכול להיות מצב שמנתקים בן משפחה מהקשיש. אם נסיבות של חרדה ופחדים אני תמיד אומר תפתח. אני מקיים שיחות עם זום כל הזמן עם בני משפחה".

משה נקש, רשות האוכלוסין: "יש החלטת ממשלה על הקצאת 2500 עובדים זרים למוסדות ממשלתיים. אנחנו במשא ומתן עם כמה מדינות במקביל כדי לקדם את הנושא באמצעות הסכמים בילטרליים. קיים מאמץ של מספר משרדים ממשלתיים משרד החוץ הבריאות העבודה והרווחה. עדיין לא הגיעו עובדים זרים לבתי האבות. אנחנו מקווים להביא את העובדים הזרים עוד השנה כל עוד זה תלוי ברשות האוכלוסין אנו רצים על כל התקנות. חלק מהמדינות שאנו מדברים איתם הן מדינות ירוקות וזה יכול לעזור לקדם את הנושא. מבחינת המטפלים בסיעוד ביתי מעט מאוד עובדים עזבו ונתנו הארכה גורפת של הרישיונות והיתרי ההעסקה".

דוד אוחנה, נציג פורום של מחלקות סיעודיות בבתי האבות: "יש מצב מזעזע שמי שאחראי לו הוא משרד הבריאות על בית אבות שמנסה לסלק אנשים ממחלקה סיעודית והם עושים זאת באמתלה של שיפוץ ואף אחד מהדיירים לא מסכים לעבור והם מנסים לכפות מעבר".

קורונה בתי אבות

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}