י"א טבת התשפ"ה
11.01.2025
יסייע לצוותי הרפואה

ביה"ח רמב"ם מציג: 'כספומט תרופות' רובוטי

במרכז הרפואי רמב"ם השיקו מערכת חדשנית המאפשרת לצוותים הרפואיים לקבל את התרופות באמצעות מערכת רובוטית. צפו איך פועל ה'כספומט' החדש

ביה"ח רמב"ם מציג: 'כספומט תרופות' רובוטי
הרובוט צילום: רמב"ם

בלי מגע יד אדם ובלי טעויות: שירות חדש בבית המרקחת של רמב"ם מאפשר לצוותי מחלקות האשפוז ויחידות הטיפול השונות במרכז הרפואי לעשות שימוש במערכת רובוטית חדשנית לטובת הנפקת תרופות עבור מטופלי המחלקה, בשליטה מרחוק, 24 שעות בימה, 7 ימים בשבוע.

השירות החדש, מעין "כספומט" רפואי, מתאפשר הודות להטמעת ממשק ממוחשב המקשר בין התכנה הלוגיסטית הפועלת בבית החולים לבין זו המפעילה את המערכת הרובוטית בבית המרקחת. פיתוח ממשק החיבור בין התוכנות השונות הצריך עבודה משותפת בין צוות רמב"ם לצוותים נוספים בישראל ובפינלנד, פעילות אשר בימים אלה הפכה לאתגר.

עם הפעלת השירות החדש במסגרת פעילות בית המרקחת של רמב"ם, צופים בבית החולים כי השיטה תחסוך באופן משמעותי את זמני ההמתנה להנפקת תרופות עבור מטופלי בית החולים בכ-60% ואף יותר בחלק מהיחידות, ולאפשר לצוותים הרפואיים לבצע את עבודתם בצורה טובה ומהירה יותר.

הרובוט משמש כרוקח

"התהליך החדש מייעל את אופן העבודה בין צוותי היחידות השונות לרוקחי בית המרקחת", מסביר יריב בן-דוד מאגף התכנון והתפעול של ביה"ח, שמנהל את הפרויקט והוא מספר כי "הכל נעשה ללא מגע אדם, כאשר האינטראקציה בין הגורמים השונים מתקיימת דרך המערכת הממוחשבת. מדובר בקפיצת מדרגה בעבודת בית המרקחת שלנו".

אל הדברים מצטרפת לימור איזנבוד, מנהלת שירותי הרוקחות ברמב"ם, שמציינת כי השימוש במחשוב פעולות בית המרקחת מתורגם בסופו של דבר להשקעה במטופל: "יותר מהר, יותר יעיל, בפחות זמן – זו הנוסחה. מרגע שהצוות הרפואי וצוות הרוקחים מצמצמים את הזמן המושקע בפעולות טכניות, הם יכולים לנתב אותו להשקעה באיכות הטיפול וזו המטרה העיקרית שלנו בסופו של דבר".

המערכת הרובוטית הפועלת בבית המרקחת של רמב"ם, הנחשבת לאחת המתקדמות מסוגה, נחנכה לפני מספר חודשים, והיא משמשת לאכסון והנפקה של עשרות אלפי תרופות עבור כלל מחלקות בית החולים, בזמן קצר וביעילות מרבית, מסביב לשעון.

מדובר במערכת הגדולה ביותר ובעלת נפח האחסון הגדול ביותר בארץ. בתפוקת עבודה של 24/7, ובעזרתם של שלוש הזרועות הרובוטיות של המערכת ו - 28 מטרים של מסועים חשמליים, המערכת מסוגלת לבצע במהירות רבה מיון תרופות ארוזות, סידורן על מדפים על פי חישוב שהמערכת מבצעת וליקוט של התרופות לפי צורך.

המערכת המתוחכמת מתפרסת על פני שטח של 44 מ"ר וגובהה 2.5 מ'. הקמתה ברמב"ם חייבה עבודות בינוי שכללו יצירת חלל אחסון והתאמת תשתיות. המערכת מיוצרת ע"י חברת ניו אייקון הפינית ונרכשה מחברת גוטקט הישראלית, כאשר לצורך הרכבת והתקנת המערכת ברמב"ם הוטסו צוות מתקינים מיומן מפינלנד.

למערכת יכולת אחסון של 67,000 אריזות והיא בנויה משתי יחידות אחסון מקבילות - לכל אחת מהן יש יכולת עבודה עצמאית ללא תלות בשנייה. החלוקה הזו מאפשרת למערכת לבצע במקביל הן קליטת אריזות למלאי וכן הוצאת הזמנות ניפוק שונות, כאשר המערכת מסוגלת לנפק 1,800 אריזות ולקלוט 400 אריזות בשעה. במערכת מותקנים אמצעים לבקרת טמפ' ולחות המאפשרים ניטור איכות האחסון של התרופות ובקרה עליהם.

תהליך האחסון כולל: רישום המלאי הנכנס , פריסתו בצורה חופשית על מסוע, מיון וסידור תרופות אוטומטית על גבי מדפי יחידות האחסון באופן בו כל אריזת תרופה מזוהה ונרשמת ומיקומה מנוהל. הודות לתהליך המחשוב, המערכת פועלת למעשה עם 'אפס תקלות' בכל הנוגע להנפקת התרופות. תהליך הניפוק כולל ביצוע הזמנה ממלאי המערכת, ליקוטו האוטומטי וניפוקו לאחת מארבע נקודות יציאה אפשריות: דלפק שירות, הזמנה מרוכזת לפתח שרות במערכת, הזמנה ארוזה בארגזים וכאמור-אפשרות ה"כספומט" החדשה המספקת את התרופה ישירות לרופא.

איך זה עובד? צפו ותופתעו:
https://youtu.be/lqUdKYutfxk
צילום ווידאו וסטילס: הקריה הרפואית רמב"ם.

 

בית החולים רמב"ם

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}