י' טבת התשפ"ה
10.01.2025
עלול לגרום לנזק בלתי הפיך

במשרד החינוך מתריעים מאתגר הקפיצה שכובש את הרשת

אפליקציית הטיק טוק שנכנסה לחיינו באחרונה, הופכת למסוכנת. כאשר ילדים המעוניינים להרשים את חבריהם, מתעדים את עצמם מבצעים אתגרים מסוכנים | במשרד החינוך ובמשטרה קוראים להורים להזהיר גדולים על הקטנים

במשרד החינוך מתריעים מאתגר הקפיצה שכובש את הרשת
טלפון חכם צילום: unsplash

על רקע הפצת סרטוני טיק טוק והאתגר החדש, "אתגר הקפיצה" של קפיצה והפלת ילדים, יוצא משרד החינוך בהמלצה לבתי הספר לקיים שיחות הסברה על הסכנות שבאתגר זה.

מדובר בתרגיל מסוכן שנפוץ לאחרונה בקרב בני נוער, במסגרתו נעמדים שלושה נערים, כולם קופצים באוויר - והשניים מימין ושמאל - מנסים באמצעות רגליהם להפיל את העומד האמצעי שמאבד לרוב את שיווי משקלו. מה שמסוכן הוא כי הנפילה אינה מבוקרת ובמספר מקרים נפגעו נערים ונערות וסבלו מחבלות בראש, בגב ועוד.

נער בן 17 שנפגע בתרגיל זה, אושפז בשבוע שעבר בבית החולים שערי צדק בירושלים לאחר שסבל מפרכוסים ומחבלת ראש קשה. "בתשאול שלו, גילינו כי הוא השתתף באתגר טיק טוק שבמהלכו תוך כדי קפיצה מעיפים לו את הרגלים קדימה והוא עף אחורה - והוא נחבל בראש ובגב בצורה קשה" אמר ד"ר גיורא וייזר, מנהל חדר המיון בשערי צדק. "חשוב להבין שהתרגיל יכול היה לגרום לחבלה משמעותית ביותר ולנזק בלתי הפיך. מורים והורים חייבים לאסור על ילדים לבצע אותו. התרגיל בפירוש יכול לגרום לאסון".

המטה הלאומי להגנה על ילדים ברשת 105 מבקש להביא לידיעת ההורים כי בימים האחרונים אנו עדים להתגברות תופעת הפצת סרטונים בהם מחקים בני הנוער משחק מסוכן ומעלים את הסרטון לרשתות החברתיות.

"אנו קוראים להורים לגלות מעורבות ואחריות בפעילות הילדים ברשת, לשוחח עמם ולוודא כי הם מבינים את הסכנה הטמונה במשחקים מסוג זה. אנו מבקשים מהילדים להימנע מלקחת חלק בפעילות המסוכנת ולהימנע מהפצת סרטונים שכאלו שכן בעצם השיתוף הם עלולים לעודד אחרים לחקות את הפעולה המסוכנת" נמסר.

באגרת מיוחדת שהוציא הערב (רביעי) השירות הפסיכולוגי ייעוצי במשרד החינוך, הם מציינים כי מדובר באתגר מסוכן שעלול להביא לפגיעות ופציעות חמורות ביותר עד לכדי אשפוז. לנוכח זאת, חשוב לקיים שיח עם התלמידים בנוגע לאימוץ אתגרים שונים ומצבי סיכון ופגיעה, אליהם הם עלולים להיקלע בעקבותיהם.

באגרת נכתב כי הגלישה ברשתות החברתיות מהווה את ההמשך הטבעי של ההווי האישי והחברתי המתקיים פנים אל פנים. הילדים ובני הנוער משחקים, יוצרים קשרים חברתיים, עוקבים אחרי משפיעי דעת קהל (יוטיוברים), מצלמים, ומשתפים בחוויות מחייהם.

הטכנולוגיה ככלל, והרשת החברתית בפרט, מתפתחות באופן מואץ וכל פיתוח או יישום מאפשר פעולות חדשות להן השלכות על התנהלות תלמידינו במרחבי החיים השונים.

לאחרונה, אנו עדים לאתגרים המופצים ברשתות החברתיות, ביניהם אתגר בו שלושה ילדים קופצים בבת אחת כששניים מהם מכשילים את השלישי ומביאים לנפילתו על הגב. אתגר זה מסוכן ועלול להביא לפגיעות ופציעות חמורות ביותר עד לכדי אשפוז בבית חולים. השיח הכיתתי צריך להדגיש את הסכנה שקיימת בהשתתפות במשחקים מסוכנים לצורך צבירת לייקים או עידוד חברתי ואת המסר כי העברת סרטונים אסורה ומסוכנת, שכן יש למנוע את חשיפת המשחק ואת עידוד החיקוי.

שר החינוך, הרב רפי פרץ אמר בתגובה לתופעה המוסכנת: "תלמידים ותלמידות יקרים, בעידן בו הרשתות החברתיות ועוצמתן תופסות מקום בלתי מבוטל בשגרת חיינו ועיקר הפעילות מתרחש סביבן, כך גם גדלים האתגרים והסיכונים הנלווים אליהן. לאחרונה אנו נחשפים יותר ויותר לתופעה בה מובילי דעה משתמשים בפלטפורמות השונות של הרשת החברתית בכדי לייצר עניין סביב ״אתגר״ כזה או אחר".

לדבריו, "אתגרים אלו כרוכים בסיכונים רבים פיזיים ואף נפשיים ובמערכת החינוך אין מקום לכך. שלומכם ובטיחותכם היא מעל הכל והנחיתי את כלל הגורמים הרלוונטיים במשרד החינוך לפעול ביד קשה כלפי תלמידים אשר יסכנו את עצמם ואת סביבתם דרך אותם ״אתגרים״. ציפייתי מכם התלמידים היא הבנת הסיכון הכרוך במשחקים מסוג זה, העלולים להביא לפגיעות רבות ואף לסכן את חייכם באופן המוחשי ביותר שיש. הורים יקרים, בידכם ההחלטה לסייע ככל הנדרש גם מעבר לשעות הלימודים על מנת לשמור על ילדינו באופן הראוי ביותר. משרד החינוך לא יקבל כל משחק שיש בידו לסכן את הילדים ושיתוף הפעולה אתכם ההורים הוא הכרחי ביותר. שמרו על היקר לכם ביותר מכל ״אתגר״ שיכול לגבות מחיר רב".

מנכ"ל משרד החינוך, שמואל אבואב אומר כי הרשתות החברתיות משמשות המשך טבעי וישיר של ההווי החברתי של הילדים ובנהנוער, והשהות הרבה בהן הפכה אותן לחלק בלתי נפרד ממרחב החיים שלהם. בני הנוער צופים בעשרות, אולי מאות, סרטוני רשת ביום, ונחשפים לשטף אדיר של מידע ומסרים. השבוע מציינת מערכת החינוך את השבוע הלאומי לגלישה בטוחה ברשת, ומובילה שורה של תכניות הסברה על הסכנות החבויות בה. לצד החומרי ההסברה שאנו מעבירים השבוע, אנחנו רואים לנכון לפנות לבתי הספר בהמלצה לקיים עם התלמידים שיחות על הסכנות וההשלכות ההרסניות שבאתגר החדש.

רשתות חברתיות טיק טוק

art

להצטרפות לקבוצת הווטסאפ של 'בחדרי חרדים'
לחץ כאן

הוספת תגובה

לכתבה זו התפרסמו 1 תגובות

תגובות

הוסיפו תגובה
{{ comment.number }}.
{{ comment.date_parsed }}
הגב לתגובה זו
{{ reply.date_parsed }}