י' טבת התשפ"ה
10.01.2025
בעקבות הירצחו של עמית הי"ד

נפגעתם מ'טרור האבנים'? ארגון 'חוננו' מחפש אתכם

מלחמה בטרור האבנים: בארגון 'חוננו' קוראים לאזרחים שהותקפו באבנים על-ידי ערבים לפנות אליהם ע"מ להעמיד המחבלים לדין • "כל אירוע כזה הוא ניסיון לרצוח, אך לצערנו מערכת הביטחון והאכיפה לא מתייחסת כך לאירועים הללו"

נפגעתם מ'טרור האבנים'? ארגון 'חוננו' מחפש אתכם
אילוסטרציה צילום: Kobi Gideon / FLASH90

בארגון 'חוננו' יוצאים למלחמה בטרור האבנים ומבקשים מכל מי שעבר פיגוע אבנים או בקבוקי תבערה, לפנות למוקד הארגון כדי להביא את המחבלים לדין. עד היום ברובן המוחלט של זריקות האבנים ובקבוקי התבערה לא נתפסו הזורקים, ובחוננו מקווים להוביל שינוי בנושא. 

מדובר בסוגיה בה עוסקים בחוננו זה מספר שנים, כאשר רובן המוחלט של התלונות על זריקות האבנים נסגרות בשל הסיבה 'עבריין לא נודע'. כדי להביא את המחבלים לדין פרסמו בחוננו הדרכה לתושבי יו"ש ולנוסעים בכבישיו, כיצד לפעול מרגע זריקת האבן, דרך הגשת התלונה ומעקב אחריה עד להבאת המחבלים למיצוי הדין.

הדרכה לנפגעים מפיגועי טרור האבנים

נושא זריקות האבנים עלה לכותרות השבוע בעקבות הירצחו של החייל עמית בן יגאל הי"ד מאבן שנזרקה לעברו על ידי מחבל בכפר סמוך לג'נין. 

בחוננו חשפו לפני מספר חודשים כי רובן המוחלט של התלונות שהוגשו למשטרה בגין זריקות אבנים ובקבוקי תבערה נסגרות תוך ימים ספורים, ולעתים באותו יום, וזאת ללא פעולות חקירה או ניסיונות למציאת המחבלים. סיבת סגירת התיק הנפוצה היא 'על"נ – עבריין לא נודע'. המחדל, כך הם מסבירים, נובע בין השאר מנתק הקיים בין מערכות האכיפה, השב"כ המשטרה והצבא, כך שחקירות מקרי זריקות אבנים מתנהלות ללא קשר לתלונות האזרחים.

רק בשנת 2017 דווח על כ 6,000 אירועי זריקות אבנים ובקת"ב על רכבים בכבישי יו"ש, אולם רק 15% מהם הגיעו לכדי הגשת כתב אישום בבתי המשפט. לפי חוננו "כשילד ערבי קם בבוקר והולך לכסח רכב של יהודים באבנים, הוא לא חושש שיחפשו אותו, שיעצרו אותו, שיחקרו אותו ובטח שלא יעמידו אותו לדין".

כדי להתגבר על המחדל מפרסמים היום בארגון הדרכה לנוסעים בכבישי יו"ש, כיצד יש לנהוג בעת פיגוע אבנים ובקבוקי תבערה. ראשית, יש לחייג למוקד הביטחוני המקומי ולהזעיק עזרה. לאחר מכן מומלץ לרשום את כל הממצאים באירוע, החל מהמיקום המדויק של זריקת האבן, דרך הכיוון ממנו הגיעו המחבלים ולאן נמלטו ועד צבע בגדי המחבלים ומצלמות אבטחה ורכב הנמצאות באזור. כל הפרטים הללו יעזרו למשטרה לאתר את המחבלים ולהביאם לדין.

בנוסף, ממליצים בארגון לצלם את השטח, את האבנים ואת הפגיעה ברכב. עם כל הממצאים והפרטים יש לגשת לתחנת המשטרה הקרובה ולהגיש תלונה. לאחר מכן ניתן לפנות לארגון חוננו ועורכי הדין של הארגון יבצעו מעקב מסודר אחרי התלונה ויוודאו שהמשטרה עושה את עבודתה נאמנה.

שמואל מידד מנכ"ל חוננו מסר "ברחבי הארץ מתרחשים מדי שנה אלפי אירועים של ידוי אבנים ובקת"בים לעבר אזרחים, חיילים ושוטרים. כל אירוע כזה הוא ניסיון לרצוח, אך לצערנו מערכת הביטחון והאכיפה לא מתייחסת כך לאירועים הללו.

בשנים האחרונות אנחנו מלווים אזרחים רבים שמתלוננים במשטרה בעקבות פגיעה שספגו בפיגועי אבנים או בקת"בים אך פניהם מושבות ריקם - המשטרה סוגרת בקביעות את תיק החקירה בתוך יממה או שתיים בעילה של 'ע.ל.נ. - עבריין לא נודע'. אדם שנפגע מאבנים רק כי הוא יהודי לא יזכה לראות טיפול וענישה של מי שתקף אותו".

מידד הזמין את הנוסעים בכבישי יו"ש לפנות לעזרת הארגון "הזכות הבסיסית שמוקנית לכל נשדד ולכל נאנסת להגדרה החוקית "נפגע עבירה" שזכאי לראות את הדין והצדק נעשים לפושעים שפגעו בהם לא ניתנת לאזרח ישראלי כשהוא מותקף ע"י האויב. עורכי הדין של המחלקה האזרחית שלנו ייצגו את הנפגעים מול הפושעים ומול מי שאמור לטפל בהם ואינו עושה את זה כמו שצריך".

טרור האבנים

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו טרם התפרסמו תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}