י' טבת התשפ"ה
10.01.2025

החרדים התפלגו: 'חוק הגולן' עבר

החוק המחייב משאל עם לפני פינוי הגולן להסכם שלום, מגיע אל הכנסת ויוצר קרע בתוך הסיעה החרדית • 'דגל התורה' נמנעה בהצבעה:"מחר יעשו משאל על גיוס בני ישיבות". אגודת ישראל תמכה • כל הפרטים

סגן השר יעקב ליצמן במשכן הכנסת. צילום: יעקב נחומי
סגן השר יעקב ליצמן במשכן הכנסת. צילום: יעקב נחומי

החוק ליישום משאל עם לגבי ויתורים ברמת הגולן, יצא בשעות הצהריים לדרכו בכנסת, לאחר שעבר את כל המשוכות של ועדת השרים לענייני חקיקה.

החוק, שגורם למתח רב במסדרונות הכנסת, הביא לרבים ממפלגת העבודה לחפש קיזוזים, על מנת לא להשתתף בישיבת הכנסת. מי שמטפל במטעם המשלה בחוק, ח"כ יריב לוין, הודיע כי הוא דורש התיצבות מלאה של כל שרי העבודה בהצבעה, ללא כל תירוץ.

בסיעת קדימה הוכרז חופש הצבעה, אך שם דורשים הצבעה שמית, כדי להביך את שרי העבודה שלא צפויים להשתתף בישיבה, אלא אם כן תהפוך זו להצבעת אי אמון בממשלה.

אך בעוד הזרקורים התקשורתיים מופנים אל עבר הסיעות הגדולות, מתחוללת לה דרמה לא פחותה בסיעת 'יהדות התורה'.

כידוע, הסיעות החרדיות התנגדו תמיד לחוק משאל העם. הסיעות החרדיות חוששות, כי בעתיד מישהו עלול לבקש עריכת משאל עם בשאלת גיוס בחורי ישיבות או תחבורה ציבורית בשבת, מה שיגרום לביטול הססטוס-קוו שנבנה בעמל רב.

בשעות האחרונות, הוחלט להפוך את ההצבעה על משאל העם להצבעת אימון בממשלה, מה שמחייב את חברי הקואלציה להשתתף בישיבה ולהצביע בעד החוק.

יו"ר מפלגת העבודה ושר הביטחון, אהוד ברק, הודיע כי הוא מתנגד לחוק משאל העם על רמת הגולן, אך אם ההצבעה היום (ד) תהפוך להצעת אי אמון, יאלצו שרי העבודה להצביע עם הממשלה. "החוק המוצע למשאל עם אינו דרוש משתי סיבות – הוא מטיל אילוצים מיותרים על ראש הממשלה בבואו לנהל משא ומתן עם סוריה ויוצר רושם מוטעה בעולם כי ישראל סרבנית שלום", אמר ברק.

ומה יעשו הסיעות החרדיות? ש"ס צפויה להצביע פה אחד לטובת החוק, ולהצביע אמון בממשלה. אך, כרגיל, הסיעה המעניינת ביותר היא סיעת 'יהדות התורה'.

בישיבה שנערכה הבוקר בין חברי הסיעה, הוחלט לפצל את הקולות. חברי סיעת 'דגל התורה', ימנעו בהצבעה. כידוע, גדולי ישראל המכוונים את דרכה של 'דגל התורה', יצאו בנחרצות נגד הרעיון של קיום משאל עם, עקב האסון שטומנת בחובה הצעת החוק בעתיד.

חברי סיעת 'אגודת ישראל', שנחשבים לימניים יותר, ולכאלו שמביעים עמדה גם בנושאים מדיניים, יצביעו בעד החוק ובעד הממשלה.

ההצבעה שעברה בסופו של דבר ברוב של 68 תומכים, ולא הייתה הצבעת אי אמון, עברה בתמיכתם של חברי 'אגודת ישראל', שמשום מה החליטו להצביע בעד החוק, למרות ההתנגדות העקרונית של המפלגה במשך כל השנים לערוך משאלי עם.

סיעת 'דגל התורה' לא השתתפה בהצבעה, וחברי הכנסת משה גפני ואורי מקלב יצעאו בהפגנתיות מהאולם לפני שהוכרז שמם. דובר יו"ר ועדת הכספים, ירח טוקר, הסביר דקות לאחר מכן: "אנחנו תמיד היינו נגד משאלי עם. לא ייתכן שנתרגל למשאלי עם שיפגעו בסופו של דבר בסטטוס קוו ובציבור החרדי".
תורה

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 14 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}